Zakon o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH

07.02.2017. 09:00 / Izvor: Službeni glasnik BiH
Zakon o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini

 

Na temelju članka IV.4.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine na 41. sjednici Zastupničkog doma, održanoj 18. siječnja 2017. godine, i na 26. sjednici Doma naroda, održanoj 1. veljače 2017. godine, usvojila je

 

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA U BOSNI I HERCEGOVINI

 

Članak 1.

U Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", br. 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10 i 18/13), u članku 9. točka 3) mijenja se i glasi:

"3) bicikl je vozilo opremljeno pedalama, koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće snagom vozača, a može biti dodatno opremljeno pomoćnim elektromotorom čija najveća trajna nominalna snaga nije veća od 0,25 kW i maksimalne brzine kretanja do 25 km/h;".

Iza točke 22) dodaje se nova točka 22a), koja glasi:

"22a)cesta s makadamskim zastorom je cesta koja je izgrađena od dva sloja tucanika u uvaljanom stanju;".

Točka 32) mijenja se i glasi:

"(1)

"32) naselje je izgrađen, nastanjen, prostorno i funkcionalno objedinjen dio naseljenog mjesta u kojem su javne ceste izgrađene s uređenim pločnikom i rubnjakom pokraj kojega se nalazi najmanje s jedne strane red kuća ili skupina zgrada i čije su granice obilježene prometnim znakom za obilježavanje naselja;".

ISSN 1512-7494 - hrvatski jezik ISSN 1512-7508 - srpski jezik ISSN 1512-7486 - bosanski jezik

Iza točke 32) dodaje se nova točka 32a), koja glasi: "32a)naseljeno mjesto jest prostorna jedinica u Bosni i Hercegovini koja obuhvaća jedno ili više naselja s područjem koje pripada tom naseljenom mjestu, čiji se naziv i teritorij uređuju posebnim zakonima i čiji je teritorij označen prometnim znakom za obilježavanje naseljenih mjesta;". Iza točke 39) dodaje se nova točka 39a), koja glasi: "39a)pčelarsko vozilo je motorno ili priključno vozilo namijenjeno ili konstrukcijski prilagođeno isključivo za prijevoz pčelinjih zajednica (košnica), te se na njemu ne smije prevoziti nikakav drugi teret;". Iza točke 57) dodaju se nove toč. 57a) i 57b) koje glase: "57a) prometna signalizacija je sustav sredstava, uređaja i

oznaka za reguliranje i vođenje prometa; 57b) prometni znak je znak kojim se korištenjem grafičkih ili svjetlosnih ili brojčanih ili slovnih oznaka ili drugih simbola sudionici u prometu upozoravaju na opasnosti na cesti, stavljaju im se do znanja ograničenja, zabrane i obveze, odnosno daju obavijesti potrebne za sigurnost kretanja cestom;". Točka 78. mijenja se i glasi:

"78) ulica je javna cesta u naselju koja prometno povezuje dijelove naselja;".

 

Članak 2.

Članak 20. mijenja se i glasi:

"Članak 20.

Poduzeća i drugi subjekti koji izvode radove na javnoj cesti su prije početka izvođenja radova dužni postaviti privremenu prometnu signalizaciju i osigurati mjesto na kojem se izvode radovi, održavati prometnu signalizaciju tijekom izvođenja radova, za vrijeme trajanja radova organizirati siguran promet na mjestu izvođenja radova, te poslije završetka radova ukloniti s javne ceste ostatke materijala, sredstva za rad, privremenu prometnu 

signalizaciju i druge predmete koje su postavili za vrijeme izvođenja radova.

(2) Prometna signalizacija i oprema ceste postavljaju se na temelju Elaborata prometne signalizacije i opreme ceste, ako se radi o prometnoj signalizaciji i opremi ceste namijenjenoj označavanju radova na cesti.".

 

Članak 3.

Članak 21. mijenja se i glasi:

"Članak 21.

"(1) Nadležna tijela koja upravljaju cestama dužna su, sukladno važećim propisima, analizirati i poduzimati mjere radi otklanjanja određenih nedostataka na cesti na lokacijama na kojima se učestalo događaju prometne nezgode.

(2) Tijela nadležna za unutarnje poslove dužna su omogućiti pristup informacijama o prometnim nezgodama institucijama iz stavka (1) ovoga članka za potrebe analize uzroka događanja prometnih nezgoda.".

 

Članak 4.

Članak 22. mijenja se i glasi:

" Članak 22.

"(1) U slučaju prekida ili ugrožavanja prometa na javnoj cesti zbog nanosa, odrona ili klizanja terena ili drugih uzroka, kao i u slučaju oštećenja kolnika koja u većoj mjeri ugrožavaju sigurnost prometa, nadležna institucija koja upravlja cestama odmah po saznanju, na uočenoj lokaciji, organizira postavljanje privremene prometne signalizacije, te poduzima mjere za otklanjanje smetnji i uspostavu sigurnog prometa.

(2) U slučaju događaja iz stavka (1) ovoga članka, prometna signalizacija postavlja se sukladno Pravilniku o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama, načinu obilježavanja radova i zapreka na cesti i znakovima koje sudionicima u prometu daje ovlaštena osoba, ako ne postoje uvjeti glede vremena izrade Elaborata prometne signalizacije i opreme ceste.".

 

Članak 5.

Članak 25. mijenja se i glasi:

"Članak 25.

(1) Sudionici u prometu dužni su postupati sukladno propisima o pravilima prometa, prometnoj signalizaciji i naredbama koje daje ovlaštena osoba.

(2) Sudionici u prometu dužni su postupati sukladno prometnoj signalizaciji i kada se time odstupa od prometnih pravila.

(3) Sudionici u prometu dužni su postupati sukladno svjetlosnom prometnom znaku i kada se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih prometnih znaka ili prometnih pravila.

(4) Međusobnu prednost prolaza sudionika u prometu, koji na raskrižju svjetlosnim prometnim znakovima istodobno dobivaju pravo prolaza, regulira se prometnim pravilima.

(5) Sudionici u prometu dužni su postupati prema znakovima ili naredbama koje daju ovlaštene osobe i kad se time odstupa od svjetlosnog prometnog znaka ili drugog prometnog znaka ili prometnog pravila.".

 

Članak 6.

U članku 33. stavak (1) mijenja se i glasi:

"(1) Za vrijeme kretanja vozila u prometu na javnoj cesti vozač ne smije koristiti mobilni telefon odnosno druge uređaje za komuniciranje ako nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućuje komuniciranje bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje. Vozač ne smije koristiti audio - odnosno videouređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih sudionika u prometu, niti poduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pozornost pri upravljanju vozilom.".

Iza stavka (2) dodaje se stavak (3), koji glasi: "(3) Odredbe stavka (1) ovoga članka koje se odnose na druge uređaje za komuniciranje ne primenjuju se na vozače policijskih vozila, vozila sudbene policije, vojna vozila i vozila Granične policije Bosne i Hercegovine, hitne pomoći i vatrogasne službe, dok upravljaju vozilom prilikom obavljanja poslova u vezi sa službenom dužnošću odnosno djelatnošću, kao i vozače taksi prijevoza u obavljanju službene dužnosti.".

 

Članak 7.

Iza članka 33. dodaje se novi članak 33a., koji glasi: "Članak 33a.

(1) U vozilu u prometu na cesti ne smije se koristiti niti nalaziti uređaj odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentiranje prekršaja.

(2) Zabranjeno je stavljati na tržište i reklamirati uređaje i sredstva iz stavka (1) ovoga članka.".

 

Članak 8.

U članku 36. u stavku (1) iza riječi: "radnju vozilom na cesti" dodaju se riječi: "ili vozilo uključiti u promet".

 

Članak 9.

U članku 45. st. (1), (2) i (3) mijenjaju se i glase: "(1) Brzina kretanja motornih vozila na cesti pod normalnim uvjetima prometa ne smije se ograničiti prometnim znakom ispod 40 km/h.

(2) Brzina kretanja vozila utvrđuje se na jedan od sljedećih načina:

1) pomoću uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila,

2) tahografskim zapisom,

3) neposrednim praćenjem vozilom uz videonadzor.

(3) Fotografija i videozapis s podacima o utvrđenoj brzini kretanja vozila, tahografski zapis i zapisnik o očitanju na radaru služe kao dokaz o utvrđenoj brzini kretanja vozila.".

 

Članak 10.

U članku 49. u stavku (5) iza riječi: "zemljane ceste" dodaju se riječi: "ili ceste s makadamskim zastorom".

 

Članak 11.

U članku 50. iza stavka (3) dodaje se stavak (4), koji glasi: "(4) Prilikom reguliranja prometa na raskrižju s kružnim tokom, potrebno je regulirati promet tako da vozila u kružnom toku imaju prednost prolaska."

 

Članak 12.

U članku 73. iza točke 12) dodaje se točka 13), koja glasi: "13) na pločniku odnosno na pješačkoj stazi ako to nije izričito regulirano prometnim znakom, a dozvoljeno je parkiranje, mora se ostaviti najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim što ta površina ne može biti uz rub kolnika.".

 

Članak 13.

U članku 74. točka 5) briše se. Dosadašnja točka 6) postaje točka 5).

 

Članak 14.

U članku 76. stavak (5) mijenja se i glasi: "(5) Premještanje vozila na drugo mjesto i naknadu troškova za premještanje i čuvanje vozila posebnim propisom uređuje tijelo nadležno za unutarnje poslove entiteta, kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.".

 

Članak 15.

U članku 90. u stavku (1) iza riječi "kratka" dodaju riječi: "ili dnevna".

 

Članak 16.

U članku 95. stavak (2) briše se.

Dosadašnji stavak (3) postaje stavak (2).

 

Članak 17.

Članak 100. mijenja se i glasi:

"Članak 100.

Vozač bicikla, mopeda, lakog motocikla i motocikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a naročito ne smije:

1) ispuštati upravljač iz ruku, osim kad najavljuje promjenu smjera kretanja,

2) sklanjati noge s pedala,

3) pridržavati se za drugo vozilo,

4) voditi, vući ili potiskivati druga vozila odnosno životinje, osim vući priključno vozilo za bicikl,

5) dopustiti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano,

6) prevoziti predmete koji ga mogu ometati tijekom upravljanja,

7) imati na oba uha slušalice za audiouređaje,

8) koristiti mobilni telefon.".

 

Članak 18.

Članak 102. mijenja se i glasi:

"Članak 102.

(1) Vozač mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla, kao i osobe koje se prevoze tim vozilima, moraju nositi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

(2) Vozač bicikla u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, mora koristiti svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću retroreflektirajuću opremu koja osigurava primjerenu uočljivost vozača bicikla ili bicikla.

(3) Vozač bicikla, mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola odnosno psihoaktivnih tvari ili iz drugih razloga nije sposobna upravljati svojim postupcima.

(4) Vozač bicikla stariji od 18 godina može prevoziti biciklom na javnoj cesti dijete mlađe od osam godina ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno uzrastu djeteta i čvrsto spojeno s biciklom, te ako dijete na glavi nosi zakopčanu zaštitnu kacigu."

 

Članak 19.

U članku 108. iza stavka (1) dodaje se novi stavak (2), koji glasi:

"(2) Za vrijeme kretanja kolnikom pješak ne smije koristiti mobilni telefon niti imati slušalice na oba uha.". Dosadašnji stavak (2) postaje stavak (3).

 

Članak 20.

U članku 112. u stavku (2) riječi: "naseljenom mjestu" zamjenjuju se riječju "naselju".

 

Članak 21.

U članku 128. stavak (6) mijenja se i glasi: "(6) Kada se prevozi teret u rasutom stanju, koji po svojim značajkama i granulaciji nije zaštićen na odgovarajući način od rasipanja, u otvorenom tovarnom prostoru na javnoj cesti, mora biti prekriven na odgovarajući način, tako da se spriječi rasipanje tereta.".

 

Članak 22.

U članku 129a. u stavku (1) iza riječi "prevoziti" dodaje se riječ "najviše".

 

Članak 23.

Naziv Poglavlja IV: "Prometni znakovi" mijenja se i glasi: "Prometna i turistička signalizacija, oprema ceste i znakovi ovlaštenih osoba".

 

Članak 24.

U članku 130. stavak (1) riječi: "propisanim prometnim znakovima" zamjenjuju se riječima: "propisanom prometnom signalizacijom".

U stavku (2) riječi: "Prometnim znakovima" zamjenjuju se riječima: "Prometnom signalizacijom".

Stavci (3) i (4) mijenjaju se i glase: "(3) Prometnu signalizaciju čine prometni znakovi (znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi, znakovi obavijesti i dopunske ploče koje su sastavnim dijelom prometnog znaka i kojima se pobliže određuje značenje prometnog znaka ako su postavljene), svjetlosni prometni znakovi, oznake na kolniku i pločniku te svjetlosne i druge oznake na cesti. (4) Sudionici u prometu dužni su se pridržavati ograničenja, zabrana i obveza izraženih prometnom signalizacijom i postupati sukladno njihovom značenju".

 

Članak 25.

Članak 131. mijenja se i glasi:

"Članak 131.

"(1) Prometnu signalizaciju i opremu ceste postavljaju i održavaju institucije koje upravljaju cestama, sukladno važećim propisima.

(2) Prometna signalizacija postavlja se i održava tako da ih sudionici u prometu mogu na vrijeme i lako uočiti danju i noću te pravodobno postupiti sukladno njihovom značenju.

(3) Prometna signalizacija mora se ukloniti, dopuniti ili zamijeniti ako njezino značenje ne odgovara izmijenjenim uvjetima prometa na cesti ili zahtijevima sigurnosti prometa.

(4) Sadržaj, oblik, boja i veličina prometne signalizacije mora biti ista u svim vremenskim uvjetima, pri dnevnom svijetlu i pri osvjetljavanju farovima.

(5) Prometna signalizacija mora biti osvijetljena ili izrađena od svjetloodbojnih materijala.".

 

Članak 26.

Članak 132. mijenja se i glasi:

"Članak 132.

(1) Na prometnu signalizaciju i na njezinom nosaču zabranjeno je postavljati bilo što što nije u vezi sa značenjem same signalizacije.

(2) Zabranjeno je neovlašteno postavljati, uklanjati, oštećivati i mijenjati značenje prometne signalizacije, kao i opreme ceste.".

 

Članak 27.

Članak 133. mijenja se i glasi:

"Članak 133.

Na cesti i u njezinom zaštitnom pojasu ne smiju se postavljati ploče, znakovi, svjetla, stupovi ili drugi slični predmeti kojima se zaklanja ili umanjuje uočljivost postavljene prometne signalizacije ili koji svojim oblikom, bojom, izgledom ili mjestom postavljanja podražavaju ili sliče prometnoj signalizaciji, ili zasljepljuju sudionike u prometu ili odvraćaju njihovu pozornost u mjeri koja može biti opasna za sigurnost prometa.".

 

Članak 28.

U Poglavlju IV. u točki 2. naziv: "Znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi i znakovi obavijesti" mijenja se i glasi: "Prometni znakovi".

 

Članak 29.

U članku 134. dodaje se novi stavak (1), koji glasi: "(1) Prometni znakovi su znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi i znakovi obavijesti. Uz prometni znak može biti postavljena dopunska ploča, koja je sastavni dio prometnog znaka i kojom se pobliže određuje njegovo značenje." Dosadašnji st. (1), (2) i (3) postaju st. (2), (3) i (4).

 

Članak 30.

U članku 135. riječi: "naseljenim mjestima" zamjenjuju se riječju "naselju".

 

Članak 31.

U članku 137. stavak (2) mijenja se i glasi: "(2) Pri projektiranju nove ili reprogramiranju postojeće svjetlosne prometne signalizacije obvezno treba ugraditi zeleno treptavo svjetlo, kao najavu prestanka slobodnog prolaza."

Iza stavka (2) dodaje se novi stavak (3), koji glasi: "(3) Pri projektiranju nove ili reprogramiranju postojeće svjetlosne prometne signalizacije obvezno treba ugraditi dodani signal u obliku strelice, u slučaju zaštićene zelene faze, za vozila koja skreću.

 

Članak 32.

U članku 139. u stavku (1) iza riječi: "za davanje" dodaje se riječ "svjetlosnih".

 

Članak 33.

Članak 145. mijenja se i glasi:

"Članak 145.

Na dijelu ceste ispred prijelaza ceste preko željezničke pruge u istoj razini mora biti postavljena odgovarajuća prometna signalizacija.".

 

Članak 34.

U članku 151. iza stavka (3) dodaju se st. (4) i (5) koji glase:

"(4) Prilikom izvođenja radova na cesti ili obavljanja drugih poslova na cesti, na dijelu koji nije zatvoren za promet, osobe koje izvode radove i nalaze se na cesti moraju na sebi imati svjetloodbojni prsluk. (5) Sudionik u prometu ne smije ometati radnika koji obavlja radove na cesti ili pokraj ceste i dužan je ukloniti svoje vozilo na zahtjev izvođača radova. Zahtjev izvođača radova može biti dan i kao javni poziv.".

 

Članak 35.

U članku 157. u stavku (2) riječi: "mjesno nadležno tijelo za izdavanje vozačke dozvole" zamjenjuju se riječima: "nadležno tijelo koje vozača vodi u evidenciji".

 

Članak 36.

Iza članka 157. dodaje se novi članak 157a., koji glasi: "Članak 157a.

(1) Ako je zdravstvena ustanova primila osobu na liječenje koja, zbog svog zdravstvenog stanja, nije sposobna samostalno upravljati motornim vozilom, a otpušta se iz zdravstvene ustanove na kućno liječenje, dužna je o tome odmah obavijesti tijelo nadležno za unutarnje poslove radi provjere važenja vozačke dozvole.

(2) Nadležno tijelo koji vodi vozača u evidenciji dužno je u roku od tri dana pozvati vozača koji, prema informaciji zdravstvene ustanove, zbog svoga stanja nije sposoban sigurno upravljati vozilom i privremeno oduzeti vozačku dozvolu, te ga uputiti na izvanredan liječnički pregled ako on nije suglasan s privremenim oduzimanjem vozačke dozvole.

(3) U slučaju izvanrednog liječničkog pregleda iz stavka (2) ovoga članka, on se obavlja na trošak osobe upućene na izvanredni liječnički pregled.".

 

Članak 37.

U članku 174. iza stavka (3) dodaje se stavak (4), koji glasi: "(4) Smatrat će se da je vozač počeo upravljati vozilom ako je pokrenuo vozilo s mjesta.".

 

Članak 38.

U članku 175. u stavku (3) riječi: "prometna pravila" zamjenjuju se riječima: "pravila prometa".

Iza stavka (4) dodaje se novi stavak (5), koji glasi: "(5) Osposobljavanje za vozača tramvaja pravilnikom propisuje nadležno ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s tijelom nadležnim za obrazovanje, ako je u sklopu javnog prijevoza organiziran tramvajski promet.".

 

Članak 39.

U članku 177. u stavku (11) iza riječi "zdravstvo" dodaju se riječi: "i tijelom nadležnim za obrazovanje."

Iza stavka (11) dodaju se st. (12) i (13) koji glase: "(12) Odluku o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz pružanja prve pomoći donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, usuglašen s Crvenim križom u Bosni i Hercegovini.

(13) Odluku o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teoretskog i praktičnoga dijela osposobljavanja kandidata za vozače donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, usuglašen s tijelom nadležnim za obrazovanje."

 

Članak 40.

U članku 183. stavak (2) mijenja se i glasi: "(2) Tijela iz stavka (1) ovoga članka mogu povjeriti poslove iz stavka (1) ovoga članka i drugim tijelima entiteta, kantona i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine ili odgovarajućoj strukovnoj ili stručnoj organizaciji sukladno važećem zakonodavstvu.".

Iza stavka (2) dodaje se novi stavak (3), koji glasi: "(3) Bliže odredbe s programom usavršavanja za osobe iz stavka (1) ovoga članka donosi ministar u suradnji s tijelima nadležnim za obrazovanje.".

 

Članak 41.

U članku 184. stavak (2) mijenja se i glasi: "(2) Osim uvjeta iz stavka (1) ovoga članka, pravo upravljanja motornim vozilom za pojedine kategorije odnosno potkategorije stječe osoba koja navrši:

1. 16 godina za potkategorije A1 i B1, traktor i radni stroj;

2. 18 godina za kategorije A, B, BE i potkategorije C1 i C1E;

3. 21 godinu za kategorije C i CE, pod uvjetom da ima vozačku dozvolu za potkategorije C1 ili C1E najmanje jednu godinu;

4. 21 godinu za potkategorije D1 i D1E, pod uvjetom da ima vozačku dozvolu za B kategoriju najmanje dvije godine;

5. 24 godine za kategorije D i DE, pod uvjetom da ima vozačku dozvolu za potkategorije D1 ili D1E najmanje dvije godine.".

Iza stavka (2) dodaju se novi st. (3), (4) i (5) koji glase: (3) Osobi koja prvi puta stekne pravo upravljanja motornim vozilom kategorije B, izuzev vozača kojima je to osnovno zanimanje za vrijeme obavljanja djelatnosti, a koja tijekom

dvije godine od dana stjecanja prava upravljanja motornim vozilom kategorije B sakupi četiri kaznena boda, nadležno tijelo za izdavanje vozačke dozvole oduzeti će vozačku dozvolu i poništiti je, čime ona gubi pravo upravljanja motornim vozilom.

Rješenje o oduzimanju i poništavanju vozačke dozvole donosi tijelo kod kojega se vozač vodi u evidenciji.

Osoba kojoj je vozačka dozvola oduzeta i poništena sukladno odredbama ovoga članka smatrat će se da nema položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom kategorije B.".

 

Članak 42.

Iza članka 184. dodaje se novi članak 184a., koji glasi: "Članak 184a.

(1) Vozačku dozvolu za kategoriju BE mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju vozačku dozvolu za kategoriju B.

(2) Vozačku dozvolu za kategoriju C1E mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju vozačku dozvolu za kategoriju C1.

(3) Vozačku dozvolu za kategoriju CE mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju vozačku dozvolu za kategoriju C.

(4) Vozačku dozvolu za kategoriju D1E mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju vozačku dozvolu za kategoriju D1.

(5) Vozačku dozvolu za kategoriju DE mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju vozačku dozvolu za kategoriju D.

(6) Vozačku dozvolu za kategorije C i C1 mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju vozačku dozvolu za kategoriju B.

(7) Vozačku dozvolu za kategoriju D mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju vozačku dozvolu za kategoriju D1 najmanje dvije godine.

(8) Vozačku dozvolu za kategoriju D1 mogu dobiti samo oni vozači koji već imaju vozačku dozvolu za kategoriju B najmanje dvije godine.".

 

Članak 43.

U članku 185. stavak (18) mijenja se i glasi: "(18) Vozač kojemu je izdana vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom kategorije D ima pravo upravljati motornim vozilom kategorije B i potkategorija B1 i D1, a vozač kojemu je izdana vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom kategorije C ima pravo upravljati i motornim vozilom kategorije B i potkategorija B1 i C1.". U stavku (20) iza riječi: "upravljanja vozilima" dodaje se riječ "odgovarajućih".

 

Članak 44.

Članak 188. mijenja se i glasi:

"Članak 188.

Stranac koji privremeno boravi u Bosni i Hercegovini ili državljanin Bosne i Hercegovine koji prebiva u inozemstvu za vrijeme privremenog boravka u Bosni i Hercegovini može upravljati vozilom na teritoriju Bosne i Hercegovine na temelju važeće inozemne vozačke dozvole ili međunarodne vozačke dozvole, izdane sukladno odredbama Bečke konvencije o cestovnom prometu, koju je izdalo nadležno tijelo strane države."

 

Članak 45.

U članku 190. u stavku (2) riječi: "članka 188." zamjenjuju se riječima: "članka 186.".

U stavku (4) riječi: "članka 189." zamjenjuju se riječima: "članka 186".

Iza stavka (5) dodaje se stavak (6), koji glasi: "(6) Sudjelovanje vozača međunarodnih oružanih snaga stacioniranih u Bosni i Hercegovini u prometu na cestama u Bosni i Hercegovini može se regulirati posebnim međunarodnim ugovorom.".

 

Članak 46.

Naziv Odjeljka 6. "Trajanje upravljanja motornim vozilom" briše se.

Članci 199., 200. i 202. brišu se.

 

Članak 47.

U članku 208. stavku (5) u točki 1) alineji 2. iza riječi "traktor," dodaju se riječi: "priključno vozilo za traktor".

 

Članak 48.

U članku 209. u stavku (1) iza točke 6) briše se riječ "i" i dodaje intepunkcijski znak točka-zarez. Iza točke 7) interpunkcijski znak točka zamjenjuje se riječju "i" i dodaje se nova točka 8), koja glasi:

"8) prenosive pločice.".

 

Članak 49.

U članku 213. iza stavka (1) dodaje se novi stavak (2), koji glasi:

"(2) Iznimno od stavka (1) ovoga članka, ova vozila mogu sudjelovati u prometu iako su registrirana u inozemstvu, a najdulje tri mjeseca od dana ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine. Rok za vozila koja su vlasništvo stranaca kojima je izdano odobrenje za privremeni boravak dulji od šest mjeseci ili za stalni boravak počinje teći nakon dobivanja ovoga statusa.". Dosadašnji stavak (2) postaje stavak (3).

 

Članak 50.

U članku 215. iza stavka (3) dodaje se stavak (4), koji glasi: "(4) Bliže odredbe o postupku i načinu registracije oldtimera pravilnikom propisuje ministar, u suradnji s tijelom nadležnim za unutarnje poslove.".

 

Članak 51.

Iza članka 215. dodaje se novi članak 215a., koji glasi: "Članak 215a.

(1) Prenosive pločice koriste se isključivo na teritoriju Bosne i Hercegovine za vozila koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, mjesta skladištenja/čuvanja, mjesta nadogradnje i za vozila kojima se obavlja probna vožnja.

(2) Prenosive pločice izdaju se najdulje na rok od jedne godine.

(3) Za prenosive pločice izdaje se potvrda o registraciji vozila. Potvrda o registraciji vozila izdaje se na rok od jedne godine, uz uvjet da su plaćene propisane obveze.

(4) Kada upravlja vozilom koje je označeno prenosivim pločicama, vozač mora kod sebe imati važeću potvrdu o registraciji vozila.

(5) O izdanim prenosivim pločicama vodi se evidencija.

(6) Prenosive pločice izdaju se na ime pravne ili fizičke osobe poduzetnika koji se bavi proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prijevozom ili prodajom vozila na malo. Izdavanje prenosivih pločica odobrava ministarstvo nadležno za unutarnje poslove, a izdaje ih policijska postaja prema sjedištu pravne ili fizičke osobe poduzetnika.

(7) Ako policijska postaja utvrdi da se prenosive pločice koriste protivno propisima i rješenju kojim je odobreno izdavanje prenosivih pločica, ministarstvo nadležno za unutarnje poslove rješenjem će pravnoj ili fizičkoj osobi iz stavka (6) ovoga članka oduzeti prenosive pločice, odnosno odbiti zahtjev za odobrenje prenosivih pločica. Ponovni zahtjev za odobrenje iz stavka (6) ovoga članka može se podnijeti nakon isteka dvije godine od dana izvršnosti rješenja.".

 

Članak 52.

U članku 217. stavak (2) mijenja se i glasi: "(2) Tehnički pregled vozila može da bude redoviti, preventivni i vanredni.".

 

Članak 53.

Članak 218. mijenja se i glasi:

"Članak 218.

(1) Novoproizvedena motorna i priključna vozila, nakon obveznog identificiranja vozila prije prve registracije, vlasnici su dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 24 mjeseca od dana prve registracije vozila, te tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 48 mjeseci od dana prve registracije vozila.

(2) Vozila stara četiri i više godina vlasnici su dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjeg redovitog tehničkog pregleda.

(3) Vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu, a nisu novoproizvedena, prije prve registracije vlasnici su dužni podvrgnuti redovitiom tehničkom pregledu.".

 

Članak 54.

U članku 219. u stavku (1) iza riječi "godišnje" interpunkcijski znak zarez zamjenjuje se interpunkcijskim znakom točka, a ostatak teksta se briše.

Iza stavka (1) dodaju se novi st. (2), (3) i (4) koji glase: "(2) Preventivni tehnički pregled vozila obavlja se nakon proteka šest mjeseci od redovitog tehničkog pregleda vozila.

(3) Preventivnom tehničkom pregledu vozila iz stavka (2) ovoga članka dužna su se podvrgnuti vozila koja se daju u najam (rent-a-car), vozila kojima se obavlja osposobljavanje kandidata za vozače, vozila kojima se obavlja taksi prijevoz, autobusi, teretna i priključna vozila za prijevoz opasnih tvari, teretna i priključna vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7.500 kg.

(4) Iznimno od odredbe stavka (3) ovoga članka, preventivnim tehničkim pregledima ne podliježu vozila za stanovanje ili kampiranje, pčelarska vozila, teretna i priključna vatrogasna vozila, teretna i priključna vozila za zabavne radnje i priključna vozila za traktore.".

Dosadašnji st. (2), (3), (4), (5) i (6) postaju st. (5), (6), (7), (8) i (9).

U dosadašnjem stavku (4), koji postaje stavak (7), riječi: "Tijela iz stavka (2)" zamjenjuju se riječima: "Tijela iz stavka (5)".

U dosadašnjem stavku (5), koji postaje stavak (8), riječi: "Tijela iz stavka (2)" zamjenjuju se riječima: "Tijela iz stavka (5)".

U dosadašnjem stavku (6), koji postaje stavak (9), iza riječi "poslove" dodaju se riječi: "i tijelima iz stavka (5) ovoga članka.".

 

Članak 55.

Članak 221. briše se.

 

Članak 56.

U članku 224. u stavku (2) na kraju teksta interpunkcijski znak točka zamjenjuje se interpunkcijskim znakom zarez i dodaju se riječi: "a vozača kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi iznad 1,5g/kg ili koji odbije testiranje a pokazuje znake poremećenosti izazvane djelovanjem alkohola zadržati do otrežnjenja, a najdulje 12 sati.". Stavak (5) briše se.

Dosadašnji st. (6), (7), (8) i (9) postaju st. (5), (6), (7) i (8). U dosadašnjem stavku (7), koji postaje stavak (6), iza riječi "(4)" interpunkcijski znak zarez zamjenjuje se riječju "i", a riječi: "i (6)" brišu se.

U dosadašnjem stavku (9), koji postaje stavak (8), iza riječi "(4)" interpunkcijski znak zarez zamjenjuje se riječju "i", a riječi: "i (6)" brišu se.

 

Članak 57.

U članku 227. riječi: "članka 221." zamjenjuju se riječima: "članka 45.".

 

Članak 58.

U članku 230. u stavku (1) iza riječi "pločice" stavlja se interpunkcijski znak zarez i briše se riječ "ili", a iza riječi "naljepnicu" dodaju se riječi: "ili koje nije podvrgnuto izvanrednom tehničkom pregledu na koji ga je uputila ovlaštena osoba nadležnog tijela.".

 

Članak 59.

U članku 231. st. (1) i (2) mijenjaju se i glase: "(1) Ovlaštena osoba nadležnog tijela pismenim će nalogom uputiti na izvanredni tehnički pregled motorno i priključno vozilo za koje postoje osnove sumnje u tehničku neispravnost uređaja za upravljanje ili uređaja za zaustavljanje, vozilo koje je u prometnoj nezgodi toliko oštećeno da se opravdano može zaključiti da su na njemu oštećeni sklopovi i uređaji koji su bitni za sigurnost prometa, vozilo za koje se opravdano posumnja da ima neispravan uređaj za pogon na tekući plin, vozilo za koje se opravdano posumnja da ima neispravan uređaj za spajanje vučnog i priključnog vozila, vozilo koje ispušnim plinovima ili na drugi način prekomjerno zagađuje okoliš, kao i vozilo koje proizvodi prekomjernu buku. (2) Ako vozač iz stavka (1) ovoga članka odbije podvrgnuti vozilo izvanrednom tehničkom pregledu ili se na izvanrednom tehničkom pregledu potvrdi neispravnost zbog koje je vozilo upućeno na izvanredni tehnički pregled ili se ustanovi druga neispravnost za koju je propisano isključivanje iz prometa, nadležno tijelo koje je uputilo vozilo na izvanredni tehnički pregled isključit će vozilo iz prometa, privremeno oduzeti i zadržati potvrdu o registraciji vozila do otklanjanja navedene neispravnosti i potvrde ispravnosti vozila na novom tehničkom pregledu, o čemu izdaje potvrdu sukladno članku 230. stavak (4) ovoga Zakona.".

 

Članak 60.

U članku 232. u stavku (1) točka 5) briše se.

 

Članak 61.

U članku 233. u stavku (1) točka 18) briše se. U točki 19) iza riječi: "priključnog vozila" brišu se interpunkcijski znak zarez i riječ "tahograf"'.

 

Članak 62.

U članku 234. u stavku (1) točka 3) mijenja se i glasi: "3) ne poduzima praktične mjere radi otklanjanja određenih nedostataka na cesti na lokacijama na kojima se učestalo događaju prometne nezgode (članak 21. stavak (1));". Iza točke 7) dodaje se točka 7a), koja glasi: "7a) postupi suprotno odredbama članka 33a. stavka (2);". Točka 12) mijenja se i glasi:

"12) ako ukloni ili ošteti prometnu signalizaciju ili opremu ceste ili izmijeni značenje prometnog znaka ili opreme ceste (članak 132. stavak (2));". Točka 21) briše se.

U točki 22) iza riječi: "priključnog vozila" brišu se interpunkcijski znak zarez i riječ "tahograf".

 

Članak 63.

U članku 234a. u stavku (1) iza točke 3) dodaje se točka 3a), koja glasi:

"3a) vozač koji na suvozačevom sjedalu prevozi dijete mlađe od 12 godina (članak 34. stavak (3));". U točki 4) riječi: "preko 2 g/kg" zamjenjuju se riječima: "preko 1,5g/kg".

U točki 5) riječi: "u naselju" brišu se, a riječi: "50 km" zamjenjuju se riječima: "30 km".

Iza točke 5) dodaju se toč. 6), 7), 8), 9) 10) i 11) koje glase:

"6) ako osoba koja je sudjelovala u prometnoj nezgodi postupi protivno odredbama članka 154. stavka (1);

7) vozač koji u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom (članak 184.);

8) vozač koji sudjeluje u prometu vozilom koje je neregistrirano ili čija je potvrda o registraciji vozila istekla za više od 30 dana (članak 207., članak 211. stavak (1));

9) vozač koji na vozilu koristi registracijske pločice koje nisu izdane za to vozilo (članak 209. stavak (1));

10) vozač ili instruktor vožnje koji odbija obaviti ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i aparata ili stručni pregled radi provjeravanja ima li alkohola u organizmu ili pokazuje li znake poremećenosti izazvane djelovanjem alkohola, odnosno je li pod djelovanjem opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju rabiti prije i za vrijeme vožnje (članak 220. st. (1) i (2));

11) vozač koji u prometu na cesti upravlja motornim vozilom protivno odredbi članka 227.".

U stavku (2) riječi: "toč. 4) i 5)" zamjenjuju se riječima: "toč. 4), 5), 8), 9), 10) i 11)".

 

Članak 64.

U članku 235. u stavku (1) iza točke 1) dodaje se toč. 1a), 1b) i 1c) koje glase:

"1a) vozač koji prilikom upravljanja vozilom koristi mobilni telefon ili drugi uređaj protivno odredbama članka 33.;

1b) vozač koji u prometu na cesti koristi uređaj odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentiranje prekršaja (članak 33 a. stavak (1));

1c) vozač ili druga osoba koja se za vrijeme vožnje u motornom vozilu ne veže sigurnosnim pojasom (članak 34. stavak (1))".

Točka 3) mijenja se i glasi:

"3) vozač koji se vozilom na cesti kreće brzinom koja je za više od 20 km do 30 km na sat veća od dozvoljene brzine (članak 44. i članak 46. st. (1) i (2));".

Točka 22) mijenja se i glasi:

"22) osoba koja ukloni ili ošteti prometnu signalizaciju ili opremu ceste ili izmijeni značenje prometne signalizacije (članak 132. stavak (2));".

U točki 24a) riječi: "stavak (4)" zamjenjuju se riječima: "stavak (6)".

Iza točke 24a) dodaje se točka 24b), koja glasi:

"24b)vlasnik odnosno nositelj prava raspolaganja vozilom koji postupi suprotno članku 172. stavak (5);".

U točki 26) riječi: "od 1g/kg do 2g/kg" zamjenjuju se riječima: "preko 0.8g/kg do 1.5g/kg".

Točka 27) briše se.

Točke 29), 30), 31) i 32) mijenjaju se i glase:

"29) vozač koji u prometu na cesti upravlja vozilom koje ne ispunjava propisane uvjete glede dimenzija, ukupne mase ili osovinskog opterećenja ili nema ispravne propisane uređaje za upravljanje, uređaje za zaustavljanje, uređaje za spajanje vučnog i priključnog vozila i gume (članak 203. stavak (1));

30) vozač koji kod sebe nema važeću potvrdu o registraciji za vozilo kojim upravlja ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštene osobe (članak 211. stavak (1)), a pri tome stiker naljepnica ne dokazuje da je vozilo registrirano (članak 208. stavak (3) i članak 215. stavak (1));

31) vozač koji upravlja motornim i priključnim vozilom ukoliko stiker naljepnica nije postavljena na propisan način ili nije čitljiva (članak 208. stavak (3) i članak 215. stavak (1));

32) vozač koji u prometu na cesti upravlja motornim ili priključnim vozilom poslije isteka važenja potvrde o korištenju probnih ili prenosivih pločica (članak 211. stavak (2) i članak 215a. stavak (4));".

Iza točke 32) dodaju se toč. 32a) i 32b) koje glase:

"32a)vozač motornog i priključnog vozila registriranog u stranoj zemlji ako nema međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti koja važi na području Bosne i Hercegovine i ne pokaže je na zahtjev policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe (članak 211. stavak (1));

32b) vozač motornog i priključnog vozila ako nema važeću potvrdu o registraciji vozila i registracijske oznake koje je izdalo nadležno tijelo zemlje u kojoj je vozilo registrirano (članak 212.).

Točka 33) briše se.

Iza točke 34) dodaje se nova točka 34a), koja glasi:

"34a)vozač koji u prometu na cesti sudjeluje motornim ili priključnim vozilom koje je upućeno na tehnički pregled, a nije podvrgnuto tom pregledu (članak 231.).".

U stavku (2) riječi: "i 33)" brišu se.

U stavku (4) riječi: "izuzev vozača iz stavka (1) točke 27) ovoga članka" brišu se.

 

Članak 65.

U članku 236. u stavku (1) iza točke 3) dodaje se točka 3a), koja glasi:

"3a) vozač kod kojega se u vozilu u prometu na cesti nađe uređaj odnosno sredstvo kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za otkrivanje i dokumentiranje prekršaja (članak 33a. stavak (1));".

Iza točke 7) dodaje se točka 7a), koja glasi:

"7a) vozač koji prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo poveća brzinu kretanja na način da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe (članak 43. stavak (3));".

U točki 8) riječi: "(članak 50. stavak (2))" zamjenjuju se riječima: "članak 50. st. (2) i (4)".

Točka 22) briše se.

U točki 27) riječi: "od 0,3g/kg do 1g/kg" zamjenjuju se riječima: "preko 0,3 g/kg do 0,8g/kg".

U točki 29) riječi: "članak 208. stavak (5)" zamjenjuju se riječima: "članak 208. stavak (6));".

U točki 30) riječi: "članak 208. stavak (6)" zamjenjuju se riječima: "članak 208. stavak (7));".

Točka 31) briše se.

 

Članak 66.

U članku 237. u stavku (1) točka 3) mijenja se i glasi:

"3) vozač koji se vozilom na cesti kreće brzinom koja je za više od 10 km do 20 km na sat veća od dopuštene brzine (čl. 44. i 46. st. (1) i (2));".

U točki 13) riječ "rastojanje" zamjenjuje se riječju "razmak".

Točka 15) mijenja se i glasi:

"15) vozač mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla, kao i osobe koje se prevoze tim vozilima, koji za vrijeme vožnje ne nosi

na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu (članak 102. stavak (1));".

Iza točke 15. dodaju se toč. 15a), 15b) i 15c) koje glase:

"15a)vozač bicikla koji u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, ne koristi svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću retroreflektirajuću opremu koja osigurava primjerenu uočljivost vozača bicikla ili bicikla (članak 102. stavak (2));

15b) vozač bicikla, mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla koji prevozi osobu koja je pod utjecajem alkohola odnosno psihoaktivnih tvari ili iz drugih razloga nije sposobna upravljati svojim postupcima (članak 102. stavak (3));

15c) vozač bicikla stariji od 18 godina koji na javnoj cesti biciklom prevozi dijete mlađe od osam godina ako na biciklu nije ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno uzrastu djeteta i čvrsto spojeno s biciklom, te ako dijete na glavi ne nosi zakopčanu zaštitnu kacigu (članak 102. stavak (4));".

Toč. 28) i 29) brišu se.

 

Članak 67.

U članku 238. u stavku (1) iza točke 1) dodaje se nova točka 1a), koja glasi:

"1a) vozač koji u cestovnom automobilu na prednjem sjedalu prevozi osobu koja je očito pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava (članak 34. stavak (2));".

Dosadašnja točka 1a) postaje točka 1b).

Točke 4), 7), 7a) i 10a) brišu se.

Točka 24) mijenja se i glasi:

"24) vozač lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla, četverocikla i mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilom ako u prometu na cesti ne nose zakopčanu zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje, a u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač bicikla ne nosi i svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću opremu koja osigurava primjerenu uočljivost vozača bicikla ili bicikla (članak 102.);".

Iza točke 28) dodaje se nova točka 28a), koja glasi:

"28a)pješak koji za vrijeme kretanja kolnikom koristi mobilni telefon ili ima slušalice na ušima (članak 108. stavak (2));".

U točki 39) riječi: "važeću prometnu dozvolu, registracijske pločice i" brišu se.

 

Članak 68.

U članku 239. u stavku (1) toč. 2) i 7) brišu se.

U točki 21) iza riječi "kratkog" dodaju se riječi: "ili dnevnog".

Iza točke 21) dodaje se točka 21a), koja glasi:

"21a)vozač bicikla, mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla koji prevozi osobu koja je pod utjecajem alkohola odnosno psihoaktivnih tvari ili iz drugih razloga nije sposobna upravljati svojim postupcima;".

Točka 33) mijenja se i glasi:

"33) vozač koji kod sebe nema policu obveznog osiguranja ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštene osobe (članak 211. stavak (1)).".

 

Članak 69.

U članku 239a. st. (1), (2) i (3) mijenjaju se i glase: "(1) Kada nadležno tijelo iz članka 177. stavka (7) ovoga Zakona u obavljanju nadzora nad radom autoškola i Crvenog križa utvrdi da se autoškola ili organizacijska

jedinica Crvenog križa u obavljanju svoje djelatnosti ne pridržava Zakona ili da ne ispunjava propisane uvjete, tijelo nadležno za obrazovanje rješenjem će odrediti otklanjanje utvrđenih nedostataka, a ako je to potrebno, glede prirode nedostataka zabranit će obavljanje jednog dijela osposobljavanja ili cjelokupnog osposobljavanja u razdoblju do dva mjeseca ili dok se utvrđeni nedostaci ne otklone.

(2) Tijelo nadležno za obrazovanje rješenjem može zabraniti osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila autoškoli ili odjelu autoškole ili organizacijskoj jedinici Crvenog križa u trajanju do dva mjeseca ako se nadležnom tijelu iz stavka (1) ovoga članka onemogući ili se ometa obavljanje kontrole.

(3) Tijelo nadležno za obrazovanje može predavaču teoretske nastave koji osposobljava kandidata iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa ili instruktoru vožnje koji osposobljava kandidata za vozača motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom, ako osposobljavanje ne obavlja sukladno važećim propisima, privremeno zabraniti osposobljavanje kandidata na razdoblje do šest mjeseci.".

U stavku (5) riječi: "stavak (2)" zamjenjuje se riječima: "stavak (5).".

U stavku (6) riječi: "stavak (2)" zamjenjuju se riječima: "stavak (5).".

 

Članak 70.

U članku 252. točka 4) mijenja se i glasi: "4) obilježavanju vozila kojim upravlja osoba s oštećenim udovima i vozila u kojima su u vrijeme prevoženja osobe sa stupnjem invaliditeta 100% (članak 29.);". Iza točke 21) dodaje se nova točka 21a), koja glasi: "21a)postupku i načinu registracije oldtimera (članak 215. stavak (4));".

 

Članak 71.

U članku 254. u stavku (1) točka 4) mijenja se i glasi: "4) vozačima koji imaju pravo upravljanja vozilom kategorije D bit će izdana vozačka dozvola za upravljanje vozilima kategorija B i D i potkategorija B1 i D1".

 

Članak 72.

Pročišćeni tekst ovoga Zakona pripremaju Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma i Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

Članak 73.

(1) Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Službenom glasniku BiH".

(2) Ovaj Zakon objavljuje se i u službenim glasilima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

 

Broj 01,02-02-1-33/15

1. veljače 2017. godine

Sarajevo

 

Predsjedatelj    

Zastupničkog doma        

Parlamentarne skupštine BiH

Šefik Džaferović, v. r.           

 

Predsjedatelj  

Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Safet Softić, v. r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.