Senita Slipac, direktorica Fondacije Bosana: U službi mladih

21.03.2013. 11:43 / Izvor: eKapija.ba
Senita Slipac, direktorica Fondacije Bosana: U službi mladih

Osnivačica je i direktorica Fondacije "Bosana" je mlada humanitarka kojoj direktorska pozicija ne donosi nikakvu finansijsku korist, što joj i nije cilj, već želi priuštiti bolji život mladima u njenoj zemlji.

Senita Slipac, osnivačica je i direktorica Fondacije "Bosana" koja je prije tri godine osnovana u Los Angelesu. Radi se o nevladinoj organizaciji koja pomaže djeci i mladima u Bosni i Hercegovini, poboljšava njihovo ekonomsko i socijalno stanje kroz obrazovanje te pomaže u njihovom zaposlenju.

Budući da je oduvijek željela da radi sa Bosnom i posto nije mogla naći dobre projekte, odlučila je da sama nešto započne.

Biti na čelu humanitarnog udruženja vrlo je, kako kaže, zahtjevna i odgovorna funkcija jer je stalno primorana da skuplja novac kako bi nastavili dalje projekte. U ovom poslu se lako vidi kada je čovjeku srce na pravom mjestu, jer drugi ljudi prepoznaju da radite iz želje da pomognete drugima te su i oni radi pomoći. Ističe da je imala veliku podršku od samog početka od svih prijatelja iz cijele bivše Jugoslavije koji su jednako vjerovali u ovu organizaciju.

Ova mlada humanitarka često u Los Angelesu organizira večeri na kojima svoj doprinos daju poznati Bosanci s inozemnom karijerom.

Akciju je započela je prošle godine i u Sarajevu, a njena organizacija trenutno broji 21 studenta.

Direktorska pozicija, ističe, ne donosi joj nikakvu finansijsku korist, što joj i nije cilj, već želi priuštiti bolji život mladima u njenoj zemlji.

Ovaj program izašao je van granica Los Angelesa, jer su već na Floridi, Bosanci skupili donacije za bh. studente, te novac poslali na račun Bosane. Zatim je Bosanka iz Jute, pred svoje vjenčanje gostima poručila da novac namijenjen za poklone, doniraju za djecu u BiH. Također, prisustvo bh. glazbenika i drugih javnih osoba na humanitarnim večerima doprinosi sve većim iznosima donacija za program stipendiranja.

Među njima se istaknuo glumac Rade Šerbedžija koji je podržao rad Bosane od samog početka, zatim Almer Imamović, Nirvan Pistoljević, Zana Mesihović, i drugi.

Rođena je u Banjoj Luci, a u Los Angelesu je živjela od 1996. pa sve do početka ove godine, kada se doselila u Sarajevo.  Diplomatiju je magistrirala u New Jerseyu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti