Pravilnik

Dopuna pravilnika o postupanju u zemljišnoknjižnim stvarima

29.12.2023. 07:00 / Izvor: Službene novine Federacije BiH
zemljišnoknjižne

U Pravilniku o postupanju u zemljišnoknjižnim stvarim

Službene novine Federacije BiH, broj 101/23

 

Na osnovu člana 27. stav (2) i člana 34. Zakona o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 58/02, 19/03, 54/04 i 61/22), federalni ministar pravde donosi

 

PRAVILNIK

O DOPUNAMA PRAVILNIKA O POSTUPANJU U ZEMLJIŠNOKNJIŽNIM STVARIMA

 

Član 1.

U Pravilniku o postupanju u zemljišnoknjižnim stvarima ("Službene novine Federacije BiH", br. 05/03, 10/07, 80/11 i 6/22), u članu 21. iza stava (2) dodaje se novi stav (3) koji glasi:

"(3) Podaci o nosiocima prava upisuju se na način da se podaci o njima preuzimaju iz Centralne evidencije jedinstvenih matičnih brojeva građana, odnosno registara pravnih osoba koje vode ovlaštene institucije, a kad to nije moguće vrši se direktni unos u bazu podataka zemljišne knjige. Podaci o adresi korisnika preuzimaju se iz baze podataka adresnog registra, a kad to nije moguće vrši se direktni unos u bazu podataka zemljišne knjige. Podaci o nosiocima prava upisuju se velikim slovima i sve riječi pišu se u nominativu."

 

Član 2.

Iza člana 41b. dodaju se novi čl. 41c. i 41d. koji glase:

 

"Član 41c.

 (Automatska razmjena podataka između zemljišnoknjižnog ureda i katastra)

 

(1) U skladu sa članom 88. stav (3) Zakona o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine, ako su podaci o nekretnini upisani u zemljišnoj knjizi i katastru u svemu usaglašeni, podaci premjera (oblik, površina i način korištenja nekretnine) se nakon provođenja promjene u bazi podataka katastra nekretnina putem prijavnog lista A elektronski prosljeđuju nadležnom zemljišnoknjižnom uredu. Zemljišnoknjižni informacijski sistem automatski evidentira promjenu u dnevniku zaprimljenih predmeta i preuzima podatke promjene u bazu podataka zemljišne knjige.

 

(2) Ako podaci o nekretnini upisani u zemljišnoj knjizi i katastru nisu u svemu usaglašeni, a zemljišna knjiga je uspostavljena prema podacima novog premjera, podaci premjera (oblik, površina i način korištenja nekretnine) se nakon provođenja promjene u bazi podataka katastra nekretnina putem prijavnog lista A prosljeđuju nadležnom zemljišnoknjižnom uredu elektronskim i analognim putem.Zemljišnoknjižni informacijski sistem automatski evidentira predmet u dnevnik zaprimljenih predmeta, evidentira podatke promjene u bazu podataka zemljišne knjige, a upis u zemljišnu knjigu se provodi po zaprimanju prijavnog lista A dostavljenog u analognom obliku.

 

(3) Ako se tehnička promjena iz člana 88. stav (3) Zakona o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine odnosi na nekretninu na kojoj je u C odjeljku zemljišnoknjižnog uloška upisan teret, ta promjena će se provesti u bazi podataka zemljišne knjige po pravilima iz stava (1) ovog člana, samo u slučaju da se sa upisom iste u bazu podataka katastra nekretnina založni vjerovnik prethodno saglasio.

 

(4) Ako su podaci o nekretnini upisani u zemljišnoj knjizi i katastru u svemu usaglašeni, nakon provođenja promjene zemljišnoknjižne diobe, pripisa ili otpisa nekretnine i promjene vlasništva, zemljišnoknjižni ured automatski obavještava i elektronskim putem prosljeđuje podatke promjene katastarskom uredu, odnosno katastarskom informacijskom sistemu.

 

(5) Ako podaci o nekretnini upisani u zemljišnoj knjizi i katastru nisu u svemu usaglašeni, a zemljišna knjiga je uspostavljena prema podacima novog premjera, nakon provođenja promjene zemljišnoknjižne diobe, pripisa ili otpisa nekretnine i promjene vlasništva, zemljišnoknjižni ured automatski obavještava katastarski ured, i analognim i elektronskim putem prosljeđuje podatke promjene katastarskom uredu, odnosno katastarskom informacijskom sistemu.

 

(6) Pojam nekretnine usaglašene u svemu podrazumijeva da su podaci o nekretnini upisani u A list (broj, podbroj, službena površina, način korištenja i naziv), kao i podaci o korisniku i vlasniku upisani u B list (prezime, ime, rođeno prezime, ime jednog od roditelja i obim prava u slučaju fizičke osobe, naziv firme u slučaju pravne osobe), baze podataka zemljišne knjige i baze podataka katastra nekretnina identični.

 

(7) Provjeru i verifikaciju usaglašenosti podataka o nekretninama upisanih u zemljišnoj knjizi i katastru nekretnina provodi po službenoj dužnosti nadležni zemljišnoknjižni ured. Verifikacija usaglašenosti podataka u bazi podataka zemljišne knjige provodi se na nivou katastarske parcele uz obavezno evidentiranje verifikacije u zemljišnoknjižnom informacijskom sistemu.

 

(8) Prije pokretanja provođenja promjena u bazi podataka zemljišne knjige, nadležni zemljišnoknjižni ured obavezan je izvršiti verifikaciju usaglašenosti podataka na nekretninama. Zemljišnoknjižni informacijski sistem onemogućava pokretanje provođenja promjena u bazi podataka zemljišne knjige do okončanja verifikacije usaglašenosti podataka na nekretninama.

 

(9) Preduslov za razmjenu podataka opisanu u st. (1), (2) i (3) ovog člana u zemljišnoknjižnom informacijskom sistemu je izvršenje verifikacije usaglašenosti podataka na katastarskim parcelama u bazi podataka zemljišne knjige od strane nadležnog zemljišnoknjižnog ureda, kao i verifikacija usaglašenosti u bazi podataka katastra nekretnina od strane općinskog/gradskog organa uprave nadležnog za poslove održavanja premjera i katastra nekretnina.

Član 41d.

(Postupak verifikacije usaglašenosti podataka)

(1) Postupak verifikacije usaglašenosti podataka u bazi podataka zemljišne knjige započinje inicijalnom provjerom podataka koju automatski pokreće zemljišnoknjižni informacijski sistem, a potvrdu verifikacije usaglašenosti podataka u bazi podataka zemljišne knjige vrši službena osoba uposlena u zemljišnoknjižnom uredu.

 

(2) Ukoliko zemljišnoknjižni ured verifikacijom utvrdi da su ispunjeni uslovi usaglašenosti iz člana 41c. stav (6) ovog pravilnika, verificirane nekretnine dobivaju atribut "USAGLAŠEN" u bazi podataka zemljišne knjige.

 

(3) Ukoliko zemljišnoknjižni ured verifikacijom utvrdi da nisu ispunjeni uslovi usaglašenosti iz člana 41c. stav (6) ovog pravilnika, verificirane nekretnine dobivaju atribut "NIJE USAGLAŠEN" u bazi podataka zemljišne knjige.

 

(4) Nakon verifikacije usaglašenosti podataka o nekretninama u bazi podataka zemljišne knjige, zemljišnoknjižni informacijski sistem obavještava katastarski informacijski sistem o izvršenom postupku verifikacije. Ukoliko verifikacijom katastarska parcela dobije atribut "USAGLAŠEN" u bazi podataka zemljišne knjige, nije moguća naknadna izmjena atributa usaglašenosti.

 

(5) U cilju održavanja međusobne usklađenosti i razmjene podataka između zemljišne knjige i katastra nekretnina, nadležni organi za vođenje zemljišne knjige i katastra nekretnina obavezni su osigurati tehničke preduslove i uspostaviti elektronsku vezu između informacijskih sistema zemljišne knjige i katastra."

 

Član 3.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Broj 01-02-2-990/21

30. novembra 2023. godine

Sarajevo

 

Ministar

Vedran Škobić, s. r.

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.