Milan Radović, direktor Nove Banke - Čovjek sa velikim ambicijama i jasnim ciljevima

27.10.2010. 16:14 / Izvor: eKapija.ba
Milan Radović, direktor Nove Banke - Čovjek sa velikim ambicijama i jasnim ciljevima

Milan Radović, direktor Nove banke ad. Banja Luka rođen je 21. avgusta 1974. godine Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu. Matematičku gimnaziju pohađao je u Sarajevu, a u Beogradu Trinaestu gimnaziju. Studije ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, dok je na Ekonomskom fakultetu u Subotici stekao zvanje magistra ekonomskih nauka, odbranivši tezu "Strategijsko upravljanje rizikom bankarskih kredita".

Nakon studija, zapošljava se u Agroprom banci AD Banja Luka, gdje od 2000. do 2001. godine obavlja pripravnički staž na mjestu referenta za garancije.

Od 2002. godine do 2003. godine bio je šef kredita za privredu u Razvojnoj banci jugoistočne Evrope, a zatim od 2003. godine do 2005. godine obavlja funkciju direktora Direkcije za poslove sa privredom.

U Novoj banci AD Banja Luka od 2009. do 2010. godine radi kao zamjenik direktora banke, a trenutno je generalni direktor banke.

"Najveći izazov za mene kao generalnog direktora i predsjedavajućeg Uprave banke jeste održati banku stabilnom i sigurnom u u uslovima globalne finansijske krize, dok bih kao prednosti izdvojio lične kontakte i poznanstva koja stičem. Pored toga, veoma je bitno iskustvo koje se stiče radeći svakodnevne poslove i rukovodeći velikom organizacijom, koju ima Nova banka", kaže Radović za eKapiju.

Navodi da je u bankarstvu stekao široko praktično iskustvo, ali je pored toga nastojao da unapređuje svoje znanje, prvenstveno nastavljajući postdiplomske studije. Trenutno priprema doktorat na temu "Strategije ALM koncepta u procesu upravljanja kreditnim rizikom banke". Osim toga, pohađao je veliki broj seminara u zemlji i inostranstvu.

U profesionalnom smislu, ponosi se činjenicom da je ličnim trudom i radom napredovao do pozicije generalnog direktora banke, a hvale vrijedni su poslovni rezultat koje je postigao u 2009. godini. Vjeruje da iz temeljnog i napornog rada i dobre organizacije slobodnog vremena moraju da proiziđu i dobri rezultati.

"Rekao bih da sam čovjek sa velikim ambicijama i jasnim ciljevima u životu. Mislim da je moja dobra osobina što mogu da slušam svakog sagovornika i da izvučem ispravne zaključke iz tog razgovora. Takođe, ja volim posao koji radim, te s toga smatram da rezultati ne bi trebali da izostanu", naglašava direktor Nove banke.

Radović je član Upravnog odbora BACEE, Upravnog odbora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, te potpredsjednik Rukometnog kluba »Borac« iz Banje Luke.

"Moji motivi za članstvo proizlaze iz nastojanja da dam svoj doprinos unapređenju bankarstva u BiH, a uz to i da doprinesem razvoju sporta, naročito Rukometnog kluba `Borac` iz Banje Luke, koji ima dugogodišnju šampionsku tradiciju, između ostalog i bivši je evropski prvak", ističe on.

U slobodno vrijeme rekreira se košarkom, fudbalom, a zimi skijanjem. Kako bi bio u toku sa svjetskim zbivanjima, često čita, posebno stručnu literaturu i časopise iz oblasti ekonomije i bankarstva.

Najveću vrijednost za njega predstavlja njegova porodica - supruga, sin i kćerka, a potom i prijatelji iz studentskih dana, sa kojima ga veže iskreno prijateljstvo.

Njegova omiljena knjiga je "Doba smanjenih očekivanja" od Paula Kraugmana, Željko Joksimović i Goran Bregović su muzičari koje rado sluša, a najdraža putovanja su ona u Pariz i New York.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti