Sara Budimčić: Maketama aviona osvaja svijet

20.01.2014. 10:22 / Izvor: eKapija.ba
Sara Budimčić: Maketama aviona osvaja svijet

Ljubav ka avionima i letenju podario joj je otac Miloš koji je bio omladinski prvak za vrijeme bivše Jugoslavije. On joj je najveća podrška u ovom zanimljivom sportu a često joj se pridruži kao takmičar na međunarodnim prvenstvima.

Većina djevojčica provela je djetinjstvo igrajući se sa lutkama ali to nije bio slučaj sa trinaestogodišnjom Sarom Budimčić iz Srpca koja je barbike zamijenila maketama aviona. Kao desetogodišnjakinja postala je član sekcije Aero kluba "Ultra lakog letenja" iz Srpca a iza sebe već ima nastupe na više od 20 domaćih i međunarodnih takmičenja u aero modelarstvu.

Ljubav ka avionima i letenju podario joj je otac Miloš koji je bio omladinski prvak za vrijeme bivše Jugoslavije. On joj je najveća podrška u ovom zanimljivom sportu a često joj se pridruži kao takmičar na međunarodnim prvenstvima.

"Prošlu godinu sam okončala na 12. mjestu rang liste Svjetske vazduhoplovne organizacije u kategoriji “jedrilica F1A juniori”, što je za mene ogroman uspjeh jer sam prije tri godine bila na 328. poziciji. Najviše uspjeha u prošloj godini sam imala u Budimpešti, Petrovcu i Mostaru gdje sam se uspjela plasirati među pet najboljih", kaže Sara.

Ona je obišla i druge poligone širom Mađarske, Rumunije, Italije, Bugarske, Slovačke, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH, odnosno sva takmičenja koja se boduju za svjetski kup.

Sara ističe da se radi o ekstremnom sportu, jer takmičari pretrče i do 8 kilometara bacajući avione u vazduh a zatim tragajući za njima do mjesta sletanja.

"Nakon što ih pustimo sa zemlje, letjelice dostižu visine i do 900 metara a mogu provesti sate u vazduhu. Ipak, na takmičenjima se samo mjere krugovi od po 180 sekundi. Desi se da odu predaleko i tada ih vrlo teško pronađemo. Na jednom takmičenju u Srbiji našli smo model nakon 13 kilometara let", kaže Sara.

Za uspjeh na takmičenjima najvažnije je imati kvalitetan model, u kombinaciji sa povoljnim vjetrom. Kao i u drugim sportovima, oni prolaze kroz pripreme koje obavljaju u Novoj Topoli i utvaju u Bajincima, gdje isprobavaju letjelice. Iako se na prvi pogled radi o jednostavnim avionima, za njihovu izradu je potrebno provesti 120 sati u radionici.

"Uglavnom ih nabavljamo od Rusa i možemo ih iskoristiti po nekoliko puta. Ako se dobro čuvaju, mogu potrajati i do 10 godina. Ipak, često dolazi do lomova uslijed pada ili sudara u vazduhu, pa ih onda krpimo i popravljamo. Na svakom takmičenju moramo se osigurati sa barem jednom rezervnom letjelicom a naša sekcija trenutno raspolaže sa šest modela", priča Sara.

Troškove kupovine letjelica i odlazaka na takmičenje pokrivaju kako znaju i umiju. Od opštine do sada nisu dobijali pomoć, iako im je obećana, a pomoć donatora dobijaju na kašičicu. Nešto novca prikupe iznajmljivanjem hangara firmi “Eko Bel” iz Laktaša koja ovdje drži avion za prskanje komaraca, ali ni to im nije dovoljno.

"Za kupovinu osnovne letjelice, raspona krila od 2,5 metra, potrebno je izdvojiti oko 450 evra, dok najskuplji modeli vrhunskih takmičara koštaju po nekoliko hiljada evra. Takmičarska taksa iznosi oko 200 maraka a tu su i troškovi puta i smještaja, ukoliko spojimo dva ili tri prvenstva u jednom vikendu. Teško izlazimo sa finansijama na kraj i to je jedan od glavnih razloga zašto nismo omasovili našu sekciju u kojoj su aktivna svega tri takmičara. Nekako se samo po sebi nameće da sportovi koji nemaju veze sa loptom, uglavnom ostaju na margini društva", kaže Sarin otac Miloš.

On je pohvalio i mladog juniora Dragišu Kovačeviću koji je takođe pokazao veliku ljubav ka aero modelarstvu i trenutno se nalazi na 65. mjestu svjetske rang liste.

"Već četiri godine promovišemo ovaj sport u Srpcu i ne planiramo odustati. Već se uveliko pripremamo za nove izazove, od kojih će najveći biti svjetsko juniorsko prvenstvo u rumunskoj Salonti krajem jula. Ukoliko ostvarimo veće uspjehe u narednom periodu, nadam se da će to prepoznati resorno ministarstvo i opština i pomoći nam da se ne ugasimo", kaže Miloš.

Sekcija aero modelara iz Srpca je ogranak kluba "Ultra lakog letenja" iz Banjaluke koji djeluje i sa sekcijom u Laktašima. Iako u Banjaluci postoji još jedan Aero klub, u Republici Srpskoj gotovo da ih više i nema, ali je zato ovaj sport mnogo popularniji u Federaciji BiH jer su aktivni klubovi u Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Visokom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti