Enisa Bekto: Za biznis morate imati znanje, dobar projekt i ustrajnost

18.05.2015. 10:49 / Izvor: eKapija.ba

Direktorica goraždanske kompanije Bekto Precisa Enisa Bekto ovogodišnja je dobitnica nagrade Lady Boss Asocijacije poslovnih žena "One" u Velikom biznisu.

Direktorica goraždanske kompanije Bekto Precisa Enisa Bekto ovogodišnja je dobitnica nagrade Lady Boss Asocijacije poslovnih žena "One" u Velikom biznisu. U razgovoru za poslovni portal eKapija.ba uspješna poduzetnica kaže kako je svaka nagrada važna jer potvrđuje da drugi cijene ono što radite.

"Iako svoj posao ne obavljamo radi nagrada one nas učvršćuju u onome što radimo jer nam potvrđuju da je dobro to što radimo. Kad još dolazi od žena onda ta nagrada ima posebno značenje jer nam je svima poznato kako smo mi žene kritične a onda kad mi nekog nagradimo to je još veći znak", kaže Enisa.

CIJELI ŽIVOT U PODUZETNIČKIM VODAMA

Njen uspjeh nije slučajnost, Enisa je cijeli svoj život u poduzetničkim vodama. Njena porodica ima tradiciju porodičnog biznisa više od tri decenije. Odrasla je u tom ambijentu i kako kaže, nekako je prirodno ušla u poslovne vode.

"Moja porodica je tokom proteklih decenija posjedovala više kompanija i ja sam se vrlo rano počela uključivati u njihov rad. U početku sam obavljala različite poslove,  a osnivanjem Bekto Precise imenovana sam za generalnu direktoricu", priča nam Enisa, dodajući kako biti poduzetnik, muškarcu ili ženi, nije baš sasvim lako ni jednostavno.

Kaže kako je mnogo razloga zašto je to tako, osvrćući se na dva najvažnija.

"Prvi je ekonomska kriza koja je imala gotovo razorne posljedice i vjerovatno ćemo ih još dugo osjećati, i drugi, pravna i svaka druga neuređenost u našoj zemlji. Biti žena poduzetnica je teško i u mnogo boljim okolnostima od ovih koje sam navela jer su one još uvijek na margini zbog stereotipa koji su stari koliko i ljudski rod. Istina, situacija je danas znatno bolja nego prije dvadesetak godina i kod nas i u svijetu ali još uvijek bi se moglo kazati da su žene u top biznisu 'endemska vrsta'", kaže Enisa.

Sa činjenicom da u poslovnom svijetu kao poduzetnica morate biti posebno uporni slaže se i naša sagovornica. Kaže kako uspjeh nikad ne dolazi sam od sebe.

"Za uspjeh u biznisu morate imati znanje, dobar projekt i ustrajnost bez obzira na poteškoće koje vas prate. Bez velikog rada nije moguće ostvariti dobre rezultate ni u jednoj ljudskoj djelatnosti. Dešava se, naravno, da i uz rad izostanu rezultati ali se nikad nije desilo da dođu bez rada. Ko radi može očekivati i rezultate, ko ne radi nema se čemu nadati", ističe ona.

PORODIČNI BIZNIS

Poduzetništvo sa sobom nosi i velike rizike, stoga samo hrabre i odlučne usude se povući ovaj potez. Naša sagovornica svim novim poduzetnicama poručuje da ukoliko žele ući u biznis trebaju to učiniti ukoliko imaju dobru poslovnu ideju, znanje kako je realizirati i odvažnost da ustraju u svojoj nakani.

"Ne treba da se bave biznisom samo zato da bi ‘probale’ ili da bi se nekome dokazivale jer ih to može koštati. Kad radite morate svakodnevno donositi odluke čak i onda kad niste potpuno sigurni da će sve one biti dobre i ispravne. Kad svoje odluke naknadno analiziramo uvijek ustanovimo da smo neke stvari mogli uraditi bolje i drukčije od onoga kako smo uradili. I tako će uvijek biti bez obzira koliko se temeljito pripremali za njihovo donošenje. No strah od pogrešnih odluka ne smije nas sputavati da radimo i odlučujemo. Naravno treba uvijek nastojati što temeljitije pripremati sve odluke koje se tiču poslovanja i stalno ih dorađivati tokom implementacije", ističe Enisa, koja se usudila stati na čelo firme u malom i rodnom gradu svoga oca koji je odmah nakon rata pokrenu biznis unatoč svim problemima koji su stajali ispred njih.

1996. godina, uništena zemlja, grad…Porodica Bekto nije se osvrtala, otac Redžo donio je vizionarsku odluku za razvoj porodičnog biznisa, a za građane Goražda nadu da mogu računati na budućnost u svome gradu. Osnovo je Bekto International kompaniju. Enisa je u to vrijeme imala dvoje male djece, dvije bebe, ali se nije ni trena dvoumila da li da se vratim u Goražde kako bih podržala svoga oca u njegovim namjerama i planovima. Kasnije su ovu kompaniju prodali uglednoj njemačkoj kompaniji EMKA i osnovali današnju Bekto Precisu koja uskoro obilježava deset godina postojanja.

Bekto Precisi kao i mnogim drugim kompanije u našoj zemlji u poslovanju smetaju visoki fiskalni i parafiskalni nameti koje je država uvela kompanijama kao i zakonska neuređenost i nedorečenost.

"Kao rezultat takvoga stanja označeni smo kao zemlja rizična za stabilno poslovanje što, posljedično, znači i skuplja sredstva za investiranje. Ponekad imam utisak da radim za banke a ne za vlastitu dobit. Nemam posebnih problema zato što sam žena jer sve privrednike u našoj zemlji tište isti problem", dodaje Enisa.

Na naše pitanje kakav je trenutni položaj žene u poslovnom svijetu? Enisa kaže: "Mi živimo u tradicionalnom društvu koje je iznjedrilo određena pravila ponašanja. Prema tim pravilima ženi je više mjesto u porodici nego u sferi javnoga djelovanja. No kao što i sami možete vidjeti ta percepcija se mijenja i sve je više žena u svim oblastima društvenoga pa i poslovnog života. I žene same snose odgovornost za svoju poziciju i treba da se bore za svoje mjesto u društvu."

Nakon desetogodišnjeg rada Bekto Precise, prva žena kompanije kaže kako je posebno ponosna na svoju porodicu.

"Sklad u porodici je presudno utjecao na moj životni i poslovni uspjeh. Posebno sam ponosna na moje troje djece", dodaje Enisa.

Kaže kako slobodnog vremena ima vrlo malo i uglavnom ga provodi sa svojom porodicom ili uz dobru knjigu.

Elvira Kokor

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti