DJEČIJI SAN POSTAO STVARNOST

Sedad Dželilović, mladi i maštoviti umjetnik kuhinje osvaja specijalitetima

16.01.2024. 12:55 / Izvor: Akta.ba
sedad

I iako je kuhanje na našem podneblju najviše povezivano sa ženama, često su najpoznatiji kuhari muškarci.

Svi znamo da je kuhinja mjesto gdje se stvara magija. I iako je kuhanje na našem podneblju najviše povezivano sa ženama, često su najpoznatiji kuhari muškarci. 

Sedad Dželilović je mladi i uspješni profesionalni kuhar iz Sarajeva. Spojio je predanost poslu, kreativnost, želju za stalnim usavršavanjem, a to mu je donijelo ne samo profesionalne angažmane u vrlo cijenjenim restoranima, već i brojne nagrade, a prije svega – strastvene ljubitelje njegove kuhinje.

Sedad je u razgovoru za Akta.ba otkrio kada se rodila ljubav prema kuhanju, kako su izgledali njegovi počeci i kakva jela najčešće sprema.

"Ljubav prema kuhanju javila se iznenada na kraju osnovnog obrazovanja. Pronalazak prvog zaposlenja nakon školovanja iskreno nije bio težak jer je prije osam godina bila velika potražnja za kuharima, a prvo radno iskustvo sam stekao u Restoranu Čenga, zatim Sokak, Hollywood hotel, Mgalery Tarčin Forest Restort, Restoran Mendi i sada Restoran AS", rekao je Sedad na početku razgovora.

sedad

EKSPERIMENTISANJE U KUHINJI

Sedad ističe da za njega hrana predstavlja jedno živo biće koje se mora njegovati na najbolji mogući način kako bi to isto živo biće lijepo izgledalo i bilo jako ukusno. Naglašava da je važno posvetiti se svakoj namirnici, a on trenutno najčešće priprema bosansku kuhinju.

"Najčešće spremam bosansku kuhinju jer restoran u kojem radim se upravo i najviše na njoj bazira. A u slobodno vrijeme volim se igrati u kuhinji i isprobavati razna jela. Pa šta je kuhar ako ne izmisli barem jedno novo jelo u sedmici, još kako su nam dostupni razni materijali i namirnice na internetu zašto da ne. Kulinarstvo je toliko širok pojam da vam treba vječnost da bi ste sve to isprobali", kazao je.

Govoreći o domaćoj i "modernoj" kuhinji, pojašnjava da se to dvoje ne bi trebalo odvajati jer i domaća kuhinja može biti moderna, a što je itekako i naša bosanska tradicionalna kuhinja jer je jako zdrava.

SEDAD

Na pitanje koje kvalitete treba imati dobar kuhar profesionalac, Sedad ističe smirenost na prvom mjestu.

"Prije svega treba biti dosta smiren ili što bi se u našem narodu reklo "saburli" čovjek. Mora biti jako odgovoran, brz, uredan, inovativan, i u svakom trenutku treba motivisati svoje kolege da bi posao tekao što je moguće bolje", pojasnio je.

Pitali smo ga da li se može naučiti dobro kuhati ili je ipak potreban određen talenat.

"Veliki sam zastupnik struke jer ipak mislim da u ovom poslu pogotovo kada su ozbiljni restorani u pitanju mora biti neki temelj da bi se lakše savladale prepreke. Uvijek ima ali, pa ako ima neko toliku ljubav prema kuhinji, a završio je neku drugu školu uvijek ima mogućnosti obučiti se i krenuti sa radom", pojasnio je.

SEADAD

Aktivan je i na društvenim mrežama gdje dijeli zanimljiv i kreativan sadržaj sa svojim pratiocima, a oni su to kaže sa oduševljenjem prihvatili.

"Svi znaju da sam aktivan u lokalnoj zajednici i da imam dobre ideje. Još kada na to dodam svoje znanje svi to rado prihvate", rekao je.

UZ PRAVU EKIPU GRANICA NE POSTOJI

Naglasio je da je u svom dosadašnjem radu najviše ponosan na mnoštvo prijatelja/kolega kuhara koje je imao priliku upoznati.

"Kuhar ništa ne može sam postići. Ukoliko imamo pravu ekipu oko sebe, onda granica ne postoji", mišljenja je.

Sedad je imao priliku predstaviti se i na međunarodnom takmičenju kuhara profesionalaca.

"To mi je bila velika odskočna daska u svijetu kulinarstva. Donijeti pet medalja sa dva takmičenja međunarodnog karaktera nije mala stvar, uzimajući u obzir da su to sve kuhari profesionalci sa radnim iskustvom 10 do 15 godina. Na tim takmičenjima imaju također i razni masterclasovi za unaprijeđenje posla što mi je dosta pomoglo u savladavanju izazova", rekao je.

Završio je i Kuharsku akademiju "Škmer" u Splitu, edukaciju za ketering-majstora, edukaciju za projekt-menadžera, edukaciju za pisanje projekata po EU standardima.

sead

Sedad je zaposlen u Restoranu AS u Hadžićima, ali kao svaki profesionalni kuhar mašta da jednog dana otvori i svoj restoran.

"Što se tiče sadašnjeg vlasnika zaista bi pohvalio njegov odnos prema meni, ali i svim ostalim radnicima. On je u ugostiteljstvu preko 20 godina i njegova pohvala mi dosta znači. Trudim se da svoje iskustvo radeći kroz razne restorane i hotele prenesem u restoran u kojem radim da bi što više unaprijedili posao i samo fukcionisanje kuhinje", kazao je.

Fokusiran je na konstantno usavršavanje, odlazak na razne edukacije i seminare u cilju poboljšanja sebe, ali i struke.

Trenutno se priprema i za predstojeće evropsko takmičenje kuhara profesionalaca koje će se održati od 6.2. do 10.2. u Dubrovniku i 19.3. do 23.3 na otoku Braču u Hrvatskoj, a mi mu ovim putem želimo mnogo sreće, uspjeha i novih medalja.

Razgovarala: Erna Salkić

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti