Ademir Kenović, producent- Još u gimnaziji sam znao da ću se baviti filmom

29.10.2012. 15:50 / Izvor: Nezavisne novine

Ademir Kenović je jedan od najuspješnijih bh. reditelja i producenata. Rođen i odrastao u Sarajevu, nakon završenog fakulteta odlazi u SAD, gdje na Dennison univerzitetu u saveznoj državi Ohio, studira film, englesku književnost i umjetnost.

Kenović kaže da je još u gimnaziji znao da će se baviti filmskom industrijom. "Volio sam filmove, a sve to korijene vuče iz porodice. Moj dajdža je bio producent i moj tata je cijeli život bio u "Proleteru", u dramskoj sekciji, glumio je, mama je bila asistent režije. Kao dijete sam se sretao sa radom na filmu. Sjećam se, bio sam veoma mali kad sam bio statista u filmu "Parče plavog neba" 1957/1958. godine. Film me je fascinirao", priča Kenović.

Od 1989.godine je profesor režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Njegov prvi film, "Ovo malo duše" otvorio je 1991. "Quinzaine des Realisiteurs" u Kanu.

"Nisam radio sa filmskim produkcijama dok se nije desio "Ovo malo duše". Tada su neki producenti počeli dolaziti, pa me zapitkivati; "Bil" radio ovo, ono…". Dobio sam ponudu da pravim kratki igrani film, a ja sam pomislio "što ću praviti kratki film, kad sam ja napravio dosta kratkih filmova. Napravit ću dugi film". Iz neke ljutine napisao sam jedan scenarij, koji je bio za muzičku komediju, a baziran na dogodovštinama grupe "Zabranjeno pušenje". Na moje iznenađenje to je prošlo na konkursu za tadašnji Fond za film u BiH. To je bilo 1987. godine. Kad je to prošlo, ponovo su me kontaktirali neki producenti i rekli: "Evo hoćeš li raditi film". Vidio sam da je to neka komedija koja se meni ne radi uopšte. Tako sam pozvao Abdulaha Sidrana, sjeli smo i nastao je "Kuduz"".

Drugi film ¨Kuduz¨ dobio je tri nominacije ¨Felix-a¨, i specijalno priznanje žirija za ¨kreativni duh novih filmova koji dolaze iz Sarajeva Kenović ističe da nije očekivao toliki uspjeh "Kuduza", te da je razmišljao samo o tome kako napraviti film.

Reditelj sa posebnim senzibilitetom snima u ratnim godinama preko 50 dokumentarnih filmova – sarajevski vizualni dnevnik, te seriju dokumentarnih zapisa ¨Ulica pod opsadom¨.

Godine 1997. nastaje njegov ¨Savršeni krug¨, ratna priča o dva dječaka Adisu i Kerimu, koji mu donose brojne internacionalne nagrade (Prix Francois Chalais, Prix Cannes Junior, Grand Prize, najbolji film, najbolji reditelj-Tokyo International Film festival, specijalna nagrada-Jerusalem Film Festival, te nagrade publike Quebec i Saint Luis Film Festival).

Kenović je također producirao filmove "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza" Pjera Žalice, "Karaula" Rajka Grlića, "Armin" Ognjena Sviličića, te "Traktor,ljubav i roc"n"roll" Branka Đurića...

Kenović objašnjava da ne postoji velika razlika kada je u pitanju produciranje filma u BiH i u svijetu.

"S jedne strane to je potpuno isti posao. Uvijek se radi o tome da se pokušava obezbijediti priča, prikupiti ljudi i organizirati neki novci. Sve vam je, na neki način, slično. Snimiti film je uvijek teško, bilo gdje da se nalazite. To je težak posao. Normalno, u zemljama koje su organiziranije koje nisu imale zemljotrese i ratove, jednostavnije je, postoje uhodani putovi kojima se može novac obezbijediti. To je jedan vrlo težak posao baviti se produkcijom ovdje. Postoji niz punktova koji se moraju povezati da bi se film napravio".

Kenović je trenutno zaposlen u producentskoj kući "Refresh".

(Nezavisne novine/cyberbulevar.com)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti