Almasa Hodžić ruši stereotipe

Inžinjerka i fudbalski sudija: "Mnogo odricanja, a greške se skupo plaćaju"

15.01.2024. 11:09 / Izvor: Akta.ba
Almasa Hodžić

Žena u svijetu mašinstva i fudbala zanimljiva je i neobična kombinacija.

Žena u svijetu mašinstva i fudbala zanimljiva je i neobična kombinacija. Iako se oboje još uvijek smatraju muškim poslovima, naša sagovornica Almasa, ruši ovu predrasudu. Ova vrijedna magistrica mašinstva radi kao proizvodni inžinjer u Mann+Hummelu, a nakon posla je sutkinja u Premijer ligi. Kaže da nije jednostavno. U šali kaže da ovu kombinaciju ne bi nikome preporučila.

Sve je počelo njenom sklonošću ka matematici. Tako je oduvijek znala da će odabrati fakultet koji se temelji na ovoj nauci.

"Da budem iskrena, sad kada pogledam na odluke koje sam donosila vezano za odabir školovanja, vidim da mi se ustvari posrećilo. Ništa nisam znala osim da mi za tehničke nauke treba matematika. Tako da su u tom periodu za mene postojale samo dvije opcije: elektrotehnika i mašinstvo. Izabrala sam mašinstvo jer nije bilo prijemnog", ispričala nam je Almasa.

Tokom školovanja je imala sve suhe petice i mnogo dodatnih bodova sa sportskih takmičenja.

"Znala sam da ću biti na vrhu spiska za upis pa sam odlučila ići lakšim putem. Mislim da je to bio zadnji put da sam odluku temeljila na toj logici. Vjerujem da nisam pogriješila", kazala je.

almasa

Još uvijek našim društvom vlada stereotip da je mašinstvo muški posao. No, Almasa ističe da je sve više djevojaka koje se opredjeljuju za ovo zanimanje, iako su muškarci kvantitativno dominantniji. Brojne su oblasti u kojima se jedan mašinski inženjer može zaposliti. Pojašnjava da je mali procent onih koje su tipično 'muške'.

"Ja radim u sektoru proizvodnje. To je u našoj firmi, uz Održavanje i Alatnicu, možda i najteži posao za jednu djevojku. Bez obzira na to, nas je sedam inžinjera u tehnologiji filtera tečnosti - od toga tri djevojke. Ovdje su mašinske inženjerke sasvim normalna pojava tako da mi se nije bilo teško snaći u takvom okruženju", istakla je.

Vjeruje da je dosta teže bilo njenim kolegicama koje su utrle taj put. One su ponijele to breme. Zahvaljujući njima, Almasina generacija se ne suočava sa značajnijim stereotipima.

"Veliki utjecaj ima i stepen razvijenosti kompanije u kojoj radite. Kao i u društvu, razvijenije kompanije mnogo bolje prihvataju žene u tim „muškim“ ulogama. Svjesna sam da i dalje postoje kompanije u kojima se žene suočavaju sa stereotipima. Zato pri odabiru fakulteta, djevojke  treba da ciljaju da rade u kompaniji koja je razvijena.  U tom slučaju, kako sam već objasnila, ne moraju da gledaju na rodne stereotipe. Dakle, imaju moju preporuku da odaberu mašinstvo", naglasila je.

almasa

Sportski sudija u Premijer ligi

Kada završi sa inžinjerskim poslom, Almasa svoj radni dan nastavlja kao fudbalski sudija. Ljubav prema sportu joj je kaže familijarno usađena, a posebno prema fudbalu.

"Otac je bio fudbaler i trener, brat igra fudbal, mama je sve po potrebi - i nutricionista i kuhar i menadžer i vođa navijača. Ja sam se odlučila da budem sudija. To je stvarno težak i jako nezahvalan posao. Puno je odricanja, a greške se skupo plaćaju", istakla je.

Veliki je fanatik kada je riječ o suđenju i to joj je izrazito bitan dio života.

"Pisala sam na svom LinkedIn profilu jednom kakav je to dan proizvodnog inžinjera i fudbalskog sudije. Otprilike je to svaki dan posao pa trening i onda si već za spavanja. Za vikend dođe utakmica ili dvije i u ponedjeljak sve ispočetka. Veoma malo vremena sudije imaju za bilo šta drugo. Najčešće bliski ljudi ispaštaju zbog toga", kazala je.

Kada su u pitanju ženske sudije, nadovezuje se na priču o ženama u mašinstvu. Ističe da smo prilično odmakli po ovom pitanju kao društvo.

"Ljudima nije toliko teško prihvatiti ženskog sudiju na terenu. Međutim, moram reći da mi u Bosni i Hercegovini tek utiremo taj put. Imamo puno više teškoća u ovom 'muškom' zanimanju za žene nego kada je riječ o inžinjerstvu", kazala je.

almasa

Uradi ono što je do tebe

Filozofija kojom se Almasa vodi u postavljanju ciljeva je "Uradi ono što je do tebe".

"Postoji vježba koju psiholozi često praktikuju a zove se Krugovi utjecaja. U principu važno je shvatiti na koje stvari mi imamo utjecaj, na koje imamo samo djelomično i na koje nemamo nikako. Bit je fokusirati se na stvari na koje imamo uticaj, a što manje snage trošiti na one na koje nemamo", istakla je.

Naši ciljevi se ponekad ističe ne ostvaruju zbog stvari na koje nemamo nikakav utjecaj.

"Recimo ako želimo neko mjesto ili funkciju, mi ne možemo uticati na to koliko je kvalitetan naš suparnik, ali uvijek možemo uticati na naše kvalitete. Ne postoji puno ciljeva koje sam sebi zadala, a da ih nisam ostvarila. Uvijek sam bila fokusirana da uradim ono što je do mene, da se maksimalno potrudim. I onda i ako ne uspijem ostvariti zadano, mirno spavam, jer znam da sam dala svoj maksimum“, poručila je Almasa.

Razgovarala: Elvedina Obuća

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti