Ponos BiH od ringa do poduzetništva

Bivši evropski prvak u kickboxu danas je vlasnik uspješnih firmi u BiH i Njemačkoj

13.12.2023. 12:31 / Izvor: Akta.ba
zejd

Mnogo je priča o mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine koji su širom svijeta uspješni u raznim oblastima.

Mnogo je priča o mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine koji su širom svijeta uspješni u raznim oblastima.

Međutim, postoje primjeri mladih Bosanaca i Hercegovaca koji su znanje i iskustvo stečeno vani, odlučili primijeniti u našoj državi i započeti biznise u kojima su danas uspješni.

Jedan takav primjer je dvadesetsedmogodišnji Zejd Džananović koji je odrastao u Odžaku.

Do svoje 19. godine Zejd se bavio kickboxingom, osvajao europsko prvenstvo kao kadet i junior i važio za jednog od najboljh bh. kick-boksera, međutim putevi su ga ipak odveli u Njemačku.

"Sa sedamnaest godina sam počeo učiti njemački jezik da bi započeo studije u Njemačkoj, što sam i uspio. Završio sam ekonomiju na Goethe Universität-u u Frankfurtu. Studiranje u Njemačkoj bila je prilika koju nisam smio propustiti. Moje tetke žive tamo i rekli su mi da, ako želim studirati u Njemačkoj, mogu, ali da moram naučiti jezik. Nisam znao koliko ljudi stvarno vjeruje da ću od "Guten Tag" doći do C1 za manje od dvije godine, ali sam znao da će mi to otvoriti mnoga vrata, što se i ispostavilo tačnim", ispričao je Zejd za portal Akta.ba.

zejd

POČETAK KARIJERE U IT SEKTORU

Svoju karijeru u IT sektoru započeo je 2018. godine u IT Recruitmentu u Njemačkoj, a kasnije je svoje poduzetničke sposobnosti iskoristio za osnivanje firme u BiH, demonstrirajući svoju stručnost i inovativnost u IT industriji.

"Prvi poslodavac bio mi je Skipsearch, start-up firma u kojoj sam bio treći zaposleni. Sa kolegama i CEO-om uspjeli smo izgraditi Skipsearch do značajnih razmjera u prometu i broju zaposlenih. Iako je sve bilo slučajno, već nakon mjesec dana znao sam da je to moj put. Tu sam najviše naučio i to iskustvo mi je jako značilo", rekao je Zejd.

zejd

POKRENUO VLASTITI BIZNIS

Zejd je suosnivač dvije firme, Itaka Solutions u Frankfurtu i CodeConnect u Sarajevu.

"Tokom fakulteta započeo sam karijeru u IT-Recruitment, gdje sam ostao i nakon fakulteta, brzo dostigavši titulu menadžera. Kasnije sam odlučio pokrenuti vlastiti biznis u istoj branši zajedno sa svojim kolegom i prijateljem Samirom. Danas, tek nepune dvije godine kasnije imamo dvije kompanije koje se bave IT-Recruitmentom, sa 10 zaposlenih", rekao je.

Itaka Solutions je specijalizirana IT-Recruitment Consulting kompanija koja pomaže raznim IT firmama Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji pronaći prave stručnjake.

CodeConnect je brend pod krovom Itaka Solutions-a, specijaliziran za pomoć kompanijama u IT-Recruitmentu, uključujući i Itaka Solutions, da pronađu talente i pruže bolje usluge klijentima.

"Odlučio sam se za poduzetništvo zbog ljubavi prema izazovima, adrenalinu i dokazivanju", naglasio je Zejd.

ZEJD

Imao je priliku raditi sa velikim američkim softverskim kompanijama poput Adobe-a ili njemačkog Mercedesa, gdje su sastavljali timove koji su često igrali ključnu ulogu u pozicioniranju velikih brendova na tržištima.

S obzirom da je prisutan i na njemačkom ali i bh. tržištu, napravio je paralelu između vođenja biznisa u jednoj i drugoj državi, kazavši da su razlike značajne prvenstveno zbog različitog mentaliteta ljudi.

"To je ključna razlika. Naravno, njemačko tržište je neuporedivo veće, što logično ukazuje na veći potencijal u Njemačkoj. No, glavna prepreka leži prije svega u nama samima", mišljenja je.

Vjeruje ipak da imamo veliki potencijal.

"Kao europska država, geografski smo blizu Njemačke, nešto dalje nego Slovačka, koja uspješno profitira od njemačke ekonomije. Mi bismo mogli slijediti sličan put, međutim, često se suočavamo s kašnjenjem zbog dobro poznatih političkih neprilika u Bosni i Hercegovini. Ipak, često nam to služi kao izgovor da ne pokušamo", kazao je.

Na pitanje šta bi volio da se promijeni u odnosu BiH prema sve brojnijoj dijaspori, ističe da je potrebno organizirati više Network Event-a kako bismo se bolje upoznali, jer sve počinje s kontaktom.

"Ernad Deni Comaga ima sjajnu ideju o tome da dijaspora dobije svoje ministarstvo ili delegata pri vladi, što bi nam pružilo institucionalnu podršku kako bismo bolje usmjerili svoje snage prema matičnoj BiH", mišljenja je.

SAMO AKCIJA, POKRENI SE, DJELUJ

Zejd je podijelio i par savjeta za sve mlade koji žele pokrenuti biznis ali nisu dovoljno hrabri.

"Samo akcija, pokreni se, djeluj! Pokušajte, samo tako možete naučiti. Biznis je poput vožnje biciklom. Počinjete uz pomoć starijeg iskusnijeg ili pomoćnih kotača, padate, ustajete pa ponovo sve dok ne skinete pomoćne kotače, pa onda ponovo padate nekoliko puta i učite. Zatim vozite, što nije garancija da nećete nekad ponovo pasti, primjerice, naletjeti na rupu ili voziti prebrzo. Važno je ustati i nastaviti dalje. Zvuči jednostavno, znam da nije", rekao je.

Smatra da je najbolje vrijeme za početak rada na svojoj poslovnoj ideji sada i odmah.

"Na kraju, želim podijeliti poruku koja može duboko zaodjenuti u naše misli, možda više nego klasične motivacijske fraze. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti.", napominje, dodajući da svi mi imamo 24 sata, a to je naš najveći resurs i bogatstvo koje trebamo iskoristiti.

Razgovarala: Erna Salkić

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti