Izmjena i dopuna zakona

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona obaveznom zdravstvenom osiguranju

30.12.2022. 14:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
zdravstveno osiguranje

lice koje je korisnik prava na novčano primanje u skladu sa propisom kojim se uređuju prava nezaposlenog roditelja četvoro i više djece u Republici, za vrijeme korištenja novčanog primanja za koje je plaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje

Službeni glasnik Republike Srpske, Broj 132, (30.12. 2022. godine)

 

Na osnovu člana 80. stav 1. tačka 4. Ustava Republike  Srpske, donosim

 

UKAZ

O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA

ZAKONA O OBAVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU

 

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o  obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na Petoj posebnoj sjednici,  održanoj 27. decembra 2022. godine, a Vijeće naroda 29.  decembra 2022. godine konstatiralo da se usvojeni Zakon o  izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom  osiguranju ne odnosi na vitalni nacionalni interes nijednog  od konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj.

 

Broj: 01-020-5550/22

Banjaluka 29. decembra 2022. godine

 

Predsjednik Republike,

Milorad Dodik, s.r.

 

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OBAVEZNOM

ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU

 

Član 1.

U Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 93/22) u članu 15. poslije tačke 16) dodaje se nova tačka 17), koja glasi:

“17) lice koje je korisnik prava na novčano primanje u  skladu sa propisom kojim se uređuju prava nezaposlenog roditelja četvoro i više djece u Republici, za vrijeme korištenja  novčanog primanja za koje je plaćen doprinos za obavezno  zdravstveno osiguranje,”.

Dosadašnja tačka 17) postaje tačka 18).

 

Član 2.

U članu 17. riječi: “tačka 17)” zamjenjuju se riječima:  “tačka 18)”.

 

Član 3.

U članu 19. u stavu 1. riječi: “t. 14) i 15)” zamjenjuju se riječima: “t. 14), 15) i 17)”.

U stavu 2. riječi: “tačka 17)” zamjenjuju se riječima:  “tačka 18)”.

 

Član 4.

U članu 20. u stavu 1. riječi: “t. od 1) do 16)” zamjenjuju  se riječima: “t. od 1) do 17)”.

 

Član 5.

U članu 22. u stavu 2. riječi: “tačka 17)” zamjenjuju se  riječima: “tačka 18)”.

Poslije stava 4. dodaju se novi st. 5, 6. i 7, koji glase:

“(5) Rješenje kojim se odbija utvrđivanje svojstva osiguranog lica na osnovu podnesene prijave na zdravstveno osiguranje ili kojim se svojstvo osiguranog lica utvrđuje prema nekom drugom zakonskom osnovu osiguranja u odnosu na  prijavu, donosi rukovodilac mjesno nadležne fi lijale u skladu  sa ovim zakonom i propisima donesenim na osnovu ovog  zakona.

(6) Osiguranik ima pravo žalbe na rješenje iz stava 5.  ovog člana u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja,  o kojoj odlučuje direktor Fonda.

(7) O pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja  odlučuje se u skladu sa st. 5. i 6. ovog člana, ukoliko ovim  zakonom nije drugačije uređeno”.

 

Član 6.

U članu 44. u stavu 3. broj “11.” zamjenjuje se brojem “12.”.

 

Član 7.

U članu 45. u stavu 3. riječi: “do 30. septembra” zamjenjuju se riječima: “do 30. novembra”.

Poslije stava 3. dodaju se novi st. 4, 5. i 6, koji glase:

“(4) Pravilnikom iz stava 3. ovog člana propisuju se  sadržaj usluga zdravstvene zaštite za koje Fond davaocima  zdravstvenih usluga u Republici daje ponudu za zaključivanje ugovora, uvjeti koje treba da ispunjavaju davaoci zdravstvenih usluga, kriteriji za utvrđivanje ugovorenih sredstava,  obrasci fi nansijske strukture ugovora, način i modeli fi nansiranja prema defi niranim specifi kacijama usluga, način izvještavanja, fakturiranja i obračuna za pružene usluge zdravstvene zaštite po nivoima zdravstvene zaštite, kao i način  ugovaranja isporuke i fakturiranja medicinskih sredstava

sadržanih u listi medicinskih sredstava koja se fi nansiraju  iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i izdavanja  lijekova sadržanih u listi lijekova koji se izdaju na recept.

(5) Ministar, na prijedlog Upravnog odbora Fonda, donosi pravilnik o osnovama standarda i normativa zdravstvene  zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

(6) Pravilnikom iz stava 4. ovog člana propisuju se standardi i normativi koji čine zdravstveni standard u Republici,  a koji se pod jednakim uvjetima obezbjeđuje svim osiguranim licima i koji je osnov za planiranje zdravstvene zaštite  iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, za utvrđivanje cijena  zdravstvenih usluga i za ugovaranje fi nansiranja zdravstvene  zaštite sa zdravstvenim ustanovama.

(7) Pravilnik iz stava 3. ovog člana objavljuje se u ‘Službenom glasniku Republike Srpske’”.

 

Član 8.

U članu 50. poslije tačke 5) dodaje se nova tačka 6), koja  glasi:

“6) lice koje je korisnik prava u skladu sa propisom kojim se uređuju prava iz oblasti socijalne zaštite za koje se  doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje obezbjeđuje iz  budžeta Republike,”.

Dosadašnje t. 6) i 7) postaju t. 7) i 8).

 

Član 9.

U članu 51. u stavu 2. u tački 9) poslije riječi: “kvadriplegiju” dodaju se riječi: “- MKB šifra: G 82”.

U stavu 3. u tački 2) poslije riječi: “primaoci organa” dodaju se riječi: “- MKB šifre: Z 52 i Z 94”.

 

Član 10.

U članu 53. u stavu 1. tačka 1) mijenja se i glasi:

“1) zdravstvena ustanova koja je sa Fondom zaključila  ugovor naplati zdravstvenu uslugu koja se fi nansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja,”.

Član 11.

U članu 75. poslije stava 3. dodaju se novi st. 4, 5, 6, 7,  8. i 9, koji glase:

“(4) Prvostepene komisije i drugostepena komisija iz st.

1. i 2. ovog člana imaju tri člana, a svaki član ima zamjenika.

(5) Prvostepenu komisiju čine članovi sa visokom stručnom spremom, od kojih je najmanje jedan član i njegov zamjenik doktor medicine specijalista.

(6) Drugostepenu komisiju čine članovi doktori medicine od kojih je najmanje jedan član i njegov zamjenik doktor  medicine specijalista.

(7) Direktor Fonda rješenjem imenuje i razrješava članove prvostepene komisije koje organizira Fond, kao i drugostepenu komisiju.

(8) Prvostepene komisije koje na osnovu ugovora sa  Fondom organizira zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog  člana rješenjem imenuje i razrješava direktor te zdravstvene  ustanove.

(9) Članovi komisija iz stava 7. ovog člana koji su zaposleni u Fondu nemaju pravo na naknadu, a ukoliko nisu  zaposleni u Fondu, imaju pravo na naknadu, koja ne može  biti veća od 100 KM po zasjedanju”.

 

Član 12.

U članu 76. u stavu 1. riječi: “duže od 30 dana” brišu se.

Stav 6. mijenja se i glasi:

“(6) Pravilnikom iz stava 5. ovog člana propisuje se  teritorijalna organizacija prvostepenih komisija, postupak  utvrđivanja privremene spriječenosti za rad, način vođenja  evidencije o stopi privremene spriječenosti za rad koju vodi  Fond, način vođenja evidencije o radu prvostepenih komisija, kao i drugostepene komisije koje vodi Fond, vrijeme  preporučene dužine spriječenosti za rad, kriteriji dijagnostičkih postupaka i vrsta medicinske dokumentacije potrebne za  odlučivanje prema dijagnozama utvrđenim u skladu sa međunarodnom klasifi kacijom bolesti”.

Poslije stava 6. dodaje se novi stav 7, koji glasi: “(7) Pravilnik iz stava 5. ovog člana objavljuje se u ‘Službenom glasniku Republike Srpske’”.

 

Član 13.

Član 83. mijenja se i glasi:

“(1) Osnov za obračun naknade iz člana 82. ovog zakona  je prosječna bruto plaća osiguranika koju bi ostvario da je  bio na radu u zadnjih šest mjeseci koji prethode mjesecu za  koji se vrši obračun.

(2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, ukoliko osiguranik  u prethodnom periodu nije proveo minimalno šest mjeseci u  radnom odnosu kod poslodavca koji vrši obračun, osnov za  obračun naknade iz člana 82. ovog zakona je prosječna bruto  plaća osiguranika koju bi ostvario da je bio na radu u periodu  koji je osiguranik proveo u radnom odnosu.

(3) Osnov za obračun naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad za radnika koji radi polovinu punog radnog vremena u skladu sa propisima kojima je uređena oblast rada je bruto plaća koju bi radnik ostvario da je bio  na radu.

(4) Obračun i isplatu naknade iz člana 82. ovog zakona  vrši poslodavac, u sljedećim procentima od osnova:

1) bolest ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće koja je utvrđena nalazom i mišljenjem doktora medicine specijaliste ginekologije i akušerstva kod kojeg je žena  registrirana u skladu sa propisom kojim je uređena oblast  zdravstvene zaštite ili nalazom i mišljenjem doktora medicine specijaliste ginekologije i akušerstva iz zdravstvene ustanove sekundarnog ili tercijarnog nivoa u Republici - 100%,

2) maligna bolest i njega djeteta oboljelog od maligne  bolesti - 100%,

3) dobrovoljno davanje organa, tkiva ili ćelija - 100%,

4) provođenje propisane mjere obavezne izolacije kao  kliconoše ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini u skladu  sa propisima kojima je uređena oblast zaštite stanovništva od  zaraznih bolesti - 90%,

5) bolest, povreda, medicinsko ispitivanje i njega oboljelog člana uže porodice izuzev u slučaju iz tačke 2. ovog  stava - 70%.

(5) Kolektivnim ugovorom, općim aktom i ugovorom o  radu može se propisati veći osnov za obračun i veći procenat  naknade plaće u slučaju privremene spriječenosti za rad u  odnosu na osnov i procente propisane ovim zakonom.

(6) Ako je privremena spriječenost za rad nastala zbog  povrede na radu, profesionalnog oboljenja ili oboljenja u  vezi sa radom, naknadu plaće obezbjeđuje poslodavac od  prvog dana privremene spriječenosti za rad do prestanka  uzroka privremene spriječenosti za rad u skladu sa propisima  kojima se uređuje oblast rada”.

 

Član 14.

U članu 84. u stavu 7. poslije riječi: “prebivališta” dodaju se  riječi: “ukoliko ovlašćeni kontrolor Fonda procijeni da je to potrebno radi pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja”.

 

Član 15.

Član 85. mijenja se i glasi:

“(1) Poslodavac ima pravo Fondu da podnese zahtjev  za povrat naknade neto plaće isplaćene radniku u skladu sa  osnovom iz člana 83. st. 1, 2. i 3. i procentima defi niranim u  članu 83. stav 4. ovog zakona ako privremena spriječenost za  rad radnika traje neprekidno duže od 30 dana, počev od 31.  dana neprekidne spriječenosti za rad, pod uvjetom da radnik  ima staž osiguranja po osnovu radnog odnosa u trajanju od  najmanje tri mjeseca neprekidno ili u trajanju od šest mjeseci  sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci i da su uplaćene sve

dospjele obaveze po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

(2) Zahtjev za povrat iz stava 1. ovog člana može se podnijeti u roku od 90 dana od isteka posljednjeg dana kalendarskog mjeseca u kojem je radnik bio spriječen za rad.

(3) Fond poslodavcu u toku jedne kalendarske godine refundira isplaćene naknade neto plaće za najviše 11 mjeseci  neprekidne privremene spriječenosti za rad radnika.

(4) U skladu sa stavom 1. ovog člana, Fond utvrđuje pravo poslodavca na povrat isplaćene naknade neto plaće pod  uvjetom da je poslodavac redovno izmirio sve tekuće obaveze po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje  najkasnije do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec, te  dospjeli dug po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno  osiguranje iz prethodnog perioda u skladu sa rješenjem nadležnog organa o odgođenom plaćanju”.

 

Član 16.

U članu 86. u stavu 1. riječi: “u skladu sa članom 85. stav  4. ovog zakona” brišu se.

 

Član 17.

Poslije člana 114. dodaje se novi član 114a, koji glasi: “Pravo na povrat isplaćene naknade neto plaće prema  ranijem Zakonu

 

Član 114a.

Poslodavac ima pravo da do 31. marta 2023. godine Fondu  podnese zahtjev za povrat naknade neto plaće isplaćene radniku koji je bio privremeno spriječen za rad neprekidno duže  od 30 dana u periodu do 28. septembra 2022. godine u skladu  sa osnovom, procentom i uvjetima koji su bili propisani ranije

važećim Zakonom o zdravstvenom osiguranju (‘Službeni glasnik Republike Srpske’, br. 18/99, 51/01, 70/01, 51/03, 57/03,

17/08, 1/09, 106/09, 110/16, 94/19, 44/20 i 37/22) i podzakonskim aktima koji su na osnovu njega doneseni, ukoliko od

dana isplate naknade neto plaće radniku od strane poslodavca

nije prošlo tri godine”.

 

Član 18.

Poslije člana 115. dodaje se novi član 115a, koji glasi:

“Donošenje podzakonskog akta

 

Član 115a.

Ministar će u roku od šest mjeseci od dana stupanja na  snagu ovog zakona donijeti Pravilnik o osnovima standarda  i normativa zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog  osiguranja (član 45. stav 4)”.

 

Član 19.

Ovaj zakon se objavljuje u “Službenom glasniku Republike Srpske”, a stupa na snagu 1. januara 2023. godine.

 

Broj: 02/1-021-1296/22 Predsjednik

Banjaluka 27. decembra 2022. godine

 

Narodne skupštine,

Dr. Nenad Stevandić, s.r

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.