Adnan Ćatić, svjetski bokserski prvak - Gospodar ringa Felix Sturm

18.07.2011. 12:20 / Izvor: Deutsche Welle

Malo je onih koji ne poznaju Felixa Sturma, Svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji u verziji WBA. Međutim, onaj ko želi upoznati Felixa Sturma, prvo mora upoznati Adnana Ćatića, najelegantnijeg boksera u Njemačkoj.

Kada je Ćamil Ćatić 1969. godine iz okoline Mostara došao na privremeni rad u Njemačku, a njegova supruga Zahida sedam godina kasnije, nisu ni sanjali da će njihov sin ispuniti svoj dječački san - postati Svjetski prvak u boksu. Kao dječak je igrao nogomet i košarku, ali ljubav prema boksu je ipak prevladala. Njegov bokserski talent je otkriven 90-tih godina, a profesionalna karijera počinje 2000. godine kada je promijenio ime.

"Za ime Felix Sturm sam se odlučio samo zbog boksa. To je bilo normalno i u vrijeme nekadašnjih filmskih zvijezda kao što su Marilyn Monroe (Norma Jeane Mortenson) ili Charlie Chaplin (Charles Spencer Chaplin). U Njemačkoj je danas veoma teško postati zvijezda i zaraditi nešto novca, a da se ne odlučite za neko upečatljivo ime. Boks nije lagan posao. Ja sam vazda bio Adnan i vazda ću ostati Adnan. Rođen sam kao Adnan Ćatić i umrijeću kao Adnan Ćatić".

Vjera kao vodilja života

Felix Sturm, koji ima i svoj vlastiti trening-kamp, pored svakodnevnog višesatnog treniranja, snagu za uspjehe pronalazi u porodici u kojoj prvo mjesto zauzima sin Mahir, ali i u vjeri. "Vjera mi je vodilja kroz cijeli život, ne samo u boksu. Mislim da ljudi koji ne vjeruju nemaju cilj u svom životu. Drago mi je da sam tako odgojen. Potrudiću se da tako odgojim i svog sina. Vjera je važan faktor u mom životu ali i mojoj porodici. Moja rahmetli majka me prvi put u džamiju poslala sa pet godina".

Iako je rođen u Njemačkoj i ima njemačko državljanstvo, Ćatić se nakon mečeva ne stidi podići bosanskohercegovačku zastavu i u razgovorima sa novinarima naglasiti da je porijeklom iz BiH.

"Moji roditelji su iz Bosne. Rođen sam u Njemačkoj, ali sam u srcu Bosanac. Kada kog imam priliku odem u BiH, bar na tri ili četiri dana. Tamo je moja familija. Volim Mostar, Sarajevo, planine, burek, ćevape, volim ovce i koze, jednostavno volim sve što je bosansko. Nikada se nisam stidio svojih korijena i svog porijekla. Na jednom meču 11. jula protiv Korena Gevora sam visoko podigao bosanskohercegovačku zastavu na kojoj je pisalo `Ne zaboravite Srebrenicu`. Milion drugih stvari se može zaboraviti, ali Srebrenica ne. Ne samo Srebrenica, ne smije se zaboraviti ni 11. septembar".

Dobar primjer integracije

Ćatić ne voli učešće u velikim tv šouima, jer kako kaže, on je Svjetski prvak, a ne Miki Maus. Međutim, to ne znači da nije spreman pomoći drugima. Rado odlazi u zatvore kako bi mladima pomogao u povratku na, kako kaže, pravi put. Pomoć u integraciji stranaca mu takođe nije nepoznata stvar. U humanitarnom radu ima podršku svojih prijatelja. Jedan od njih je i njemački reprezentativac i nogometaš FC Kelna Lukas Podolski. "On je veliki bokser i nadam se da će još dugo ostati nepobijeđen. On kao i ja nije rođeni Nijemac. Ukoliko se naša sličnost o tom pitanju može povezati, onda ćemo o tome rado razgovarati".

Adnan Ćatić ima i vlastitu promotorsku firmu, što mu daje osnovu za ostvarenje još jednog sna: "Najveći san i najveći plan mi je boksati u Sarajevu ili Mostaru. Možda ću nekada ponovo dobiti bosanskohercegovački pasoš i imati priliku boksati pod bh. zastavom. Ništa se ne zna".

Iz biografije:

Felix Sturm je rođen 31. januara 1979 u Leverkusenu, Njemačka kao Adnan Ćatić. Bio je svjetski prvak u srednje teškoj kategoriji u verziji WBO u periodu od marta do jula 2006. godine, te ponovo od 28. aprila 2007. u verziji WBA. Prvu profesionalnu borbu Felix je imao 27. januara 2001. godine protiv Antonio Ribeira.

Sturm je 25. juna 2011. odbranio svoju titulu svjetskog prvaka u borbi protiv Mattew Macklin-a

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti