Dvadesetšestogodišnji Ajdin Kurić iz Jajca ručno izrađuje gitare

21.09.2018. 12:41 / Izvor: Akta.ba
Dvadesetšestogodišnji Ajdin Kurić iz Jajca ručno izrađuje gitare

Nedavno je Ajdin završio svoju prvu gitaru, na što je itekako ponosan.

Nećemo pogriješiti ako kažemo kako je porodična tradicija glavni "krivac“ za neobičan hobi kojim se bavi dvadesetšestogodišnji Ajdin Kurić iz Jajca, piše jajce-online.

On je još u srednjoškolskim danima, zajedno sa amidžom počeo izrađivati gitare. Njegov amidža Nihad Kurić vlasnik je brenda „Q.Rich“, čije gitare koriste neka od najzvučnijih imena sa pop-rock scene kao što su: Marijan Brkić (Parni Valjak, Prljavo kazalište), Emir Jugo, Letu štuke, Damir Oreskovich, Dino Rađa, Psihomodo Pop, Vernes Ljustaku i mnogi drugi.

Nedavno je Ajdin završio svoju prvu gitaru, na što je itekako ponosan.

"Od srednje škole sam počeo aktivno da radim sa amidžom gitare. On me uveo u suštinu tog posla i zavolio sam taj rad. Gledavši amidžu koji je dešnjak, odlučio sam da i ja kao ljevak pokušam napraviti gitaru, što je mnogima bilo jako zanimljivo. S obzirom  da amidža Nihad nema svog sina, sve afinitete  je usmjerio  ka meni. Zajedno smo marljivo radili čak i do sitnih noćnih sati", govori nam Ajdin.

Kroz razgovor smo saznali i nešto više o samom procesu izrade gitare, koji je vrlo zahtjevan i iziskuje mnogo truda i strpljenja.

"Proces izrade jedne gitare traje prilično dugo. Počevši od suhog i kvalitetnog drveta pa do obrade, lakiranja, šlajfanja, sve do finaliziranja koje zahtjeva detaljisanje oko same gitare. Ključnu ulogu u svemu ovome igraju detalji koje nije lako završiti, te se taj dio posla uglavnom prepušta iskusnim profesionalcima", dodaje Kurić.

Kada je u pitanju interes i plasman gitara na tržište, čini se da tu "nema zime“. Kako naš sagovornik kaže, postoji veliki interes za „Q.Rich“ gitare, kako na domaćem tako i na europskom tržištu.

"Volio bih da pratim tradiciju moga amidže, da se rad sa gitarama ne ugasi, jer smo familijarno poznati po tome. Nadam se da ću u tome uspjeti, a zanat bi u budućnosti svakako volio prenijeti i na svoju djecu", dodaje za kraj Ajdin Kurić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti