Safet Zec, slikar i grafičar - Umjetnik čija djela krase svjetske galerije

07.06.2012. 12:25 / Izvor: eKapija.ba
Safet Zec, slikar i grafičar - Umjetnik čija djela krase svjetske galerije

Safet Zec, slikar i grafičar, rođen je 1943. godine u Rogatici.

Već kao dječak strastveno se posvećuje crtanju i slikanju.

Rijetkom marljivošću i zanosom, pogotovu kroz petogodišnje studiranje na Umjetničkoj školi u Sarajevu, ostvaruje brilijantna i virtuozna likovna djela. 1964. upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu. 1969. diplomira, a 1972. završava i poslijediplomski studij u klasi profesorice Ljubice Sokić.

Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma. Početkom devedesetih godina jedan je od najznačajnijih umjetničkih stvaralaca u zemlji i njen predstavnik na mnogim internacionalnim izložbama. Do 1989. živi i radi, s porodicom, u Beogradu.

Narednih godina je ponovo u Sarajevu. Tu ga 1992. zatječe rat, zbog kojeg napušta grad i zemlju. Iste godine dolazi u Italiju, u Udine. Sva djela ostaju u sarajevskom ateljeu. Počinje sve iz početka.

Ponovo se strastveno predaje radu. Napušta poetski realizam, da bi se vratio prvo crtanim strukturama na grafičkim pločama i tuš-perom crtanim slikama na kartonima i panoima. Ubrzo se vraća i crtačkomateričnom ekspresivnom rukopisu, virtuoznim senzacijama, onoj energiji i temama koje je na žalost napustio odlazeći na Akademiju.

U Udinama upoznaje tiskara Corrada Albicocca, u čijem ateljeu i dan danas realizira grafička izdanja. 1994. godine postavljena je prva muzejska izložba u Italiji, gdje se talijanskim radovima priključuje desetak radova iz prethodnog perioda, doneseni iz galerije Hoeppner.

1996. dobitnik je značajnog Grand prix-a za crtež Alpe Jadran u Ljubljani. U istom gradu 1998. održava se velika samostalna izložba Slike, crteži i grafike (1992-1998), u dva izložbena prostora, MGLC Vila Tivoli i Cankarjev Dom. Tom prilikom je promovirana i prva likovna monografija Safet Zec.

Od 1998. godine umjetnik živi i radi, s porodicom, u Veneciji. U svibnju 2001. u Sarajevu je po prvi put prikazan čitav raspon Zecova stvaralaštva. Prvi put je izložen malobrojni rani sarajevski opus, na koji je Zec posebno ponosan.

Također su po prvi put spojena djela iz Italije sa djelima iz sarajevskog ateljea. Želja umjetnika je bila da svoju retrospektivnu izložbu prvo pokaže u Sarajevu, gdje je za njega sve i počelo. Nakon Sarajeva izložba je postavljena u francuskom gradu Lilleu, iste godine.

Danas živi i radi u Veneciji, u Sarajevu i u Počitelju, a njegova su djela izložena u značajnim europskim i svjetskim galerijama i muzejima.

eKapija.ba/Galerija Kula

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti