Emir Balić, legendarna mostarska lasta

04.04.2012. 14:48 / Izvor: eKapija.ba
Emir Balić, legendarna mostarska lasta

Emir Balić je legendarni bosanskohercegovački skakač sa mostarskog Starog mosta. Balić je posljednji put skočio sa Starog mosta 1996. godine u svojoj 63. godini života.

20 puta je učestvovao u zvaničnim takmičenjima, a sa svojom čuvenom `lastom` pobijedio je 13 puta. Četiri puta je bio drugi, a tri puta treći.

Godine 2008, objavio je knjigu "Sjećanja" koja je izdana u saradnji sa Klubom skakača u vodu "Mostari". O sebi, u sklopu knjige, Emir je izjavio sljedeće:

Prvi put sam rođen u Mostaru 1935 godine. Kada sam imao 16 godina, prvi put sam skočio sa Starog Mosta, tada sam se prebio i tako sam se drugi put rodio - opet u Mostaru. S Mosta sam skočio više od 1.000 puta. Hiljadu i neki put zagrlio sam Neretvu, izbacujući njenu vodu. Svašta sam u životu bio - i kinooperater, i kaskader, i bokser, i padobranac, i logoraš, i član Olimpijskog komitet BiH... Prije i poslije svega, skakač laste. Prvi put sam poginuo 9. novembra 1993. kada je HVO srušio Stari most. U Neretvu sam zadnji put skočio 1996. s mosta kojeg nije bilo... A iz poštovanja prema Starom, s novog nikad nisam skočio. Živim u Mostaru. Do kraja svog života.

Emir je također objavio DVD - Emir Balić u dokumentarnim filmovima o Mostaru i skokovima. Filmovi koji su dio DVD-a su: Mostar, Admiral, Dječak i Most, Dobri Duh Starog Mosta, a tu su također i inserti iz filmova i TV reportaža.

Na pitanje jednog novinara, da li će novi Stari most (otvoren 2004 godine) ponovo ujediniti Mostarce, Emir je odgovorio: Ćurpija je ćuprija, a da li će nas ona ujediniti, stvar je naših glava. Oni koji su voljeli onaj Stari most, voljet će i ovaj. A oni koji nisu voljeli onaj, neće voljeti ni ovaj.

Izvor: Wikipedia

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti