Samira Hurem: Nesuđena doktorica postala šampion u fudbalu

01.09.2017. 11:53 / Izvor: Magazin Azra
Samira Hurem: Nesuđena doktorica postala šampion u fudbalu

Samira Hurem tvorac je najtrofejnijeg ženskog kluba u BiH "SFK 2000 Sarajevo".

Samira Hurem tvorac je najtrofejnijeg ženskog kluba u BiH „SFK 2000 Sarajevo“, te selektorica ženske fudbalske „A“ reprezentacije BiH. Put kojim je išla nije bio nimalo lagan, no, bila je ustrajna u svojim ciljevima.

Nastojala je raditi ono što voli, a to je fudbal. Kao i prethodnih šest godina, i ove će „SFK 2000 Sarajevo“ ugostiti neke od najboljih ženskih ekipa Starog kontinenta na kvalifikacionom turniru za učešće u razigravanju UEFA Lige prvaka za žene.

Grad Sarajevo bit će domaćin kvalifikacionog turnira, te je „SFK 2000 Sarajevo“, zahvaljujući izvrsnoj organizaciji u ranijim godinama dobio povjerenje od krovne kuće evropskog fudbala. Naše šampionke igrat će protiv grčkog PAOK-a, „Vllaznije“ iz Albanije, te „Bettembourga“ iz Luksemburga. Do sada su imale priliku 12 puta igrati Ligu prvaka, a tri puta su uspjele čak proći i među 32 najbolje ekipe. Očekivanja su i ovoga puta velika.

"Nevjerovatno je da smo sedmi put uzastopno dobile povjerenje krovne evropske kuće da Ligu prvaka dovedemo u Sarajevo. To je prvenstveno veliki događaj i prvo očekivanje je da taj turnir doprinese razvoju ovog sporta u našoj državi, što i jeste slučaj svake godine. Ovisno o tome kako se posloži tim u datoj sezoni, mi postavimo rezultatske ciljeve. Ove godine došlo je do smjene generacije i nastupit ćemo s izuzetno mladim timom, ali to je normalan ciklus koji se dešava svake četvrte godine. „SFK 2000 Sarajevo“ se nikada nije oslanjao na pojačanja koja dovedemo. Uvijek smo stvarale svoje igračice iz omladinskog pogona. Čak i igračice koje su dolazile izvana nisu dolazile u naš Klub kao formirane igračice. One su to ovdje postajale. Upravo iz tog razloga ovo će biti sjajna prilika za njih da na svojoj koži osjete veličinu i stres evropskog takmičenja, te će tako neke od njih sigurno stasati u igračice koje će u budućnosti biti nositeljice naše igre", kaže Samira.

 Zašto ste se odlučili baviti fudbalom?

- Zapravo se nisam ja odlučila za fudbal. Fudbal se odlučio za mene. Na početku sam igrala za ŽFK „Željezničar“, nastupala za Reprezentaciju Jugoslavije, te nakon rata za ŽFK „Sarajevo“ i Reprezentaciju BiH, ali moj put je bio studij medicine.

Vjerovala sam da ću fudbal igrati samo određeno vrijeme, u mladosti, ali jednostavno me put s Medicinskog fakulteta odveo na fudbalske terene. Kada se sad okrenem iza sebe i sagledam sve doživljeno i ostvareno, vjerujem da se taj spoj sudbinski jednostavno morao dogoditi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti