Dajana Đurić - dimnjačarka, hrabra i ponosna žena

08.03.2020. 17:24 / Izvor: Akta.ba
Dajana Đurić - dimnjačarka, hrabra i ponosna žena

Dajana je i službenica za pitanja Roma pri Pedagoškom zavodu Brčko distrikta.

Dajana (29) je počela pomagati ocu u čišćenju dimnjaka kad joj je bilo tek šest godina. I danas se živo sjeća koliko je uživala čisteći čađ dimnjačarskom metlom.

"Već prvi put kada sam se uspela na krov, znala sam da je to nešto što volim. Taj osjećaj slobode. To uživanje u spektakularnom zalasku sunca. Odozgo vidite svu ljepotu svijeta."

Energična, vesela i odlučna, Dajana je završila Poljoprivrednu i medicinsku školu u Brčkom, zanimanje ekološki tehničar. Također je završila Tehničku školu u Beogradu, zanimanje dimnjačar. 2009. godine, odlučila je da objedini ljubav prema čišćenju dimnjaka i ljubav prema ekologiji, te odlučila da se upiše na Fakultet za ekologiju pri Univerzitetu za poslovne studije. Nakon što je diplomirala 2012. godine, odlučila je upisati magistarski studij ekologije na istom Univerzitetu 2015. godine.

"Nije sramota raditi kao dimnjačar", kaže Dajana. "Svi mi se obraduju kad dođem. Nastojim dobro raditi svoj posao i ulažem u njega isti onaj trud i pažnju kao i svako drugi pri obavljanju bilo kojeg drugog posla. Svaki trud se isplati i nadam se da služim za primjer drugima."

Dajana je i službenica za pitanja Roma pri Pedagoškom zavodu Brčko distrikta. Svojim svesrdnim zalaganjem za obrazovanje Roma, ona zaista služi za primjer mnogima.

"Zadužena sam za provedbu Akcionog plana za obrazovanje Roma u Brčkom", kaže nam Dajana.

"Veoma je važno da imate nekoga ko je stalno tu unutar romske populacije, ko je posvećen i zainteresiran za borbu protiv diskriminacije, ravnopravan pristup obrazovanju i ostvarenje rodne ravnopravnosti", ističe Vajka Ćirić, programska službenica u Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

"Naša Misija ulaže ogroman trud u osposobljavanje mladih Roma, a posebno mladih Romkinja poput Dajane. Te mlade žene uzor su u svojim zajednicama i zahvaljujući njima polako iščezavaju negativni narativi, predrasude i diskriminacija Roma općenito."

Vajka objašnjava da ured Misije OSCE-a u Brčkom realizira program zaštite ljudskih prava i u okviru tih aktivnosti radi na borbi protiv diskriminacije, zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja i zadovoljavanju socio-ekonomskih potreba Roma.

"Stalno radimo na tome, ali sa ljudima poput Dajane, društva se mijenjaju i nastavit će se mijenjati nabolje. Uloga naše Misije je da podrži tu promjenu", kaže nam Vajka.

Dajana se prisjeća situacije koju je doživjela i koju nikada neće zaboraviti. Idući ulicom na putu da se upiše u srednju školu, naišla je na nepoznatog čovjeka koji ju je zaustavio i pitao zna li da je 'ciganče'. "Bila sam u šoku i potpunoj nevjerici, ukočena grubošću tog pitanja", objašnjava.

"Pitala sam se šta se to upravo desilo i zašto. Odlučila sam da odem u Centar za socijalni rad sa roditeljima i da se izjasnim kao pripadnica romske manjine. Nisam željela da se moje porijeklo izbriše ili zataji na bilo koji način", govori Dijana. „Bila sam ponosna što sam to učinila", pojašnjava odlučno.

"Zbog mog izgleda i obrazovanja trebalo mi je neko vrijeme da kolege na fakultetu ubijedim da sam Romkinja. Bilo je i čudnih komentara. Desilo se i to da je jedna studentkinja bila ljuta i uznemirena zbog činjenice da studiram zajedno sa njom. Pitala me: „Zar ti ne meteš ulice i ne skupljaš smeće da zaradiš za život?" Odgovorila sam: „Metem, pa šta? Šta fali metenju ulica?"

Nije se završilo na tome. Pitala me zašto ja studiram kad su većina Roma nepismeni. Trebalo joj je određeno vrijeme da shvati i prihvati ko sam, a tek onda i da prizna da je pogriješila.

"Moja poruka mladima je: mnogo se trudite, organizirajte se i posvetite se redu, radu i disciplini" , kaže Dajana, dodajući da se ta izreka Leona Trotskog naročito dopada njenom ocu. "Nema muških ili ženskih poslova. Sve je moguće."

2018. godine Dajani je dodijeljena nagrada Večernjakov pečat za poduhvat godine. Večernji list od 2002. godine odaje priznanje istaknutim dostignućima ostvarenim u BiH u oblasti sporta, kulture, politike, privrede i medija. Građani su prepoznali trnoviti put do promjene i trud koji je Dajana uložila na tom putu.

Mlada građanka BiH napredovala je od dimnjačarke, do studentkinje, a potom i do službenice u Vladi Brčko distrikta i prešla istinski impresivan put napretka i ličnog rasta.

"Ova nagrada dala mi je dodatnu snagu i potakla me na još veće zalaganje. Zalaganje za nastavak studiranja, za učenje ali i za podjelu vlastitog znanja u cilju osnaživanja drugih. Nekad je dovoljan samo mali poticaj da se neko pokrene. Zamislite šta bi tek bilo da postoje sistemske aktivnosti i rješenja. Sanjam o tom sistemu. Mi moramo učiniti sve da bi on proradio", zaključuje Dajana. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti