Mirjana Hrga, novinarka Al Jazeere: Zvijezda informativnog programa

20.02.2012. 12:50 / Izvor: eKapija.ba

Mirjana Hrga, hrvatska novinarka bh. porijekla, jedne od najvećih svjetskih informativnih TV mreža, Al Jazeere, tokom svoje karijere postala je jedno od najupečatljivijih lica koja se uspješno hvatala ukoštac i s najškakljivijim temama.

Novinarstvom se počela baviti čim je završila fakultet, odnosno 1994. godine kada je od 1200 kandidata izabrano njih 30 nakon audicije na HTV-u.

Bila je velika zvijezda na HRT-u, Novoj TV, pa, nekoliko mjeseci i na sarajevskoj TV1 kao medijski savjetnik.

Nakon dvije godine novinarske pauze njezin potencijal su prepoznali na jednoj od najvećih svjetskih informativnih TV mreža – Al Jazeeri.

"Radim kao hrvatski prezenter iz Sarajeva pet dana u tjednu. Onda sam devet dana u Zagrebu i tada sam sedam dana korespondent, reporter. Radim dva posla i u oba uživam", kaže Mirjana Hrga za Studio, prilog Jutarnjeg lista.

Mirjana kaže kako joj je razgovor za posao u Al Jazeeri bio poprilično stresan, a najveći strah joj je bio da ne osramoti sebe i Gorana Milića.

"Nikad u životu ničem sličnom nisam bila izložena. Pitali su me o svemu, od Europe, Bliskog istoka, do pada režima zemalja Magreba. U tom sam trenutku imala samo jednu misao u glavi: `Nisi znala u što ulaziš, sada kad si u ovome samo nemoj osramotiti Gorana Milića i sebe.` Nije mi bilo toliko važno da mi daju zeleno svjetlo koliko mi je bilo važno da nakon toga izađem čista obraza, sa znanjem koje sam vjerovala da imam i koje je na kraju bilo potvrđeno", kaže Mirjana te dodaje da su joj ljudi Komiteta iz Dohe, koji su vodili razgovor, odmah rekli da je to ono što traže, a Mirjana je sigurna da je upravo razgovor za posao u Al Jazeeri bio najteži test u njezinom životu.

Prije zaposlenja u Al Jazeeri Mirjana je uživala u dvije godine novinarske stanke. "U početku, kada sam se odmarala, bilo je lijepo, a onda su uslijedili mjeseci kada sam se pitala zašto sam to napravila, jer posve je izvjesno da ja teško mogu bez novinarstva`, kaže Mirjana za Studio.

Kako živi i radi na relaciji Sarajevo – Zagreb, osim na poslovnom, Mirjana je iskusila promjene i na privatnom planu. "S ovim novim životom još sam više zavoljela i Zagreb i supruga. Iz ovog kuta gledano, takav bih život poželjela svakome. Mi radimo ulaz preko puta ulaza. Kad ja izađem iz redakcije, a on iz klinike, sudarimo se. Nismo otišli daleko jedno od drugoga".

Kako je kazala, nije sklona glorificiranju braka, no u njemu uživa već tri godine.

"Dean me naprosto smotao. Bila sam jako protiv braka, a ni danas nisam sklona glorificiranju braka kao institucije. Stvarno se nisam mislila udati i nisam mislila pokleknuti. I danas noću sanjam da se udajem i budim se u znoju", govori Hrga, koja je bila ona koja je ostavljala pred oltarom:

"Nije me nitko ostavljao pred oltarom, štoviše, ja sam… Organizam mi se bunio protiv ideje braka. Lakše sam se naviknula na brak nego na ideju da sam se udala. I da Dean nije takav kakav jest i da se nije pojavio u mom životu, nikad se ne bih udala. Danas mogu reći da imam fobiju od braka, iako sam već tri godine udana. A još sam živa, zdrava i sretna…"

Inače, dok joj je novinarski angažman bio u mirovanju, Mirjana Hrga se jedno vrijeme u poliklinici supruga dr. Deana Šarića bavila marketingom i PR-om.

Za Večernji list je svojevremeno izjavila da je njen muž pravi multipraktik. "Prvo mi je skinuo dioptriju, dao mi da se iživljavam na marketingu, a sada mi i pegla čelo", izjavila je Mirjana Hrga, koja već dvije godine uživa u blagodatima botoksa u suprugovoj poliklinici.

Sasvima privatno otkriva da je htjela biti stjuardesa, da se najbolje opušta uz čašu crnog vina, i da mrzi vrućine.

eKapija.ba/jutarnji list

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti