Nataša Jekić, koreografkinja - Nedostaje joj "mostarluk"

08.11.2010. 10:59 / Izvor: Dnevni list

Glazba i ples su bili sastavni dijelovi njezinog odrastanja. Životni uzor bila joj je pokojna baka koja je u mladosti plesala folklor, te kaže kako se još uvijek sjeća njezinih diploma i fotografija s raznih putovanja i natjecanja gdje je osvajala najbolje nagrade.

Nataša Jekić, koreografkinja i voditeljica plesnog studija Mo Stars, rođena je 18. siječnja 1973. u Mostaru i sa samo pet godina postaje član Kulturno-umjetničkog društva "Abrašević", a potom i član Kamarda kod poznatog koreografa Kemala Dedovića. Osnovnu i Srednju medicinsku školu u Mostaru završava kao učenik generacije, te je u njezinom daljnjem školovanju prekida rat. Sa samo 20 godina Nataša se priključuje medicinskom osoblju Ratne vojne bolnice, gdje je radila kao pedijatrijska sestra.

"U tom ružnom i nehumanom razdoblju radila sam najljepši mogući posao. Porađala sam žene i na svijet donosila novu dječicu, novu nadu ovoga grada", prisjeća se Nataša. Po završetku rata odlučila se prestati baviti ovim poslom, prije svega zbog nečovječnosti koju je donio rat, te se vraća svojoj prvoj ljubavi, a to je ples.

"Najprije sam se odlučila baviti terapeutskim plesom, odnosno radila sam s djecom koja su u ratu ostala bez jednog ili oba roditelja. Kasnije ta moja humanitarna aktivnost prerasta u ovo što radim danas, odnosno poprima profesionalnu razinu", priča Nataša.

Završava školu za koreografa preforming arta na relaciji Sarajevo - Banja Luka - Beograd kod renomiranih europskih i svjetskih koreografa. Odlučuje se i baviti sudskim poslom te 2001. godine postaje i plesna sutkinja, a zatim i predsjednica Natjecateljske komisije Plesnog sportskog saveza BiH za 2001. i 2002. godinu.

Nakon toga uslijedili su i veći i intenzivniji poslovi Plesnog studija Mo Stars, čija je ujedno i voditeljica i koreografkinja. Nedavno je upisala i Sportsku akademiju na Univerzitetu Džemala Bijedića u Mostaru kako bi, kako kaže, uokvirila svoj posao i sedamnaestogodišnje profesionalno bavljenje plesom. Zadnjih 17 godina, otkad se bavi plesom, zaposlena je u mostarskom Centru za kulturu, kojemu i duguje sav uspjeh koji je postigla.

"Podijelila bih svoju profesiju na humanitarni, komercijalni i natjecateljski dio koji me je ustvari i uveo u javni život. U natjecateljskom smislu prva moja zavidna medalja bila je 1996., tik poslije rata, a radilo se o amaterskom natjecanju u plesu europskog karaktera koje se održalo na Siciliji, gdje smo, ni manje ni više nego osvojili zlatnu medalju, i tad sam zapravo vidjela da u toj djeci i mom radu doista stoji jedan veliki entuzijazam", priča Nataša. Nakon toga uslijedila su mnogobrojna odličja i priznanja.

"Ono što je mene posebice istaknulo u mojoj profesiji jest to što sam bila službena i jedina koreografkinja manifestacije otvaranja Starog mosta, koje je bilo svjetskog kalibra i koje su pratile svjetske medijske kuće. I od tada meni osobno otvorena su mnoga vrata. Potpisujem ugovore s brojnim TV kućama", kaže Nataša.

Ljubav i majčinstvo prije svega

U braku je već 16 godina i majka je četrnaestogodišnjeg sina Dine, a u suprugu i sinu nalazi neizmjernu potporu. Kaže da za uspjeh jednog braka ne postoji idealna definicija te kako je svaki brak priča za sebe.

"Mislim da je, prije svega, na prvom mjestu bitna ljubav koja svaki dan poprima neke druge oblike, ali važna je i tolerancija i uzajamno poštovanje, kao i sreća. Mišljenja sam kako svatko od nas ima svoju zvijezdu pod kojoj je rođen, i ja doista mislim kako sam rođena pod sretnom zvijezdom", kaže Nataša. Smatra kako žena nije kompletna ako nije supruga i ako nije majka. Nije bitno samo obrazovanje i posao, pojašnjava ona, već prije svega majčinstvo i ispunjenost u ljubavi.

"To je polazna točka za poslovni uspjeh i karijeru", ističe. Aktivno više ne nastupa te, kako kaže, s tim je prestala kad se udala.

"Nakon udaje nekako postaješ ozbiljniji, a kako sam ubrzo i postala majka, shvatila sam da je vrijeme za nove djevojke. Ja sam imala svoje mjesto i vrijeme. Ja radim koreografiju i ugovaram poslove, a ono što moje djevojke izvode na sceni, kao i ono što nose na sebi, to sam zapravo ja", kaže Nataša.

U slobodno vrijeme opet najradije sluša glazbu, prati nove trendove jer, kako kaže, u ovakvom poslu se uvijek treba usavršavati. Druži se s obitelji i prijateljima, s kojima najradije ili popije večernju kavicu ili se provodi u šetnji.

Uspjesi Mo starsa

Plesni studio Mo stars ima ima160 članova raspoređenih u 9 starosnih skupina, od djevojčica od 4 godine do djevojaka od 26 godina. Nataša je istaknula i svoje dvije asistentice Saru Đozlić i Danijelu Mekić koje joj puno pomažu. Pored mnogobrojnih medalja s natjecanja, djevojke plesnog studija Mo stars su radile i s eminentnim redateljima kao što su Šemsudin Gegić, Sulejman Kupusević i Pjero Žalica. Snimile su i mnogobrojne spotove i reklame za mnoge eminentne kozmetičke kuće, a radile su i s brojnim estradnim umjetnicima s područja bivše Jugoslavije kao što su Vlado Georgiev, Toni Cetinski, Ivana Banfić te mnogi drugi. Djevojke su sudjelovale i na brojnim izborima ljepote.

Žene mogu apsolutno sve

Kad je u pitanju položaj žena u društvu, Nataša kaže da se u svom poslu nikad nije osjetila ugroženom. Ženin položaj u društvu, prije svega, ovisi o tome kako će se ona postaviti i kako želi da se drugi prema njoj odnose.

"Nikad se nisam susrela s problemom da je muškarac dominantniji i da je žena podređena. A kako bi se suočila s tim, vjerojatno bih reagirala ratoborno jer sam borac po prirodi, i u poslovnom i privatnom životu, i ne dam ispred sebe. Smatram da žena može apsolutno sve, biti i majka i domaćica, ali i obavljati posao menadžera i direktora, kao i biti u strukturama vlasti", kaže Nataša.

Nedostaje joj "mostarluk"

Kao rođenoj Mostarki uvijek joj se sviđao "mostarluk" i život kakav je bio prije rata. Mišljenja je da toga danas nema i da se dosta toga promijenilo. Smeta je što je grad danas jako prljav, a ruševine joj bodu oči.

"Prijatelji i rodbina koji mi dolaze u posjet ne mogu vjerovati da i dan-danas, nakon toliko godina od završetka rata, na glavnoj ulici imamo toliko ruševina", kaže Nataša. Smeta joj huliganstvo mladih ljudi, za koje misli kako u gradu nema osnovnih uvjeta da svoju energiju usmjere na nešto pozitivno. Ogorčena je i na porast narkomanije za koju kaže kako je prisutna u svakom kutu u gradu.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti