Uzbekistanka u Sarajevu pravi domaće praline od belgijske čokolade

30.10.2020. 10:54 / Izvor: Akta.ba

Ekatarina Musa porijeklom iz Uzbekistana doselila se u Sarajevo prije deset godina.

Ekatarina Musa porijeklom iz Uzbekistana doselila se u Sarajevo prije deset godina. Završila je Univerzitet za orijentalne studije i po struci je ekonomista za međunarodne odnose. Kao djevojčica voljela je da kuha, a ta ljubav je danas izrasla u hobi pravljenja domaćih pralina od belgijske čokolade.

"Rođena sam u porodici u kojoj su oba roditelja bili veliki ljubitelji sporta. Svi smo se puno bavili sportom, vozili bicikle i role. Često smo planinarili i išli na kampovanja.  Imala sam aktivno djetinjstvo.Uz sport zavoljela sam i kuhanje. Zaista sam voljela pomagati mami u kuhinji, peći pite i kolače. Ljubav prema kuhanju i pečenju imam od djetinjstva, a danas je to moj hobi kojim se uspješno bavim", kazala je Ekatarina.

Ipak svoju domovinu je zbog ljubavila zamjenila BiH. Supruga je upoznala dok su studirali u Istanbulu. Vjenčali su se i nakon tri godine odlučili da se presele u Sarajevo. Nije joj bilo jednostavno da se navikne na novu zemlju i jezik.

"Nisam znala jezik, nisam imala prijatelje i porodicu. Iskreno bilo mi je vrlo teško prvu godinu. Onda smo dobili prvo dijete i stvari su se počele mijenjati nabolje", istakla je Musa.

Izrada domaćih pralina od belgijske čokolade

U tom periodu je došla na ideju da počne praviti domaće praline od čokolade.

"Razvijajući svoje znanje u slastičarstvu, izabrala sam čokoladu kao svoj prioritet. Pročitala sam mnogo knjiga, pregledala sam dosta webinara i testirala na desetine recepata prije nego što sam počela praviti čokoladne praline za svoje prijatelje i porodicu", naglašava Musa.

Za pravljenje čokoladnih pralina koristi najkvalitetniju belgijsku čokoladu koju naručuje iz inostranstva.

"Takođe koristim specijalni voćni pire koji kupujem na posebnim tržištima. Trudim se da koristim i lokalne proizvode tako da kreme i orašasti plodove nabavljam na lokalnih tržišta", rekla je Ekatarina.

Domaće praline su bolje od industrijskih

Sve praline izrađuju se ručno u posebnim kalupama za čokoladu. Prave se od pažljivo odabranih sastojaka i u posebnim uslovima.

Ručno rađene praline bolje su od onih kupljenih u trgovini zato što se koriste prava čokolada, a ne čokoladna glazura. Praline imaju maju jedinstven oblik i moderan dizajn. Sadrže samo prirodne sastojke. Nemaju pojačivača ukusa, konzervansa, stabilizatora i naravno, to je sve urađeno sa dušom“, naglasila je Musa.

Ekatarinu ukućani podržavaju u njenom hobiju i uvijek su to kao degustatori, ali i oni koji joj daju konstruktivne kritike. Za sada ne planira svoj hobi pretvoriti u biznis.

"Majka sam troje djece i za brigu o njima mi je potrebno mnogo vremena. Registracija i pokretanje biznisa je jako teška materijalno i moralno.Sama sam  u ovom poslu. Bilo bi mi vrlo teško voditi posao, praviti praline, proizvoditi, pripremiti, kupovati materijal i na kraju prodavati praline. Za sada praline i čokolada ostaju moj hobi“, rekla je Ekatarina.

Dobro upravljanje vremenom i organizacija čini čuda.

"Volim planirati svoj dan tako da mogu naći vremena da se posvetim sebi, ali i da provedem vrijeme sa porodicom i djecom. Naravno uvijek ostavim vremena da napravim ili da se barem pripremim za izradu nekih novih dizajna i ukusa praline", naglašava Musa.

Inspiraciju za svoj rad pronalazi u svemu. Traži je u prirodi, knjigama i radovima svjetskih majstora čokolade.

"Ipak moji najveći inspiratori su moje troje djece i vrijeme provedeno s njima, raznorazne dogodovštine su najbolja inspiracija", istakla je Ekatarina.

Svoje praline svakodnevno objavljuje na društvenim mrežama te vodi stranicu "Sweet treat by Katya".

Autor fotografija: Aida Slamnik

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti