Bosanka na BBC-ijevoj listi 100 utjecajnih i inspirativnih žena u 2022. godini

09.12.2022. 12:24 / Izvor: BBC
bbc

Foto: BBC

Na listi su žene iz cijelog svijeta, svih profila i zanimanja.

BBC je objavio listu najutjecajnijih žena u 2022. Na listi su žene iz cijelog svijeta, svih profila i zanimanja. 

Sve one su prema izboru britanskog BBC-a inspiracija drugim ženama da se bore za svoje snove. Na listi se izmeđuostalih, nalazi i jedna bosanka, mirovna aktivistica, Suvada Selimović. BBC ju je predstavio slijedećim riječima:

"Trideset je godina od rata koji je devastirao Bosnu i Hercegovinu i Suada Selimović sada živi u selu, čiju je obnovu pomogla, zajedno sa drugim raseljenim ženama koje su se vratile u svoj dom. Udovica i majka male djece, Selimović je osnivačica udruženja Anima, organizacije za mirovni aktivizam i osnaživanje žena. Nakon što su posmrtni ostaci njenog muža nađeni u masovnoj grobnici 2008. godine, svjedočila je na sudu za ratne zločine i tako ohrabrila druge žene da učine isto. Danas je Anima domaćin radionica za žene sa traumom i stvaratelj mogućnosti da one prodaju proizvode koje same naprave". 

Suvada je prije rata živjela u selu Đulići u istočnoj Bosni. Imala je 27 godina i troje djece kada je posljednji put vidjela muške članove porodice. 1 juna 1992. sedamsto Bošnjaka razdvojeno je od žena i djece i kasnije ubijeno u okolini Zvornika. Nakon završetka rata u BiH, kuće u njenom selu i okolini obnovile su žene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti