Fatima Lutvić - Avdić, inžinjerka hemije koja proizvodi prirodnu kozmetiku

24.12.2020. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Fatima Lutvić - Avdić, inžinjerka hemije koja proizvodi prirodnu kozmetiku

Nakon bezuspješnog traženja posla Fatima je uz minimalna ulaganja pokrenula vlastiti biznis.

"Nakon gomile predanih zahtjeva za posao, bez ikakvih odgovora i rezultata dugo sam razmišljala šta dalje, a onda mi je muž dao ideju da pokrenem vlastiti biznis", ovako počinje priča Fatime Lutvić Avdić, diplomirane inžinjerke hemije i vlasnica obrta Theca prirodna kozmetika. Ljubav prema kozmetici počela je razvijati nakon fakulteta.

"Tada sam dobila prvi posao u jednoj farmaceutskoj kompaniji. Dio dermatokozmetike mi se najviše dopao i privukao me na prvu. Kasnije sam shvatila da sam dobro izabrala kada sam vidjela kako teče proizvodnja, punjenje ambalaže, posebno čistoća i mirisi u djelu gdje je bila proizvodnja. Tada naravno nisam ni slutila da ću jednog dana i ja imati vlastitu proizvodnju", rekla je Fatima.

Nakon bezuspješnog traženja posla Fatima je uz minimalna ulaganja pokrenula vlastiti biznis. U početku je to bio hobi, a nakon dvije godine je registrovala obrt.

"Počela sam istraživati  o kozmetici i došla do informacija o štetnosti komercijalne kozmetike, a na drugoj strani o prednostima prirodne kozmetike. Iako to nije moja struka, odlučila sam se svakako za ono što koristi, a ne šteti i ono što bih i sama koristila. Na početku sam imala samo četiri proizvoda, a sada imam oko pedet. Išla sam postepeno i svake godine "uvodila" nekoliko novih proizvoda u proizvodnju", priča vlasnica obrta.

Prirodna kozmetika

Proizvodi uglavnom proizvode za njegu kože lica i tijela, tačnije preparativnu aromakozmetiku.

"Od proizvoda za njegu kože proizvodim kreme, gelove, sapune, pilinge, maske, serume, ulja, mlijeka za tijelo. Tu su još i proizvodi za djecu, balzami za usne, deo stikovi i još mnogo toga. Theca kozmetika upotpunosti odgovara ljudskoj koži jer sadrži sastojke koje i naša koža sadrži. Sve proizvode bukavalno možete jesti, mada naravno ne bih preporučila zbog ukusa", naglasila je Lutvić Avdić.

Vlasnica Theca prirodne kozmetike je jedno vrijeme svoje proizvode prodavala u Bosanskoj tržnici na Dobrinji.

"Trenutno prodajem samo online mada sam ranije osim na tržnici prodavala i na sajmovima. Zbog trenutne situacije online prodaje su sada u fokusu, sve više se traži online kupovina. Zadovoljna sam prodajom, ali vrijeme je pred nama pa ćemo vidjeti kako će se dalje situacija razvijati", istakla je Fatima.

Vlastiti biznis pruža mogućnost da radite ono što volite

Mnogo je prednosti kada vodite vlastiti biznis, a neke od njih su upravljanje vremenom, rad na vlastitom brendu, raditi kad i koliko želite te radite ono što volite.

"Mene najviše fascinira sloboda u svakom smislu. Čak i da ne uspijete u tom poslu, ostaje znanje koje se stekne putem koje će svakako koristiti", naglašava Fatima.

Slobodno vrijeme ova vrijedna poduzetnica provodi sam sa porodicom.

"Uživamo u šetnjama po planinama, a nekada osvajamo i neke vrhove na našim planinama. Naravno, usput uvijek uberemo neku biljku", istakla je vlasnica Thece.

Njen životni moto je živi sretan, radostan i ispunjen život.

"Poručila bih svima koji se plaše da pokrenu vlastiti biznis da steknu hrabrost da izgrade tu osobinu kod sebe. Sve se može naučiti. Hrabrost nije odsustvo straha, već da uprkos tom strahu napravite nešto. Druga star je krenuti postepeno kada idete manjim koracima onda je strah manji i hrabriji ste", zaključila je Fatima.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti