Emina, Ajla i Nejra Sipović

Jedinstven slučaj u svijetu dolazi iz BiH: Ovo su tri sestre koje haraju Evropom u karateu

13.02.2024. 14:30 / Izvor: N1
sipović

Sestre Sipović proteklog vikenda osvojile tri medalje na Evropskom prvenstvu u Gruziji.

Emina, Ajla i Nejra Sipović su osvojile tri medalje na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i U21 koje je održano u gruzijskom Tbilisiju od 9. do 11.2.2024. godine.

Ovo je jedan historijski značaj za Bosnu i Hercegovinu, jer je jedinstven slučaj da tri sestre iz iste kuće osvajaju medalje na najvećoj smotri Evrope.

Emina je do zlatne medalje u kategoriji mlađih seniorki do 61 kg stigla kroz seriju impresivnih pobjeda nad predstavnicama Škotske 6:1, Srbije 7:5, Slovačke 11:5, Ukrajine 12:12(prednost prvog poena), te je u finalu trijumfovala nad protivnicom Debeljak Hanom iz Slovenije rezultatom 4:1.

Ajla je u juniorskoj konkurenciji osvojila srebrnu medalju i postala viceprvakinja Evrope. Pobijedila je predstavnice Poljske, Engleske, Srbije, Slovačke, a u finalu je poražena minimalnim rezultatom 1:2 od predstavnice Francuske.

Nejra je na svom putu do bronzane medalje u kategoriji mlađih seniorki do 55 kg, nakon slobodnog prvog kola, savladala protivnicu Srbije, u četvrtfinalu je zaustavljena je od predstavnice Slovačke tijesnim rezultatom 3:4, te nakon dobijene prilike za repasaž fantastičnim rezultatima pobjedila je predstavnice Grčke 4:0 i Belgije 9:1.

Sestre Sipović su ostvarile historijski uspjeh za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, a sa svojim vrhunskim rezultatima odavno se nalaze u samom vrhu evropskog i svjetskog karatea.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti