Dvije značke, dvije ljubavi

Merima Čelik: Sarajka koja ruši stereotipe, policajka i sutkinja na nogometnom terenu

13.06.2023. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Merima Čelik

Foto: Giuliano Marchisciano

Merima je nadavno dobila i nagradu Večernjakova pečata za pothvat godine u kategoriji Ponos BiH.

"Važno je znati šta želite i tome stremiti. Raditi, vrijedno učiti i cilj će sam doći”, kazala je u razgovoru za Akta.ba svestrana, uspješna sarajka Merima Čelik, koja obavlja posao policajke i FIFA-ine nogometne sutkinje.

Merima je rođena 1989. godine u Sarajevu gdje je osnovnu i srednju školu završila kao Ponos generacije, a Srebrenu značku dobila kao magistar na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Kaže da je cjeli život u sportu i da ne pamti život bez njega ali da se dalje okrenula razvoju kroz drugi poziv, koji ma koliko nekome izgledao drugačiji, ima svoje poveznice sa sportom. Nakon završenog studija odlučuje se za Policijsku akademiju nakon koje dobija posao u MUP-u Sarajevo kao policajka.

“Ne postoji dan da me neko ne pita kako je biti žena u policiji, na terenu, ili kaže šta će mi taj poziv to je za muškarce”, govori Merima, i dodaje da se vremenom naučila nositi sa takvim pitanjima jer svjesna društva u kojem živimo, pa sve ono što nije “tipično” izaziva nekakva čuđenja i dodatni interes.

“Posao policijskog službenika na terenu nije lagan. To je jedan human poziv gdje se susrećete sa neočekivanim situacijama i stvarima koje unaprijed ne možete vježbati, a morate ih u što kraćem vremenu riješiti. Bez obzira koliko je neka žena spremna i sposobna predrasuda ima, jer biološki smo slabiji pol. Ono što je bitno jeste da se ne plašim, da sam hrabra i da poznajem zakon, i da pozivatelj intervencije uistinu uvidi da sam tu da pokušamo riješiti njegov problem. Kad uvide to, onda zaborave i da sam žensko, već me gledaju kao nekog kome se mogu povjeriti i požaliti o svom problemu”, priča Merima.

Ono što još ovu ženu čini posebnom jeste da obavlja i posao nogometne sutkinje. Jedna je od rijetkih bh. nogometnih sutkinja sa značkom Svjetske nogometne federacije (FIFA), i u sudačkim vodama uspješno pliva više od deset godina.

“Istina je da sam uvijek voljela sport i dugo sam aktivna bila kao veslačica, košarkašica, kao instruktor skijanja, bordanja i plivanja i onda na poslijetku sam se odlučila okušati i kao fudbalski sudija. Na početku je to bio dobar motiv za neki dodatni džeparac, a danas je to mnogo više. To je ljubav”, kaže Merima.

Kaže da je jako ponosna na sve kolegice koje su aktivne sutkinje, jer zna kako je težak put da se uspije u tipičnom muškom sportu, koji, kako kaže na sreću, sve više daje priliku ženama da pokažu šta znaju. U BiH pored nje je još nekoliko sutkinja, a posebno ističe Tanju Račić iz Banja Luke koja se ostvarila kao glavna sutkinja sa FIFA značkom.

Svaka utakmica joj je novi izazov. “Bitno je da ste fizički i psihički spremni, a što će se na utakmici desiti to ne možete znati, posebno u ženskom fudbalu. Sigurno da postoji doza skeptičnosti, ali poziv fudbalske sutkinje kao žene je mnogo napredovao. Danas se stvari mijenjaju, nije kao nekad, mnogo se više ulaže u sam ženski fudba, radi se i na sve većem promovisanje ženskog suđenja u Evropi i svijet. Naravno kod nas to ide manjim intenzitetom i tempom ali sigurno ide ka boljem”, kaže Merima.

Uskoro počinje i Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene, Merimu smo pitali da li tamo možemo očekivati neku našu predstavnicu.

“Vjerujem da će biti sjajno organizovano. Igra se u Australiji i Novom Zelandu, nažalost daleko smo još od takvih poziva. Rijetko koja zemlja koja nema fudbalsku naciju ili recimo jači fudbalski lobi, da ima predstavnika na Svjetskom kao sudiju kako u muškom tako i ženskom fudbalu”, kazala je.

Na pitanje koji od ova dva poziva ju je najviše oblikovao kao ličnost, Merima kaže da, iako izgleda kao da su različiti, mnogo je tu sličnosti te su oba dala neki svoj doprons onome što ona danas jeste.

“Mislim da sam tek sada uspijela sklopit ova dva poziva i podjednako biti dobra u oba, jer su uveliko slični. Suđenjem sam se počela baviti prije policije. Recimo da općenito sport, a svakako suđenje, je doprinijelo da iskažem svoje mišljenje, da imam stav, pokažem karakter, da iznesem odluku na glas, da se ne plaši, da i onda kad publika je protiv vas da budete istrajni i da vjerujete svojim očima jer znate da ste pošteni. To mi je pomoglo da se izgradim kao ličnost da sad u policiji nemam problem stati jačima na crtu od sebe, ako znam da je po zakonu i ispravno”, govori Merima.

Merima je nadavno dobila i nagradu Večernjakova pečata za pothvat godine u kategoriji Ponos BiH.

“Večernjakov pečat je divna manifestacija koja promoviše pozitivne priče u cijeloj našoj državi, 150 kandidata je bilo u par kategorija. Moje priznanje je bilo za ponos BIH- Pothvat. Jako me obradovalo ovo priznanje jer je spojilo moje djelovanje kao policijskog službenika i fudbalskog sudije i nagradilo moje poštenje, zalaganje, profesionalnost i trud da budem pravedna u oba poziva. Jer naši ljudi su takvi da iznose negativne stvari, a mnogo pozitivnih stvari koji se urade u obje navedene profesije se ne spominju. S toga mi je drago da je neko primjetio i nagradio pozitivne stvari o kojima se ne priča i malo zna”, govori Merima.

Ova svestrana žena i dalje radi i gradi sebe tako da trenutno završava i drugi fakultet. Kaže da je bitno u svemu težiti za nijansu biti bolji i uspješniji nego godinu prije.

Kaže da je najbolja značka tek čeka i da će ju dobiti kada osnuje svoju porodicu, što ističe kao važnu stavku u životu svakog čovjeka. "Porodica je stub društva, porodica ste vi i sve što radite, radite da doprinesete boljem i uspješnijem društvu i čovječanstvu. Ja se sigurno vodim time i tako će biti i dalje", poručuje Merima.

Razgovarala Ivana Raonić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti