Kenan Kekić: Bilo je vrijeme da krenem u projekt u koji duboko vjerujem

18.05.2020. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Kenan Kekić: Bilo je vrijeme da krenem u projekt u koji duboko vjerujem

Iza njega je 15 godina radnog iskustva na različitim menadžerskim pozicijama u farmaceutskoj i zdravstvenoj industriji.

 

Kenan Kekić svoj poslovni put dijeli na period studiranja i nakon toga. Iza njega je 15 godina radnog iskustva na različitim menadžerskim pozicijama u farmaceutskoj i zdravstvenoj industriji. U toku studija je radio mnoge poslove, od različitih prodajnih aktivnosti do konobarenja, i tada je zapravo naučio vrijednost novca. Završetkom Stomatološkog fakulteta počinje raditi u jednoj njemačkoj farmaceutskoj kući, a uporedo s tim otvara i privatnu stomatološku ordinaciju. Nakon toga prelazi u najveću bosanskohercegovačku farmaceutsku kompaniju Bosnalijek, gdje je evoluirao u poslovnom smislu. U Eurofarm Centru je bio od 2018. godine i donedavno je obavljao različite menadžerske pozicije. Donedavno, jer se o razmišljanju o nastavku karijere vodila borba koga poslušati ratio, emotio ili instinkt.

Odlučio se za emotio koji mu već mjesecima govori skupi hrabrosti i kreni u ono u šta vjeruješ. Kockarski sve stavlja na jednu boju i vodi se isključivo emocijama. Zvanično je najavio realizaciju svoje ideje koja mu je u glavi već godinu dana i pokretanje svoje kompanije koja će se baviti jednim inovativnim i jako interesantnim poslom. U razgovoru za portal Akta.ba govorio je o čemu se radi.

Imate više od 15 godina radnog iskustva na raznim menadžerskim pozicijama velikih kompanija. Kako ste došli na ideju i kako ste se odlučili napustiti uglednu kompaniju i krenuti u vlastiti posao? 

- U sklopu Final projecta Executive MBA programa Cotrugli Business School Belgrade svi studenti su imali zadatak da osmisle temu za magistarski rad, koja se povezuje sa svakim narednim ispitom i dorađuje kroz module. Kako sam u to vrijeme imao iskustva sa vođenjem privatne stomatološke ordinacije, iskustva u marketingu i prodaji farmaceutske industrije, te vođenju zdravstvene ustanove dobiju sam ideju da sve to iskustvo kanališem kroz IT sistem, i prirodno je bilo da se okrenem ka telemedicini. Nekako sam od prvog dana znao da ću ideju pretvoriti u realnost. Proveo sam odlično vrijeme u Eurofarm Centru, imao sam prilike raditi sa top menadžerima ASA Groupe i jako puno naučiti. Neizmjerno sam im zahvalan na tome. Ali bilo je vrijeme da krenem u projekt u koji duboko vjerujem.

Najavili ste da će se nova kompanija baviti inovativnim i interesantim poslom? Čime će se baviti Smart Business Solutions?

- Za sada radimo na 4 projekta, ali prvi, najkompleksniji i najizazovniji je upravo iz područja telemedicine. Naziv projekta je Doktor kad mi treba. U suštini moj tim već 9 mjeseci intenzivno razvija platformu, koja povezuje klijente sa zdravstvenim problemom i zdravstvene radnike. Klijenti će kroz platformu moći da izaberu zdravstvenog radnika koji im je potreban i da komuniciraju s njim na 3 načina, 24 sata na dan, 7 dana u sedmici. Pored ovoga portal pruža još nekoliko bitnih mogućnosti, koje će poboljšati kvalitetu života klijenata, rasteretiti zdravstveni sistem i u konačnici raditi na smanjenju širenja virusa. Platforma štedi novac i vrijeme,  optimizira zdravstvene resurse.  Klijenti će biti pojedinačni korisnici, ali i veliki poslovni sistemi, od osiguravajućih kuća, telekom operateri, farmaceutske industrije i brojni drugi. U pitanju je regionalni projekt, pored BiH, već je uključena Srbija i Crna Gora, u pregovorima Hrvatska. Bit će ovo velika pozitivna regionalna priča.

Telemedicina je u svijetu imala nekoliko razvojnih faza. U kojoj je fazi u Bosni i Hercegovini?

- Telemedicina i nije tako nov pojam. Prvi put se spominje 50-ih godina prošlog stoljeća kada su inženjeri američkih bolnica pokušavali RTG snimke prenositi telefonskim linijama. Svoju ekspanziju dostiže razvojem 4G mreže, a revoluciju će postići uvođenjem 5G mreže, i vršenjem sofisticiranih hirurških intervencija, bez fizičke prisutnosti ljekara. Prema američkim istraživanjima telemedicine danas mijenja do 55% klasičnih posjeta ljekarima, ali i drugim zdravstvenim radnicima. Kod nas se telemedicine svodi na lična poznanstva i rodbinske veze za pojedinim ljekarima i viber slanja različitih nalaza. Doktor kad mi treba će nas postaviti rame uz rame sa naprednijim zemljama, te uvezati ljekare iz nekoliko zemalja.

Telemedicinski sistem omogućuje razmjenu informacija, dijagnostiku i savjetovanje na daljinu i zahtjeva tim stručnjaka. Ko čini vaš tim? 

- Upravo smo počeli sa testiranjem platforme, u koje smo uključili 40 ljekara iz BiH, 20 iz Srbije te još 20-ak iz drugih zemalja. Rješavamo manje tehničke probleme, dorađujemo potrebno kako bi platforma u potpunosti mogla odgovoriti na sve zahtjeve budućih korisnika. Plan je da od augusta krenemo sa medijskom kampanjom, a u septembru budemo online. Od septembra ćemo imati puno više konsultanata, zdravstvenih radnika, a svima će biti moguće uključenje u sistem, uz prethodne provjere. Kada kažem zdravstveni radnici u prvom redu mislim na doktore medicine i stomatologije, različitih specijalnosti, ali i patronažne sestre, psihologe, laborante i druge. Ne bi bilo korektno da u ovom trenutku licitiram sa pojedinačnim imenima naših konsultanata.

 

 

Koliko će vam koristiti networking koji ste sticali posljednjih 15 godina i koliko je on zapravo važan za sve "početnike" u biznisu? 

- Nekako se osjećam ponosno na broj osoba  koje imam u svom smartphonu, networking je jako bitan, bez njega je zaista teško nešto napraviti. Ja nisam najpametniji čovjek, ali umijem da slušam. Dosta ljudi sa kojima sam razgovarao o projektu, svaki iz svog domena su mi dali toliko dobrih ideja da sada argumentovano mogu reći da je Doktor kad mi treba jedna od najboljih platformi na svijetu, naravno iz domena telemedicine. 

Networking je bitan, ali ne smijemo zaboraviti ulagati i održavati naše veze i dobre odnose.

Šta je po vašem ključno kako bi se izašlo iz “zone komfora” i krenuti za svojim snovima? 

- Hrabrost i racionalna ideja iza koje stoji i vaš emocio. Njih dvoje se moraju sresti, a često su na suprostavljenim stranama. Većina nas u životu stalno nešto čeka, da završi projekt, otplati stan, odškoluje djecu, a dobre prilike prolaze…

Što vam je bilo najteže, a šta najlakše pri pokretanju vlastitog posla? 

- Mi menadžeri to ne govorimo naglas, ali kako profesionalno rastemo, mi sve manje radimo. Što ste više u hijerarhijskom lancu opis posla se svodi samo na donošenje ispravnih odluka. A ako ste poredali stvari u svojoj glavi onda to i nije baš teško. E tu je problem, ta zona komfora, reputacija i primanja, sve stavljate na kocku zbog neke ideje u glavi, na papiru ili excel tabeli. A stari dobri Excel zna itekako prevariti.

Smatrate li da je svijet biznisa zaista tako surov kako ga predstavljaju? 

- Svi mi svojim mislima kreiramo percepciju, ako je ona negativna sve će nam biti teško, ako je pozitivna to može biti igra. Život je igra i u njemu treba uživati. Nije važno koliko puta padnemo nego koliko puta uspijemo ponovo ustati. 

Imate li savjet za sve mlade ljude na koji način korjenito mijenjati poslovni ambijent i način života?

- Budite dobri ljudi, educirajte se i ovladavajte novim vještinama.  Znanje je bitno, ali vještine su važnije, razmišljajte analitički, razvijajte emocionalnu inteligenciju, ne sputavajtu urođenu kreativnosti. I uvijek razmišljajte kao prodavači. Sve navedeno će vam pomoći i u privatnom životi i diferencirati vas od mase. Ali budite humani, bez toga ste nula, ništica, mizerija. Jer kad sve pobrojano pomnožite sa nulom dobijete ponovo nulu.

Šta smatrate najvažnijom lekcijom koju ste naučili?  

- Hmm bilo je puno lekcija, više pozitivnih, nego onih bolnih. Najvažnija lekcija mi je što sam shvatio da smo svi zamjenjivi, da planeta zemlja neće prestati da se rotira ako mi ne stignemo nešto uraditi. Da živim u sadašnjosti, i da je stres samo nešto u našoj glavi, što nam odmaže u svakodnevnom radu. I da je dan bez smijeha izgubljen dan.

Ko je Kenan Kekić privatno? 

- Otac dvoje sjajne djece, suprug najbolje žene, sin divne majke, dobar brat i važan dio svoje prijateljske ekipe. Mislim da sam nabrojao  sve one koji će pročitati intervju :). Na poslu sam strog i korektan, a privatno blag i tolerantan.

Kako ostvarujete ravnotežu između privatnog života i obveza i posla?

- Tu lekciju sam naučio na prvom menadžerskom poslu, davao sam se previse poslovno, bio nadobudan, željan dokazivanja, a tako sebi samo dižete ljestvicu, prije ili kasnije sagorite i budete zamijenjeni. Ne uspijevam uvijek, ali se zaista trudim da posao ostavljam kući. A pogotovo neku negativnu energiju i poslovne probleme. Menadžere često ponese pa se kući ponašaju kao na poslu, što obično ne završi dobro. Danas smo svi nekako na elektronskim uzicama i dostupni 24/7, pa još ako imate nadobudnog šefa nema granice između radnog vremena, nije važno da li je 8:00 ili 01:00. A posao nije zec.

Šta je ono što vas inspiriše i zabavlja "van posla" i koji su vaši rituali opuštanja?

- Sada bih ovdje trebao napisati neki adrenalinski sport, ali oni koji me poznaju će se nasmijati, jer znaju da sam pravi sportski antitalent, za sve sem za šah. Ali uživam u vožnji bicikla i motora, to me zaista opušta. I naravno kao pravom štreberu, dobra knjiga nikada nije naodmet.

Za kraj, koji je vaš životni moto ili slogan? 

- E to je lagano, Moto keks. Malo šale nije naodmet :). Slijedi svoje snove, i ne obaziri se koliko puta si pao nego koliko puta ćeš ustati.

Razgovarala: Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti