Vanja Lisac – Bosanska "majstorica fotografije"

01.04.2010. 14:41 / Izvor: eKapija.ba
Vanja Lisac – Bosanska 'majstorica fotografije'

Sarajka Vanja Lisac ili kako je mnogi zovu "majstorica fotografije" rođena je 13.06.1978. godine u Sarajevu. Fotografijom se bavi oko 12 godina, a obrazovanje je stekla u Los Angelesu, gdje je jedno vrijeme i radila.

Iza sebe ima nekoliko diploma i workshopova koje je uspješno završila (Santa Monica College, Bobbie Lane, Mark Helpern, Art Streiber, Lauren Hammer).

U Sarajevo se vratila 2005. godine, gdje je otvorila svoju foto-radnju Lisac u kojoj svojim nevjerovatnim talentom danas stvara graciozne fotografije, koje pokazuju duboke emocije i iskrenost u pristupu poslu.

"Otvorila sam foto radnju i počela od nule. Fuad Backović Deen je prvi opazio moje fotke, ušao u radnju i tako smo se upoznali. Napravila sam par fotografija i sve je krenulo. Uz njegovu pomoć upoznala sam mnoge ljude. Radila sam dosta toga besplatno samo da mi objave fotografiju ili da je potpišu. Gledala sam to kao jedan vid marketinga", kaže Vanja Lisac, naglašavajući da u svijet estrade nije ušla zato što je to bio njen cilj. To je, kako veli, bio najlogičniji, najbrži i najjednostavniji načini da je opaze u svijetu biznisa.

Ova sjajna majsorica fotografije, kaže, da ne radi samo modnu i estradnu fotografiju, kako to neki misle. Naime, radila je mnoge reklame i kampanje za hranu, pića, hotele, SPA centre, osiguravajuće kuće, a bila je i urednik fotografije tri godine na Sarajevo Film Festivalu.

"Školovani sam fotograf tako da dosta radim sa produktima, enterijerima i arhitekturom", ističe Vanja.

Posao je najveća inspiracija za ovu vrhunsku majstoricu, te kaže da voli ono što radi, a dodatna inspiracija joj je svakako novac.

"Moje raspoloženje nikada ne utiče na fotografiju. Jedino dok radim mogu da se isključim iz svega. Moj posao je predivan i voljela bih vidjeti više zainteresovanih mladih ljudi za fotografiju", kaže Vanja.

Posao fotografa , kao i svaki drugi nosi sa sobom i niz negativnosti, a Vanja veli da je najvažnije izbalansirati vrijeme i novac, jer postoje negativni i „teški“ klijenti.

Terry Richardson, Guido Argentini, Rankin..., samo su od nekih od fotografa koje poštuje, a kod ljudi, kaže da ne voli preuzimanje tuđih zasluga.

Njena omiljena pjesma je "O da, o ne" od Elvira Bandića Bande, omiljeni film je "Big Lebowski", a omiljena knjiga "Ljubav u doba kolere" Gabriala Garcia Marqueza.

Najčešće izlazi ponedjeljkom u Pivnicu na Sarajevo Jazz Guerillu, jer kako veli uz "Dobar jazz, je dobro društvo."

Njen životni moto je kaže: "Budi iskren i voli ono što radiš."

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti