Gordana Marković, vlasnica Delta Trade-a: Poduzetnica koja ulaže u BiH

19.06.2014. 10:28 / Izvor: eKapija.ba
Gordana Marković, vlasnica Delta Trade-a: Poduzetnica koja ulaže u BiH
OTVORI GALERIJU

Gordana Marković je jedna od naših poduzetnica koju je život odveo u Holandiju, ali ona je još uvijek ostala vezana za BiH, kako privatno tako i poslovno.

Gordana Marković, vlasnica kompanije Delta trade iz Zenice, značajnog dobavljača sjemenki i začina u prehrambenoj industriji u BiH, jedna je od poduzetnica koju je je život odveo u Holandiju, ali ona je još uvijek ostala vezana za BiH, kako privatno tako i poslovno.

Govoreći za eKapija.ba o tome zašto se odlučila ulagati u BiH kaže da joj je kao rođenoj Zeničanki bilo sasvim normalno da kompaniju otvori upravo u ovom gradu u kojem su rođeni njeni preci. 

''Zenica mi je bila i ostala u srcu. Logično je da otvoriš kompaniju tamo gdje imaš ljude u koje imaš povjerenje, a to je moja obitelj. Moja sestra Dajana obavlja u mojoj odsutnosti sve važne poslove'', ističe naša sugovornica.

Njen suprug Henry imao je kompaniju u Holandiji koja se bavila import-exportom, a budući da je nakon rata BiH oskudijevala u svim proizvodima, imao je ideju o otvaranju kompanije u BiH, priča nam Marković o počecima poslovanja.

Počeli su posao u iznajmljenom prostoru od 60m2 skladišnog prostora. Zaposlili su par članova obitelji i počeli sa pošiljkama različitih proizvoda. Od tjestenine holandskog proizvodača Honig do hrane za kućne ljubimce. Danas su generalni zastupnici za BiH nekoliko brendova hrane i pribora za kućne ljubimce kao što su Teurlings, Puik, CaroCroc, Karlie-Flamingo,Sanal.

Ovdje ne staju. Prošle godine su krenuli sa proširenjem asortimana i to sa uvozom različitih vrsta graha. ''Prvi smo u BiH uvezli grah pinto koji se pokazao jako ukusnim i koji je jako dobro prihvaćen od strane potrošača. Od nedavno uvozimo i Goji bobice. Želimo na tržište dovesti nove začine i ostale proizvode koji su se dokazali kao 'zdravi' ili su iz nekog drugog razloga zanimljivi", kaže nam Marković.

Uglavnom posluju na području BiH, mada su imali i nešto izvoza u Srbiju i Hrvatsku.

Prije dvije godine preselili su se u vlastiti poslovni prostor u Zenici. Iduće godine planiraju ga potpuno završiti što će im, smatra, pružiti veće poslovne šanse.

INVESTICIJA U NOVI POSLOVNI PROSTOR

''Novi visokoregalni skladišno-proizvodni prostor koji bi pružio skladištenje za oko 1000 paletnih mjesta osigurat će nam mogućnost nabavke veće količine robe, korektno skladištenje proizvoda uključujući i hlađenje istih'', navodi ona. U početku će kapacitet vjerojatno biti veliki za njih pa planiraju i iznajmljivati paletna mjesta.

Govoreći o dijaspori kaže da ona već pomaže razvoju BiH i to je faktor koji se ne bi smio zanemariti ni u budućnosti. ''Mi smo emotivno vezani za BiH, međutim teško je početi biznis u državi o kojoj gospodarski sektor nije stimuliran ni na koji način. Situacija u zemlji treba biti dovoljno privlačna za strana ulaganja, a samim tim će i dijaspora željeti ulagati u zemlju u koju se možda nekada želi i vratiti'', ističe ona.

Uspoređujući život u BiH i Holandiji kaže da je on u BiH opušteniji. "U Holandiji je sve produktivnije i cijeli mjesec možeš unaprijed isplanirati. U Bosni je to teško jer je potrebno nazvati danas da bi imao sastanak sutra, nema planiranja sastanaka unaprijed.  Onda dođeš na sastanak i osoba sa kojom si dogovorio provede ili pola sata na telefonu ili ne planira dobro sastanak pa kasni i po sat vremena. To su stvari koje mi smetaju i koje su po meni odraz kulture/ nekulture'', navodi Marković.

Osim toga poslovanje u Holandiji je puno lakše jer je zakon jasan. O korupciji, kaže, ne treba ni pričati. Kompanije u ovoj zemlji su, u cilju podrške, u prvih par godina rasterećene jednog dijela poreza kako bi se mogle lakše i brže razvijati.

Smatra da podrška gospodarskom sektoru u našoj zemlji može i treba biti bolja. Dodaje i da u BiH nikada ne dolazi na godišnji odmor nego uvijek da radi, a što se tiče  života u njenoj drugoj domovini on je puno lakši i zbog sređene infrastrukture.

NOSTALGIJA ZA BiH

Iako je svjesna da su prednosti života u Holandiji ogromne  tu je i određena doza nostalgije za BiH jer joj nedostaju njena obitelj i ljudi koje voli, njeni prijatelji. Najvećom prednosti života u Holandiji smatra to što joj djeca odrastaju u jednoj zdravoj sredini, daleko od svih predrasuda i od podjela koje su još uvijek vidno prisutne na području BiH. ''Dalje, obične stvari koje u Bosni oduzimaju puno vremena kao što je vađenje osobne karte, putovnice, čekanje kod ljekara i sl. je puno bolje riješeno u Holandiji. Velika prednost je i to da je korupcija svedena na minimum. Ne trebaju vam pare da bi vam doktor pomogao ili da bi vas primio u bolnicu. Svi mi znamo da to kod nas odavno nije tako'', navodi ona.

Ipak, kaže dovoljno često dolazi u Bosnu da joj domaća hrane ne nedostaje. Osim toga voli probati i druge kuhinje. Voli sushi, kinesku hranu, grčku, talijansku kuhinju, pa vrijeme u Holandiji koristi i za upoznavanje drugih kuhinja i običaja.

Kako provodite slobodno vrijeme? Imate li hobije?

Dva puta tjedno idem na fitnes, volim prirodu, šetnju i provoditi vrijeme sa pozitivnim osobama. Trenutno više vremena trošim na hobije moje djece, nego na svoje.

Čitate li? Najdraža knjiga?

Volim čitati, ali nažalost nemam puno vremena za to. Uglavnom uspijem nešto pročitati na godišnjem odmoru. Najdraži mi je Meša Selimović i tako će ostati do kraja života.

Najdraže putovanje?

Nezaboravno će ostati putovanje u Singapur, Bali i Jakartu. To je bio godišnji odmor na kojem sam vidjela i obišla više nego u prethodnih 30 godina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti