Priča o "Maloj Zvijezdi": Nudžejma Softić, lektorica i triatlonka promijenila profesiju

23.02.2021. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Priča o 'Maloj Zvijezdi': Nudžejma Softić, lektorica i triatlonka promijenila profesiju

Ko ne riskira taj ne profitira, životni je moto Nudžejme Softić maratonke, trijatlonke, iron woman i lektorice koja je odlučila da u tridesetim godinama promjeni karijeru.

Ko ne riskira taj ne profitira, životni je moto Nudžejme Softić maratonke, triatlonke, iron woman i lektorice koja je odlučila da u tridesetim godinama promjeni karijeru. Imala je siguran posao u struci osam i po godina, ali nije se osjećala ispunjeno. Upisala je drugi magistarski studij u Londonu kao Chevening stipendistica i vjeruje da joj je to najbolji potez u životu.

"Ne mora prva stvar koju odaberemo u životu biti jedina stvar kojom ćemo se baviti. Nikad nije kasno za promjene, pa preuzmite rizik – uvijek je bolje kajati se zbog stvari koje smo uradili nego zbog onih koje nismo", rekla je Nudžejma za portal Akta.ba.

U našoj državi nije baš jednostavno promjeniti profesiju, jer se  podrazumijeva da morate imati predznanje, a ako slučajno imate više od 30 godina onda ste prestari za to.

"Srećom, u nekim razvijenim zemljama svijeta promjena karijere je sasvim normalna i nikad nije kasno da to napravite. Aplicirala sam za Chevening stipendiju i prošla nakon prilično iscrpnog procesa koji je trajao skoro godinu dana. Nakon pola godine u Londonu mogu reći da se jako isplatilo i preporučila bih svima koji bi to voljeli napraviti da ovu mogućnost iskoriste što prije. Odabrala sam International Business Management with Project Management na London Metropolitan University i smatram da će mi znanje u ovoj oblasti otvoriti mnoge mogućnosti koje ranije nisam imala", naglasila je Nudžejma. 

Promijeniti profesiju nije nimalo jednostavno ipak isplati se na kraju.

"Proces je dugotrajan i iscrpan od same odluke do pronalaska prilike i njene realizacije. Posebno je bilo izazovno početi živjeti i učiti na egleskom jeziku. Prve dvije sedmice u Londonu glavobolje sam imala svaki dan, ali već sada sam mnogo slobodnija na engleskom jeziku i da sam samo to napravila  ova promjena bi se isplatila. Da ne pričam koliko su zbog obrazovnog sistema benefiti mnogo veći, koliko znanja više steknete u jednom semestru i koliko ste spremni za posao čim završite fakultet. Kad sam u BiH izašla s fakulteta i došla na posao, stekla sam dojam da nisam naučila aposlutno ništa. Sad mi je osjećaj mnogo drugačiji i radujem se novim prilikama koje sam dobila odlukom da odem na magistarski studij u London", ispričala je Nudžejma. 

Scena iz filma "Little Star Rising"

Sport ljubav za cijeli život

Čime god se bude bavila u životu sport će i dalje ostati njena ljubav za cijeli život. Od 2015. godine počela je da se bavi trčanjem i jedna je od svega četiri Bosanke koje su završile full Ironman triatlon. Zbog toga je mnogi zovu Ironwoman.

"Tako me prozvala moja raja, a onda se taj nadimak proširio. Triatlonaca u našoj zemlji nema mnogo, ali u svakom slučaju ima više nego što je bilo prije nekoliko godina i sretna sam što je taj sport sve poznatiji i zanimljiviji mladim ljudima", naglasila je Ironwoman.

Podrška na putu do uspjeha je od iznimne važnosti. Nudžejma je imala i profesionalnu pomoć od svoje sestre Safije doktorice i nutricionistkinje.

"Meni je moja sestra promijenila kompletnu svijet o tome koliko je ishrana bitna čak i kad se sportom bavimo rekreativno, jer sve kreće iznutra. I imunitet i raspoloženje i zdravlje nam dolaze iz hrane, a samim tim i uspjeh u svemu što radimo, pa i u sportu. Biram hranu od koje imam konkretnu korist, jedem sa svrhom, a ne samo da napunim želudac i utolim glad", istakla je.

"Kuća Male Zvijezde"

O ovoj triatlonki je snimljen film "Kuća Male Zvijezde" koji je imao premijeru na SFF-u 2019. godine. Kada pandemija završi nastaviće sa promocijom.

"Film je zajedno sa produkcijskom kućom Wolfgang&Dolly snimila moja kolegica Slađana Lučić, koja je svjedočila mojim ličnim psihičkim i fizičkim promjenama radeći sa mnom. Vidjela je šta se sve dešava i kako teče moj rast od momenta kad sam odlučila početi trčati i kad sam preuzela svoj život u svoje ruke. Ona je u tome vidjela priču koja važi za sve nas – počet ćemo živjeti onda kad počnemo preuzimati rizike i odgovornost za njih. Tek tada postajemo svoji ljudi i postajemo kompletne ličnosti uprkos svim preprekama. Film je sniman dvije i po godine, pratili su me na svim značajnijim događajima u tom periodu i tako je nastao dokumentarac "Kuća Male Zvijezde" ", ispričala nam je Nudžejma.

Čak i njeno slobodno vrijeme je vrlo aktivno – trčanje, hodanje, druženja s rajom i planinarenje. Najviše vremena provodi sa suprogom Jasminom i mačkom Sakibom.

"Kada sam u Sarajevu, vrijeme volimo provoditi što više kući da Sakiba ne ostavljamo samog. Volimo otići u kino ili pogledati neki dobar film kući", rekla je Nudžejma.

Priča o "Maloj Zvijezdi" je dokaz da nikada ne treba odustajati i da život nije statičan. Ako niste zadovoljni sa onim što radite ne plašite se promjena. Stremite visoko i uvijek želite više.

Fotografija: Aida Redžepagić

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti