Džemal Šabić: Čvrsta ruka Federalne televizije

18.02.2012. 08:47 / Izvor: eKapija.ba

Džemal Šabić, bh. režiser, scenarista i prvi čovjek Federalne televizije rođen je 1976. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka na temu "Dokumentarni film kao iluzija stvarnosti".

Tokom studija je radio za Radio ZID, Radio 202, Radio Q, TVSA i nekadašnjoj TVBiH.

Od 2001. godine uposlenik je Federalne televizije gdje obavlja dužnosti urednika/autora, reditelja i scenariste u omladinskom i dokumentarnom programu.

U svom dosadađnjem radu na FTV ističe se i kako urednik i autor popularnih dokumentarnih serijala "UKW događaj" i "Vrijeme je za bebe", a od maja 2008. godine imenovan je na poziciju generalnog direktora RTVFBiH.

Šabić je na 6. mediteranskom festivalu u Širokom Brijegu 2005. godine sa filmom "Kutak za sporni trenutak" dobio Grand Prix, kristalnu skulpturu Festivala mediteranskoga filma, a njegov dokumentarac prikazan je na gotovo svim kontinentima, i na taj način doživio 34 svjetska festivala.

Njegovo drugi uspješni dokumetarac nosi naziv "Za kim zvono zvoni". Naime, to je devetminutni filmski esej o usamljenosti, napuštenosti i smrti, o starici koja je ostala živjeti u svom malom selu u središnjoj Bosni i čiji je posao prije rata bio zvoniti u seoskoj kapeli. I dalje nastavlja udarati u zvono, u selu u kome više nikog nema. Ovaj je film 2006. dobitnik Grand Prixa- glavne nagrade festivala "Relligion today" u Trentu (Italija).

Još jedno dobro ostvarenje koje se krije iza imena Džemala Šabića je dokumentarni film "Dvije sestre - priča o ljubavi" koji je premijerno prikazan na 12 Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio nagradu Evropske dokumentarističke mreže (EDN), te je Sarajevo film festival (SFF) Džemala Šabića izabralo 2008. godine za člana žirija Takmičarskog programa za dokumentarni film.

Ostali dokumentarni filmovi na koje je autor ponosan su: "Čekajući nevjestu", "Troja u Bosni", "Povratak u DNA", "Između dva zalogaja"...

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti