Ahmed Burić: Jedan od najuglednih novinara u regiji

23.01.2013. 09:32 / Izvor: eKapija.ba
Ahmed Burić: Jedan od najuglednih novinara u regiji

Ahmed Burić je bh. novinar, pjesnik, prevodilac, književni kritičar, izdavač i scenarista. Rođen je 1967. u Sarajevu, gdje je na Fakultetu političkih nauka studirao novinarstvo.

Ahmed Burić je bh. novinar, pjesnik, prevodilac, književni kritičar, izdavač i scenarista. Rođen je 1967. u Sarajevu, gdje je na Fakultetu političkih nauka studirao novinarstvo. Njegova su djela prevedena na engleski, francuski, češki i slovenački jezik. Dok on sam prevodi sa slovenačkog na bosanski. Osim mnogobrojnih prijevoda za novine, magazine i o kulturnim događanjima, preveo je knjige Oprosti poezijo Esada Babačića (Obzor Međugorje, 1999.) i Čefuri napolje, Gorana Vojovića (VBZ Sarajevo, 2009.). U njegova najvažnija autorska djela ubrajaju se Bog tranzicije (2004.) i Posljednje suze krvi i nafte (2010.).

Burić je novinarsku karijeru počeo na Radio- televiziji Sarajevo (Omladinski radio program). Od 1990. godine piše i uređuje u magazinu “Naši Dani”. U periodu od  1994-1995 radio je kao novinar u slovenačkom sedmičnjaku “Mladine”, koji se bavio  krizom u bivšoj Jugoslaviji, kulturom i sportom, te za novine “Dnevnik” (Ljubljana). Godine 1996. radi kao dopisnik “Tjednika” liberalnog sedmičnog magazina iz Zagreba, Hrvatska. Od 1997.- 2007.  Radio je kao novinar i urednik u bh. magazinu Dani, a nakon toga je bio zamjenik urednika u sarajevskom “Oslobođenju”

Trenutno piše kolumne na nekoliko bh. internet portala, te radi kao instruktor u Media Centru-u /Reuters, Školi istraživačkog novinarstva.

Pored toga sarađuje sa magazinima Slobodna Bosna (Sarajevo), Monitoru (Podgorica, Crna Gora) i Feral Tribune (Split).

Burić je također radio i na nekoliko projekata vezanih za filmsku industriju. Bio je autor i novinar za projekt produkcije Fama „Opsada”, dokumentarnog filma o opsadi Sarajeva snimanog 1997.godine. Uradio je scenarij za kratki film “724” u režiji Dine Mustafića (1998). Bio je i jedan od producenata na dokumentarnom filmu “Krišćani Istoka, Muslimani Zapada”, Jacques Debsa i Mesuta Tufan. Surađivao je i na dokumentarnom filmu "Slike  sa ugla” Jasmile Žbanić.

U posljednjih 10 godina Burić je objavio više od 4000 članaka uglavnom o kulturnim i političkim temama iz Bosne i Hercegovine i regije jugoistočne Europe. Smatraju ga jednim od najuglednijih novinara u regiji, autor je sa preciznim i elegantnim stilom, te sa specifičnim smislom za humor.

Ahmed Burić živi i radi u Sarajevu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti