Edin Branković, bh. rekorder u klizanju: Put do slave krči sam

02.12.2011. 13:59 / Izvor: eKapija.ba

Edin Branković, jedan je od najboljih mladih bosanskohercegovačkih sportista, rođen je 3. jula 1990. godine u Sarajevu. Član je Klizačko- rolerskog kluba "THE ONE" i državni reprezentativac u olimpijskoj disciplini Short Track Speed Skating (brzo klizanje na kratke staze).

Kao učenik generacije završio je Osnovnu školu Nafija Sarajlić, a nakon toga i sarajevsku Prvu gimnaziju. Danas je uspješan student na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) gdje je u junu 2011. godine završio drugu godinu.

Sa Short Trackom je počeo 2001. godine. Put do slave krčio je sam, bez trenera, bez finasijske podrške države. Vjerovao je u sebi i uspio je da olimpijski duh ostane u Sarajevu i sa narednim generacijama.

Branković se danas nalazi među najboljim mladim juniorima Europe u svim disciplinama, jedan je od najboljih juniora svijeta na 1.500 metara, vozio je finale B Svjetskog kupa, jedan je i od najozbiljnijih kandidata za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine. Dobitnik je stipendije Međunarodne klizačke federacije kao junior sa progresivnim rezultatskim napretkom. BiH je predstavljao je i na Svjetskom prvenstvu u Velikoj Britaniji.

Njegov uspjehe prepoznao je i Međunarodni olimpijski komitet, koji ga je na preporuku Olimpijskog komiteta BiH imenovao za ambasadora 1. zimskih olimpijskih igara za mlade koje će se održati u Insbruku 2012. godine.

"Inzbruk je mjesto gdje sam se upoznao sa sportom koji u neku ruku oblikuje moj način života, to je mjesto gdje sam imao prvo međunarodno takmičenje i mjesto gdje sam osvojio prvu međunarodnu medalju. Tu mora da ima nešto", ističe Branković.

Zanimljivo je pomenuti da je proteklu sezonu trenirao sa največim timovima koji su mu izašli u susret i prihvatili ga kao dio ekipe kao i njihovi treneri (SAD-Wilma Boomstra, Kina).

Zbog rezultata u proteklih nekoliko godina dobio je pozive za treniranje sa državnim timovima u, Montreal (Kanada), Los Anđeles (SAD). Treniranje sa ovim velikim timovima kao i učešće na oficijalnim svjetskim kupovima (Evropa, Azija, Sjeverna Amerika) zavisit će od raspoloživih finansijskih sredstava.

Foto: radiosarajevo.ba

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti