Adnan Hajrulahović Haad, modni dizajner: Moje vrijeme tek dolazi

17.05.2010. 16:59 / Izvor: eKapija.ba
Adnan Hajrulahović Haad, modni dizajner: Moje vrijeme tek dolazi

Jedan od najuspješnih bh. modnih dizajnera je tridesetogodišnji Adnan Hajrulahović Haad koji zahvaljujući svojoj kreativnosti više od 10 godina uspješno egzistira na domaćoj modnoj sceni. On je uvijek korak ispred svih, te stoga ne čudi podatak da su njegove kolekcije unaprijed rasprodate.

Osim uspjeha u BiH nezaboravne su i njegove revije u Hotel Orijentalu u Bankoku na Tajlandu, svjetski poznatom dvorcu Šenbrun u Beču, te bečkoj Vijećnici i muzeju Kvartijer u Beču, te revije u Barceloni, Dizeldorfu, Sofiji, Beogradu, Tirani, Plovdivu, Podgorici, Zagrebu, Svetom Stefanu...

Njegova kreativnost i neosporan kvalitet prepoznale su mnoge bh. javne osobe, kao i institucije i organizacije, među kojima su: Federalno ministarstvo za kulturu i sport, Kanton Sarajevo, Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, Ambasada Kraljevine Španije u BiH, Općina Maglaj, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo, Toyota BiH, LG, SHISEIDO, DONCAFE Maxima, Heineken, British American Tobacco, UNITIC, Communis, Linden, Lowe Idols & Friends, UTIC ba, GTZ, Hoteli BOSNIA, Martimex, FTV, Pliva, Swarovski, Sanny-Genny, Radio M...

Tokom svih ovih godina Adnan Hajrulahović Haad je uspio ostati svoj, jedinstven i neponovljiv, ne priklanjajući se niti jednoj od mnogih struja koje djeluju na modnoj sceni BiH.

Najnoviji poslovni potez Adnana Hajrulahovića Haada, koji sigurno predstavlja nove smjernice i drugim BH dizajnerima, je saradnja sa Modatex-om, te pokretanje proizvodnje i izrade nove linje HAAD Basic.

Haad kaže, da je zadovoljan svojim životom, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu.

"Imam predivnu porodicu, dijete od tri i po godine, suprugu koja me prati u svemu što radim, ostvarenu karijeru, svoj put kojim sigurno idem. Šta čovjeku treba više od toga. Ako me pitate koliko sam zadovoljan glede novca, moje vrijeme tek dolazi, tu je bilo uspona i padova, ulaganja i svega što i ne možete zamisliti, ali moje vrijeme tek dolazi i u narednom desetljeću sav moj rad treba biti adekvatno naplaćen i kapitaliziran", kaže Haad.

Većina kreatora kaže da inspiraciju pronalazi u muzici, šetnji, prirodi, slikanju, međutim Haad kaže, kako nikada nije razumio šta je inspiracija.

"Mislim da je taj pojam ili riječ samo opravdanje lijenima da ne rade svaki dan, kao u fazonu nisu inspirirani. Lagao bi kad bi rekao da ja imam istu motivaciju i koncentraciju u poslu svaki dan. Radim predato i radni dan počinjem u pola osam. A moj motiv ili ako već moram reći "inspiracija”"je život, to je ona energija koju nosite, i da ne radim to što radim radio bi nešto drugo istim kvalitetom i žarom", ističe Haad.

Njegov posao, zahtjeva mnogo truda, rada, ali i odricanja, međutim on to sve radi sa lakoćom i velikim zadovoljstvom. Najzahtjevni dio posla, ali samo kada se radi o vremenu, kaže je onaj proveden u ateljeu sa klijentima, te u bh. fabrikama, gdje se se vrši produciraje linije HAAD Basic, nakon čega dolazi i posao u dućanima.

"Veseli me raditi. Ja sam u suštini jedan zaneseni dječak koji rad doživljava kao igru, te zaboravim na vrijeme i prostor", kaže Haad, ističući kako ga najviše ljuti površnost i nemar koje su osnovna karakteristika našeg društva i mentaliteta.

Život je njegov moto koji mu pokazuje kuda treba ići, te je kako ističe za njega svaki dan nova mogućnost za korak naprijed.

„Život nije ono što nam mediji plasiraju, život je početak i kraj jedne knjige u koju mi ispisujemo svakodnevno sadržaj. Nema tu velike filozofije, živi po svojoj mjeri, djeluju, radi, stvaraj da tvoja djela budu podstrek tvojoj djeci“, pojašnjava Hajrulahović.

Ovaj skromni modni dizajner kaže, da je njegov cilj napraviti prepoznatljiv bh. brend, što u neku ruku već jeste, te napraviti tržišnu marku koju će prepoznati konzumenti u našem društvu, koju će u narednom periodu izvoziti i pokazivati vani.

Njegov neiscrpni talenat se ogleda ne samo u veličanstvenim modnim kreacijama, nego i u pisanju poezije i proze, tako da je pored svih obaveza koje ima kao vrhunski modni kreator uspio objaviti i knjigu poezije "Tokovi tame" koja je dosada uglavnom dobila samo pozitivne kritike.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti