Uputstvo o korišćenju podataka iz Registara sefova fizičkih lica i poslovnih subjekata

16.12.2022. 14:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
sefovi

Uputstvo o načinu vođenja, dostavljanja podataka, davanja i korišćenja podataka iz registra sefova fizičkih lica i registra sefova poslovnih subjekata

Službeni glasnik Republike Srpske, broj 125, 16.12.2022.

 

Na osnovu člana 15đ. stav 1. i člana 15z. stav 4. Zakona o unutrašnjem platnom prometu (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 52/12, 92/12, 58/19 i 38/22), a u skladu sa članom 17. tačka 4. Statuta Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka, Upravni odbor Agencije za posredničke, informatičke i finansijke usluge Banja Luka, na IV sjednici, održanoj 7. novembra 2022.godine, donosi

 

UPUTSTVO

O NAČINU VOĐENjA, DOSTAVLjANjA PODATAKA, DAVANjA I KORIŠĆENjA PODATAKA IZ REGISTRA SEFOVA FIZIČKIH LICA I REGISTRA SEFOVA POSLOVNIH SUBJEKATA

 

I - OSNOVNE ODREDBE

1. Ovim uputstvom propisuju se bliži uslovi i način vođenja Registra sefova fizičkih lica i Registra sefova poslovnih subjekata (u daljem tekstu: Registri sefova), sadržaj i način dostavljanja podataka, kao i način davanja i korišćenja podataka iz Registara sefova.

2. Registri sefova ne sadrže podatke o sadržini sefova.

3. Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka (u daljem tekstu: Agencija) uspostavlja i vodi Registre sefova na osnovu podataka koje joj dostavljaju ovlašćene organizacije za obavljanje poslova platnog prometa (u daljem tekstu: ovlašćene organizacije), na način propisan Zakonom o unutrašnjem platnom prometu (u daljem tekstu: Zakon) i ovim uputstvom.

4. Ovlašćene organizacije koje fizičkim licima i poslovnim subjektima stavljaju na upotrebu sefove dužne su da redovno dostavljaju Agenciji podatke koje sadrže Regi- stri sefova i odgovorne su za njihovu tačnost.

 

II - SADRŽAJ REGISTARA SEFOVA

5. Registar sefova fizičkih lica je elektronska baza podataka koja sadrži sljedeće podatke o korisnicima sefova:

1) ime i prezime korisnika sefa,

2) jedinstveni matični broj korisnika sefa rezidenta,

3) odgovarajuću identifikacionu oznaku za strano fizičko lice (broj identifikacionog dokumenta, zemlja izdavalac tog dokumenta, datum rođenja i slično) i jedinstveni identifikacioni broj stranog fizičkog lica do-dijeljen u skladu sa propisima kojima se uređuje registracija poreskih obveznika,

4) adresu prebivališta korisnika sefa rezidenta i adresu boravišta, ako posjeduje,

5) adresu boravišta u Republici Srpskoj ili Bosni i Hercegovini za korisnika sefa koji je strano fizičko lice i adresu prebivališta u zemlji domicila,

6) podatke iz podt. od 1) do 5) ove tačke o licima koja su ovlašćena da pristupaju sefu korisnika,

7) datum zaključenja i prestanka ugovora o sefu, kao i period na koji je taj ugovor zaključen,

8) podatke sadržane u Prilogu 1, koji čini sastavni dio ovog uputstva.

6. Registar sefova poslovnih subjekata je elektronska baza podataka koja sadrži sljedeće podatke o korisnicima sefova:

1) poslovno ime, odnosno naziv ili skraćeno poslovno ime korisnika sefa,

2) adresu sjedišta korisnika sefa, a za korisnika koji je strano pravno lice i naziv zemlje domicila,

3) matični broj i jedinstveni identifikacioni broj korisnika sefa,

4) ime i prezime lica koja su ovlašćena da pristupaju sefu korisnika,

5) jedinstveni matični broj lica koja su ovlašćena da pristupaju sefu korisnika, odnosno drugu odgovarajuću identifikacionu oznaku za strano lice (broj identifika- cionog dokumenta, zemlja izdavalac tog dokumenta, datum rođenja i slično),

6) datum zaključenja i prestanka ugovora o sefu, kao i period na koji je taj ugovor zaključen,

7) podatke sadržane u Prilogu 2, koji čini sastavni dio ovog uputstva.

7. Svi elementi sadržaja Registara sefova navedeni su u prilozima 1. i 2. i čine sastavni dio ovog uputstva.

8. Pojmovi upotrijebljeni u ovom uputstvu imaju slje- deća značenja:

1) MPLS (engl. Multiprotocol Label Switching) je mehani- zam visokih performansi u telekomunikacionim mrežama koji usmjerava i prenosi podatke;

2) veb-servis (engl. Web Service) je definisao W3C (World Wide Web Consortium – W3C je glavna organizacija za standarde za internet) kao softverski sistem dizajni- ran za podršku interoperabilne interakcije preko mre- že. Veb-servisi obezbjeđuju tehnološku osnovu za posti- zanje interoperabilnosti između aplikacija koje koriste različite softverske platforme, operativne sisteme i programske jezike;

3) IPSEC protokol (engl. IP Security Protocol) je sigur- nosni mehanizam, odnosno zaštićeni prenos podataka u IP mrežama,

4) tunel je logički put kroz koji enkapsulirani podaci prolaze kroz javnu mrežu.

 

III - NAČIN DOSTAVLjANjA PODATAKA

9. Podatke iz t. 5. i 6. ovog uputstva ovlašćene organi- zacije kontinuirano dostavljaju Agenciji elektronskim putem, odmah nakon nastanka promjene ovih podataka u evi- denciji ovlašćenih organizacija, na način i prema sadr- žaju propisanim Zakonom i ovim uputstvom.

10. Ovlašćene organizacije odgovorne su za ažurnost i tačnost dostavljenih podataka u Registrima sefova.

11. Agencija kontinuirano ažurira podatke u Registrima sefova, odmah nakon prijema obavještenja od ovlašćenih organizacija o promjenama podataka propisa- nih ovim uputstvom.

12. Princip dostavljanja podataka:

1) radi dostavljanja podatka u Registre sefova, komunikacija ovlašćenih organizacija preko MPLS servisa obavlja se preko IPSEC tunela, čime se omogućava siguran i enkriptovan pristup servisu, a tehničke detalje konek- cije (IP adrese, portovi, razmjena predefinisanih ključe- va itd.) Agencija ugovara sa svakom ovlašćenom organiza- cijom posebno,

2) ovlašćene organizacije na ovaj način imaju stalnu vezu i mogu da pristupaju serveru Agencija u bilo koje vrijeme, kroz siguran tunel.

13. Ovlašćene organizacije dostavljaju podatke propisane ovim uputstvom u dvije faze u skladu sa prilozima 1. i 2. ovog uputstva:

1) formiranje početnog stanja (inicijalno punjenje baze) i kontinuirano dostavljanje izmjena u Registrima sefova vrši se isključivo veb-servisima, a nakon ini- cijalnog punjenja baze podaci se šalju u Registre sefova i izvršavaju se odmah nakon nastanka promjene. Opis metoda za dostavljanje podataka korišćenjem veb-servisa naveden je u prilozima 1. i 2. ovog uputstva;

2) kontrola usaglašenosti Registara sefova sa poda- cima u ovlašćenim organizacijama izvršava se jednom mjesečno (posljednji radni dan u mjesecu), gdje su ovla- šćene organizacije dužne da izvrše korekcije kako bi se podaci usaglasili sa Registrima sefova. Opis metoda za dostavljanje podataka korišćenjem veb-servisa naveden je u prilozima 1. i 2. ovog uputstva.

 

IV - NAČIN DAVANjA I KORIŠĆENjA PODATAKA

14. Podaci iz Registara sefova nisu javno dostupni i na njih se primjenjuju propisi kojima se uređuje poslovna tajna i zaštita ličnih podataka.

15. Agencija je ovlašćena da, na osnovu podnesenog zahtjeva u pisanoj formi ili elektronskom obliku, podat- ke iz Registara sefova dostavi ovlašćenom korisniku, od- nosno omogući pristup tim podacima:

1) ako je lice na koje se ovi podaci odnose prethodno dalo pismeni pristanak,

2) na osnovu odluke ili zahtjeva suda,

3) za potrebe ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, organa nadležnog za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i organa nadležnog za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, u skladu sa propisima,

4) u vezi sa postupkom izvršenja ili obezbjeđenja na imovini korisnika sefa, na osnovu zahtjeva suda ili dru- gog nadležnog organa.

16. Ovlašćeni korisnici podataka iz Registara sefo- va su lica na koja se odnose podaci iz Registara sefova, sudovi, Ministarstvo za unutrašnje poslove, organ nadležan za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, organ nadležan za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i drugi nadležni organi u vezi sa postupkom izvršenja ili obezbjeđenja na imovini kori- snika sefa.

17. Ovlašćeni korisnici podatke iz Registara sefova mogu koristiti radi obavljanja poslova u okviru zakonom utvrđene nadležnosti, isključivo u svrhu za koju su pri- bavljeni i ne mogu ih dalje saopštavati ili dostavljati trećim licima, niti tim licima omogućiti pristup ovim podacima, osim u slučajevima utvrđenim Zakonom.

18. Odredba tačke 14. ovog uputstva primjenjuje se i na lica koja su zaposlena ili angažovana, odnosno koja su bila zaposlena ili angažovana kod ovlašćenih ko- risnika podataka iz tačke 16. ovog uputstva, kojima su podaci učinjeni dostupnim, kao i druga lica kojima su zbog prirode njihovog posla ti podaci učinjeni dostup- nim.

19. Zahtjev za dobijanje podataka iz Registara sefova, pored podataka utvrđenih zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak, mora da sadrži podatke o pravnom osno- vu i svrsi korišćenja ličnih podataka, kao i podatke koji su propisani ovim uputstvom.

20. Agencija u vršenju ovlašćenja koja su joj povjerena članom 15đ. Zakona, po zahtjevima korisnika za dobijanje podataka iz Registara sefova, postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.

21. Agencija podatke iz Registara sefova kontinuirano ažurira, odmah nakon prijema obavještenja od ovlašćenih organizacija o promjenama podataka i obezbjeđuje sigur- nost i povjerljivost podataka, te preduzima sve tehničke i organizacione mjere s ciljem zaštite i tajnosti podataka, u skladu sa Zakonom i drugim propisima kojima se uređuju poslovna tajna i zaštita ličnih podataka.

22. Zaposleni u Agenciji koji obrađuju podatke iz Registara sefova dužni su da čuvaju tajnost podataka, pridržavaju se utvrđenog načina zaštite podataka i obrađuju podatke pod uslovima koje odredi Agencija.

 

V - ZAVRŠNA ODREDBA

23. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

 

Broj: UO-IV-2235/22

7. novembra 2022. godine

Banja Luka

 

Predsjednik Upravnog odbora, Radmila Stojnić, s.r.  

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:
registar_sefova.pdf
TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.