Odluka o visini komunalnih taksi općine Stari Grad Sarajevo

14.04.2022. 08:00 / Izvor: Službene novine Kantona Sarajevo
takse

Odluka o visini komunalnih taksi općine Stari Grad Sarajevo

Službene novine Kantona Sarajevo broj 15/22 (14.4.2022.)

Na osnovu člana 6. Zakona o komunalnim taksama ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 8/22), člana 13. stav (2) Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 49/06 i 51/09) i člana 25. Statuta Općine Stari Grad Sarajevo – Prečišćeni tekst ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 20/13), Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, na sjednici održanoj dana 31.03.2022. godine, donijelo je
 

ODLUKU

O VISINI KOMUNALNIH TAKSI OPĆINE STARI GRAD SARAJEVO


 

I. OPĆE ODREDBE

 

Član 1.
(Predmet)
 

Ovom odlukom propisuje se način utvrđivanja kriterija i visina komunalne takse, vrsta, rokovi, način plaćanja i oslobađanja od plaćanja takse te otpis i povrat takse, na području Općine Stari Grad Sarajevo (u daljem tekstu: Općina).
 

Član 2.
(Vrste taksi)
 

(1) Takse se naplaćaju za:

a) Svaku istaknutu firmu;

b) Držanje sredstava za igru i igre na sreću (bilijar, automati, fliperi, video igre, pikado i aparati za posebne igre na sreću);

c) Poslovni prostor u kojem se priređuju klasične igre na sreću i posebne igre na sreću koje su definirane odredbama Zakona o igrama na sreću ("Službene novine Federacije BiH", br. 48/15 i 60/15) i njegovim eventualnim izmjenama i dopunama;

d) Držanje i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima;

e) Isticanje objava, oglasa i saopćenja na javnim mjestima;

f) Korištenje prostora na javnim mjestima za kampove (šatore, prikolice i motorna vozila svih kategorija);

g) Postavljanje uređaja za isplatu i naplatu gotovine (bankomata) i

h) Postavljanje svih drugih uređaja koji putem automatske obrade podataka naplaćuju usluge gotovinom, karticama za naplatu ili posredstvom telekom operatera (kafemati, parkomati i sl.).

(2) Izuzetno od odredbi stava (1) tačka a) ovog člana, taksa se ne plaća za istaknutu firmu čija tabla ne prelazi dimenzije 200 x 300 milimetara.
 

Član 3.
(Obveznik plaćanja takse)
 

(1) Takseni obveznici su sva pravna i fizička lica registrirana za obavljanje djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo, odnosno lica koja su korisnici prava, predmeta i usluga za čije je korištenje propisano plaćanje takse.

(2) Ako za istu taksu postoje dva ili više obveznika, njihova obaveza je solidarna.

(3) Taksena obaveza nastaje danom početka korištenja prava, predmeta i usluga za čije je korištenje propisano plaćanje takse.
 

Član 4.
(Isticanje naziva firme)
 

(1) Pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost na osnovu odobrenja nadležnog organa, dužna su na ulazu u ograđeni poslovno-proizvodni prostor ili na ulazu u poslovni objekat ili na ulazu u poslovni prostor i druge radne prostorije gdje obavljaju djelatnost istaknuti naziv firme.

(2) Pod nazivom firme podrazumijeva se: naziv firme pod kojim je takseni obveznik registrovan kod nadležnog organa, sjedište lica, kao i broj, odnosno naziv poslovne jedinice kada se firma ističe na poslovnoj jedinici.

(3) Istaknutom firmom smatra se oznaka, obilježje ili natpis na radnim i drugim prostorijama, na fasadi građevine u kojoj se nalaze radne prostorije ili van gabarita te građevine, na ulaznim vratima, izlozima/portalima ili unutar izloga radnih prsotorija, kojim se označava da određeno pravno ili fizičko lice obavlja izvjesnu djelatnost ili zanimanje.

(4) Ako su, na radnim i drugim prostorijama, na fasadi građevine u kojoj se nalaze radne i druge prostorije ili van gabarita te građevine, istaknuta dva istovjetna imena, istaknutom firmom se smatra samo jedno, a sve ostalo je u tretmanu reklame.

(5) Firma se ističe najkasnije danom početka obavljanja djelatnosti.
 

Član 5.
(Pripadnost i uplata takse)
 

(1) Takse su prihod Općine.

(2) Takse se uplaćuju na depozitni račun Općine otvoren kod banke.

(3) U nalogu za plaćanje takse obavezno se upisuje poziv na broj 722321 ili 722322 – općinske komunalne naknade za istaknutu firmu.
 

Član 6.
(Kriteriji za utvrđivanje takse za istaknutu firmu)
 

Visina takse za istaknutu firmu utvrđuje se za pravna i fizička lica po kategorijama ulica na području Općine Stari Grad Sarajevo, u kojima se mogu obavljati poslovne djelatnosti, a koje su utvrđene važećom Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo – Prečišćeni tekst "(Službene novine Kantona Sarajevo", broj 2/20).
 

II. TARIFA KOMUNALNIH TAKSI

 

Član 7.

 

Tarifni broj 1.

(1) Za svaku istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim i drugim prostorijama, objektima i mjestima, kojim se označava da određeno pravno ili fizičko lice obavlja djelatnost, plaća se godišnja taksa u iznosu kako slijedi:
 

 

FIZIČKA

LICA

PRAVNA

LICA

KATEGORIJE

ULICA

POSLOVNO SJEDIŠTE

IZDVOJENA POSLOVNA JEDINICA

POSLOVNO SJEDIŠTE

IZDVOJENA POSLOVNA JEDINICA

"A" kategorija

600,00 KM

300,00 KM

5.000,00 KM

2.500,00 KM

"B" kategorija

580,00 KM

280,00 KM

4.950,00 KM

2.450,00 KM

"C" kategorija

540,00 KM

240,00 KM

4.800,00 KM

2.300,00 KM

"D" kategorija

520,00 KM

220,00 KM

4.750,00 KM

2.250,00 KM

"E" kategorija

450,00 KM

200,00 KM

4.000,00 KM

2.000,00 KM

 



Tarifni broj 2.

(1) Za držanje sredstava za igru i igre na sreću (bilijar, automati, fliperi, video igre, pikado i aparati za posebne igre na sreću) plaća se komunalna taksa godišnje po jednom sredstvu i to kako slijedi:

a) bilijar stolove, automate, flipere, video igre, pikada i druga sredstva

za igre gdje je dobitak isključivo u određenom broju igara 800,00 KM

b) aparate koji donose novac 2.000,00 KM

(2) Pod aparatima koji donose novac podrazumijevaju se elektronski ili mehanički aparati koji tokom igre omogućuju igraču dobitak u novcu ili žetonima koji su naplativi u novcu.

Tarifni broj 3.

Za poslovne prostore u kojima se priređuju klasične igre na sreću i posebne igre na sreću koje su definirane odredbama Zakona o igrama na sreću ("Službene novine Federacije BiH", br. 48/15 i 60/15) i njegovim eventualnim izmjenama i dopunama, plaća se godišnja taksa i to kako slijedi:

a) za klasične igre na sreću (srećka, loto, keno i druge varijante ove igre i dodatne igre koje se priređuju uz osnovnu igru i koriste isti listić, sportska prognoza – toto i dodatne igre koje se priređuju uz osnovnu igru i koriste isti listić, tv tombola – Bingo i dodatne igre koje se priređuju uz osnovnu igru i koriste istu karticu, tombola – Bingo u zatvorenom prostoru 5.000,00 KM

b) za posebne igre na sreću (igre u kasinu, igre na automatima u posebnim klubovima, igre klađenja na sportske rezultate i druge neizvjesne događaje) 10.000,00 KM

Tarifni broj 4.

Za držanje i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima plaća se dnevno taksa u iznosu od 100,00 KM.

Tarifni broj 5.

Za isticanje objava, oglasa i saopćenja na javnim mjestima određenim za te namjene plaća se jednokratno taksa, i to za:

c) seriju do 100 komada 100,00 KM

d) seriju preko 100 komada 200,00 KM

Tarifni broj 6.

Za korištenje prostora na javnim mjestima za kampove (šatore, prikolice, motorna vozila svih kategorija), deponije materijala i drugu privremenu upotrebu, plaća se dnevno taksa za:

a) svaki šator 2,00 KM

b) kamp prikolica 1,00 KM

c) motorna vozila svih kategorija 1,00 KM

Tarifni broj 7.

Za postavljanje uređaja za isplatu i naplatu gotovine (bankomata) plaća se taksa godišnje po jednom uređaju u iznosu od 500,00 KM.

Tarifni broj 8.

Za postavljanje uređaja koji putem automatske obrade podataka naplaćuju usluge gotovinom, karticama za naplatu ili posredstvom telekom operatera (kafemati, parkomati i sl.) plaća se taksa godišnje po jednom uređaju u iznosu od 500,00 KM.
 

III. OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA I OTPIS TAKSE

 

Član 8.
(Oslobađanje od plaćanja takse)
 

(1) Od plaćanja takse oslobođeni su:

a) institucije Bosne i Hercegovine,

b) organi, organizacije i javne ustanove Federacije Bosne i Hercegovine, Kantona, općina sa područja Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva,

c) humanitarne i dobrotvorne organizacije iz osnovne djelatnosti,

d) udruženja koja ne obavljaju privrednu djelatnost,

e) vojni invalidi od plaćanja takse iz člana 2. stav (1) tačka a) i f) ove Odluke,

f) lica kojima je rješenjem nadležnog organa priznato svojstvo člana porodice poginulih, umrlih, nestalih i zarobljenih boraca, ratnih vojnih invalida i civilne žrtve rata,

g) privredna društva za zapošljavanje lica sa invaliditetom i zaštitna radionica,

h) pravna i fizička lica koja prvi put registruju djelatnost na području Općine Stari Grad Sarajevo, u prvoj godini poslovanja i to od dana izdatog rješenja pa do kraja godišnjeg obračunskog perioda,

i) obveznici takse koji obavljaju tradicionalne i stare obrte utvrđene Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta, u visini 80% od iznosa utvrđenog po Tarifnom broju 1.,

j) samostalni obrtnici koji obavljaju usluge taksi prijevoza, u visini 70% od iznosa utvrđenog po Tarifnom broju 1. "E" kategorije,

k) samostalni obrtnici iz djelatnosti domaće radinosti, u visini 80% od iznosa utvrđenog po Tarifnom broju 1. "E" kategorije,

l) samostalni trgovci pojedinci, u visini 80% od iznosa utvrđenog po Tarifnom broju 1.,

m) fizička lica koja obavljaju privrednu djelatnost u privremenim objektima – kiosci, u visini 60% od iznosa utvrđenog po Tarifnom broju 1.
 

Član 9.
(Zahtjev za oslobađanje od plaćanja takse)
 

Zahtjev za oslobađanje od plaćanja takse podnosi se Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni porezni ured Sarajevo – Porezna ispostava Stari Grad (u daljem tekstu: Porezna uprava).
 

Član 10.
(Otpis takse)
 

(1) U slučaju smrti taksenog obveznika fizičkog lica i trajnog prestanka obavljanja registrovane djelatnosti iza kojeg nije ostala pokretna i nepokretna imovina iz koje bi se mogla naplatiti taksa, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo (u daljem tekstu: Općinsko vijeće) na prijedlog Općinskog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo (u daljem tekstu: Općinski načelnik) otpisuje taksu.

(2) Zahtjev za otpis takse Općini podnosi nasljednik taksenog obveznika.
 

IV. NAČIN PRIJAVE I NAPLATE TAKSE

 

Član 11.
(Prijava za razrez takse)
 

(1) Obveznik takse iz člana 2. stav (1) tačka a) i b) ove Odluke, dužan je Poreznoj upravi podnijeti prijavu za razrez takse.

(2) Prijava iz stava (1) ovog člana treba da sadrži sljedeće podatke: naziv firme, sjedište ili prebivalište taksenog obveznika, broj računa obveznika otvorenog kod ovlaštene organizacije za obavljanje platnog prometa, mjesto gdje je firma istaknuta, broj istaknutih firmi, mjesto gdje se sredstva za igru nalaze, vrstu sredstava za igre i broj sredstava za igre.
 

Član 12.
(Rok za podnošenje prijave)
 

(1) Prijava za razrez takse iz člana 11. ove Odluke, podnosi se do kraja februara tekuće godine, prema stanju na dan 01. januara tekuće godine za koju se razrez vrši.

(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana prijava za razrez takse iz člana 11. ove Odluke za 2022. godinu podnosi se do kraja aprila 2022. godine, prema stanju na dan prvog januara 2022. godine.

(3) Promjene nastale poslije prvog januara tekuće godine, odnosno u toku godine, takseni obveznik je dužan prijaviti Poreznoj upravi najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od dana nastanka promjene.

(4) Takseni obveznici iz člana 2. stav (1) tačka c), d), e), f), g) i h) ove Odluke dužni su najkasnije tri dana prije početka korištenja poslovnih prostorija u kojima se priređuju klasične igre na sreću i posebne igre na sreću definisane odredbama Zakona o igrama na sreću, organiziranja muzike uživo, isticanja objava, oglasa i saopćenja, korištenja prostora na javnim mjestima za kampove, postavljanja uređaja za isplatu i naplatu gotovine, kao i svih drugih uređaja koji putem automatske obrade podataka naplaćuju usluge gotovinom, karticama za naplatu ili posredstvom telekom operatera prijaviti Poreznoj upravi dan početka i dan završetka korištenja poslovnih prostorija u kojima se priređuju klasične igre na sreću i posebne igre na sreću definisane odredbama Zakona o igrama na sreću, organiziranja muzike uživo, isticanja objava, oglasa i saopćenja, korištenja prostora na javnim mjestima za kampove, postavljanja uređaja za isplatu i naplatu gotovine, kao i svih drugih uređaja koji putem automatske obrade podataka naplaćuju usluge gotovinom, karticama za naplatu ili posredstvom telekom operatera.
 

Član 13.
(Rok za plaćanje takse)
 

(1) Taksu iz člana 2. stav (1) tačka a) i b) ove Odluke, obveznik takse dužan je platiti u roku od 15 (petnaest) dana po isteku roka za prijavljivanje takse.

(2) Taksu iz člana 2. stav (1) tačka c), d), e), f), g) i h) ove Odluke, obveznik takse dužan je platiti u roku od 5 (pet) dana od isteka sedmice u kojoj je nastala taksena obaveza.
 

Član 14.
(Podnošenje prijave o obračunatim i plaćenim taksama)
 

(1) Obveznik takse iz člana 2. stav (1) tačka c), d), e), f), g) i h) ove Odluke dužan je Poreznoj upravi podnijeti prijavu o obrčunatim i plaćenim taksama.

(2) Prijava se podnosi do 5. u mjesecu za prethodni mjesec.
 

Član 15.
(Provođenje postupka naplate takse)
 

Ukoliko takseni obveznik u propisanom roku ne uplati taksu, Porezna uprava će u skladu sa Zakonom o poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj: 33/02, 28/04, 57/09, 40/10, 27/12, 7/13, 71/14 i 91/15) po službenoj dužnosti provesti postupak naplate takse.
 

V. POVRAT TAKSE

 

Član 16.
(Povrat pogrešno ili više uplaćene takse)
 

(1) Obveznik od kojeg je taksa i kamata naplaćena, a koju nije bio dužan platiti ili je više uplatio, ima pravo na povrat.

(2) Zahtjev za povrat se podnosi Poreznoj upravi koja je nadležna za utvrđivanje takse.

(3) Porezna uprava je dužna da u roku od 20 (dvadeset) dana odluči o zahtjevu.
 

VI. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Član 17.
(Nadzor i kontrola)
 

(1) Nadzor i kontrola prijave, obračuna, plaćanja i oslobađanja plaćanja komunalne takse vrši Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni porezni ured Sarajevo – Porezna ispostava Stari Grad, Služba za privredu, Služba za finansije i Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo.

(2) Porezna uprava je dužna Općini dostavljati izvještaj o uplati taksenih obveza i to dva puta godišnje, za prvu polovinu tekuće godine do 31.07. i za drugu polovinu tekuće godine do 31.01. naredne godine.
 

Član 18.
(Nadležnosti)
 

(1) Za provođenje ove Odluke zadužuje se Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni porezni ured Sarajevo – Porezna ispostava Stari Grad.

(2) Služba za privredu, Služba za finansije i Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo će vršiti redovne kontrole prijava i usklađenosti podataka za Poreznom upravom, svaka u okviru svojih nadležnosti.
 

Član 19.
(Taksene obaveze do stupanja na snagu ove Odluke)
 

Taksene obaveze koje su nastale do dana stupanja na snagu ove Odluke, izvršit će se u skladu sa odredbama Odluke o visini komunalnih taksi ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 8/19), koje su važile u momentu nastanka taksene obaveze.
 

Član 20.
(Prestanak važenja ranijeg propisa)
 

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o visini komunalnih taksi ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 8/19).
 

Član 21.
(Stupanje na snagu)
 

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja na Oglasnoj ploči Općine Stari Grad Sarajevo, a naknadno će biti objavljena u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".
 

Broj 02-45-207/22
Marta 2022. godine
Sarajevo

 


Predsjedavajući
Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo
Dr. sc. Mirza Batalović, s. r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.