Tuzlanka Dunja izabrana u odbor prestižnog Britanskog društva za kardiovaskularna istraživanja

17.10.2022. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Dunja Aksentijević

BSCR je nacionalni forum za diskusiju o aktuelnim pitanjima u istraživanju kardiovaskularnih bolesti.

Tuzlanka prof. dr. Dunja Aksentijević-Ricciarelli izabrana je u odbor prestižnog Britanskog društva za kardiovaskularna istraživanja (BSCR). BSCR je nacionalni forum za diskusiju o aktuelnim pitanjima u istraživanju kardiovaskularnih bolesti.

Poslovima BSCR-a upravlja izabrani odbor kliničkih i nekliničkih kardiovaskularnih naučnika, čija je misija da promoviše naučnu razmjenu i umrežavanje kardiovaskularnih naučnika u svim fazama karijere.

Uspješna nominacija i izbor uslijedili su nakon sastanka Britanskog društva za kardiovaskularna istraživanja/British Cardiac Society (Mančester, jun 2022.), gdje je dr Aksentijević pozvan da održi predavanje na temu „Intracelularna elevacija natrijuma i metaboličko remodeliranje u srčanoj hipertrofiji“.

Podsjećajući da je dr. Aksentijević rođena i odrasla u Tuzli, gdje je nakon srednje škole krenula na put u Veliku Britaniju radi daljeg školovanja. Doktorirala je. sa Univerziteta Hull.

Provela je skoro 10 godina na Univerzitetu u Oksfordu kao istraživač i predavač pre nego što je skoro 8 godina provela na Kings koledžu u Londonu kao akademik. Zatim je prešla na Univerzitet Queen Mary gdje je dalje napredovala u karijeri i dala ogroman doprinos. Na ovoj instituciji postala je dio istraživačkog instituta William Harvey koji provodi vodeća svjetska istraživanja u oblastima kardiovaskularnih, endokrinih i upalnih znanosti.

Osim svega gore navedenog, Dunja je nevjerovatna osoba koja aktivno sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom prenoseći svoje znanje. Također je aktivni saradnik Bosnia & Herzegovina Futures Foundation.

Ovu lijepu vijest objavio je Edhem Eddie Čustović, univerzitetski profesor na La Trobe Univerzitetu u australskom Melbourneu i doktor elektrotehničkih nauka koji je također porijeklom iz Tuzle.

“Dunja, čestitam na još jednom ostvarenju. Vjerujem da su svi Bosanci i Hercegovci ponosni na tebe", napisao je Čustović na svom Facebooku. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti