Ana Petrović: Inovacije su naš glavni brend

26.02.2016. 09:42 / Izvor: Akta.ba

Ana Petrović je rođena i odrasla u Sarajevu. Studiji farmacije je završila na Farmaceutsko-biohemijskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu i dobila titulu magistar farmacije.

Ana Petrović na mjesto direktorice Udruženja inovativnih farmaceutskih proizvođača lijekova u BiH imenovana je početkom 2015. godine. Budući da već 13 godina radi u farmaceutskoj industriji, od pozicije stručnog suradnika do direktorice poslovnice i veledrogerije, ova vrsta iskustva je bila od velikog značaja za prelazak u Udruženje.

"Tu prije svega mislim na dobro poznavanje tržišta, ljudi, i kompanija koje su prisutne, kako originatorskih tako i  generičkih. Također,  kroz poslove i funkcije koje sam obavljala, u svojoj dosadašnjoj karijeri, dobila sam uvid u stanje i  probleme s kojima se, u svom praktičnom djelovanju susreće, većina zastupnika i proizvođača lijekova, distributera, kao i  apoteka", kaže u razgovoru za poslovni portal Akta.ba direktorica Udruženja inovativnih farmaceutskih proizvođača lijekova u BiH Ana Petrović.

Njeni počeci su bili polaze od rada u apoteci u Hrvatskoj , kao dio prakse, do veleprodajnih poslova, kao što je bilo vođenje poslovnice jedne od najvećih veledrogerija u BiH,  Hercegovinalijeka, u Sarajevu. Nakon toga, bila je  na poziciji direktorice , i to u kompanijama Biognost d.o.o. iz Hrvatske, te OktalPharme, koja također spada u red vodećih distributera lijekova na tržištu u BiH.

Rođena je i odrasla u Sarajevu. Studiji farmacije je završila na Farmaceutsko-biohemijskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu i dobila titulu magistar farmacije.

Udruženje na čijem je čelu je  "mlado" i veoma inovativno. Okuplja 13 članica -  proizvođača lijekova.  "Članice Udruženja, potaknute  trenutnim stanjem na tržištu lijekova u BiH, zaključile su da je potrebno da kompanije, koje su prisutne na ovom tržištu, udruže svoje  snage kako bi postigle određene ciljeve i pomogle u rješavanju problema koji se tiču uspostavljanja transparentnog sistema i razvijanja praksi i smjernica koje će omogućiti jednak pristup kvalitetnim lijekovima i  terapijama svakom pacijentu.  Ponosni smo na činjenicu da su članice Udruženja sve vodeće, svjetske, inovativne i glavne originatorske kompanije – proizvođači lijekova koji su  prisutni na tržištu BiH, a to su: Abbvie, Alcon, Bayer, Boehringer Ingelheim, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Novo Nordisk, MSD, Hoffman La Roche, Pfizer, Sanofi Aventis i Takeda", kaže Ana, pojašnjavajući kako su sve članice u određenom segmentu ili 90 posto inovatorske, što znači da se primarno bave razvojem novih lijekova ili terapija, te da kroz svoje aktivnosti  donose inovacije u sektor zdravstva  vezano za  liječenje pacijenata , bilo kroz nove lijekove, nove načine pristupanju liječenja pacijenata ili putem kliničkih studija.

Jedan od  glavnih ciljeva Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH je da svojim zajedničkim djelovanjem pomaže u kreiranju povoljnog ekonomskog i pravnog okruženja koje omogućava inovativnoj farmaceutskoj industriji da zadovolji rastuće potrebe svih pacijenata podjednako na teritoriji cijele BiH. 

"Bit je osigurati da svaki pacijent ima jednak pristup kvalitetnom lijeku i liječenju , bez obriza na geografsku, nacionalnu, spolnu pripadnost ili ekonomski status. U suštini, želimo uspostaviti kvalitetne i efikasne partnerske odnose sa svim relevantnim državnim tijelima, zdravstvenim institucijama i  nadlaženim ministarstvima,  kako bi osigurali stvaranje uvjeta koji će omogućiti da inovativna terapija i lijek dođu do svakog pacijenta kojem je potrebna.  Takođe, jedan od naših ciljeva je usvajanje etičkog koda ponašanja članica Udruženja kao i svih farmaceutskih kompanija prisutnih u BiH, kojim bi osigurali da svi  učesnici na tržištu lijekova u BiH radimo na etičan, profesionalan i transparentan način, pri tome, naravno, vodeći računa da je pacijent prioritet. Usvajanjem ovog etičkog kodeksa Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH dobiva priliku da postane član Evropske federacije farmaceutske industrije i udruženja – EFPIA   (http://www.efpia.eu/ , koja je trenutno jedan od najutjecajnijih faktora u politici  i tržištu lijekova i  u Evropskoj uniji. Članstvo  Udruženja u EFPIA bi ujedno bilo priznanje i za državu BiH budući da bi značilo da sama država posjeduje i sprovodi zakone i mehanizme koje su u skladu s zakonskim postavkama tržišta lijekova u EU", pojašnjava Ana.

Njena želja, kao i ostalih članova je da Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH bude prepoznatljivo svima, a naročito institucijama države, zdravstvenim ustanovama i autoritetima, i naravno udruženjima pacijenata kao pouzdan i koristan partner.

"Naša ruka je ispružena prema svima koji žele surađivati u provođenju aktivnosti koje su usmjerene ka poboljšanju zakonske regulative i unaprijeđenju zdravstva općenito.  Naš glavni brend je inovacija.  Mi smo ti koji donosimo nešto novo na tržište.  Dakle, tu konkurencija ne postoji.  Bit je u pronalaženju najjednostavnijeg načina kako inovaciju učiniti dostupnom za pacijenta i ljekara, te istovremeno postići korist za cijelo društvo.Budući da u Udruženju i u njegovim članicama/kompanijama rade ljudi koji su građani Bosne i Hercegovine želja nam je da ova država ima kvalitetno i transparentno zdravstvo,  u kome se poštivaju sve zakonske procedure koje osiguravaju da svi učesnici na farmaceutskom tržištu u BiH budu jednako tretirani", dodaje Ana.

Napredak u svim oblastima ljudskog djelovanja, pa tako i u medicini i farmaciji baziran je upravo na novim otkrićima tj. inovacijama. Ako posmatramo dužinu ljudskog vijeka, kako pojašnjava Ana standard života ili broj oboljenja koja su postala izlječiva ili čak potpuno iskorjenjena, uvjek iza toga stoji novo otkriće, novi lijek, novi proces, znači inovacija.

"Od sinteze acetilsalicilne kiseline (Aspirina), do otkrića antibiotika, vakcina, inzulina i bioloških lijekova za maligna oboljenja zahvalnost dugujemo grupi izvanrednih istraživača, inovatora koji su posvetili godine života istraživanju rizikujući nekada i sopstvene živote, ali ništa manju zahvalnost ne zaslužuju i kompanije koje su investirale novac i resurse kako bi omogućili plodonosan rad istraživača", ističe prva žena Udruženja, dodajući kako u svemu spomenutom leži suštinska razlika inovativnih i generičkih proizvođača lijekova. Dok inovativni proizvođači pomjeraju granice u nauci dajući medicini lijekove koji mijenjaju kliničku praksu, omogućavajući pacijentima bolje liječenje, duži i kvalitetniji život, dotle generički proizvođači koriste mogućnost kopiranja procesa proizvodnje nakon isteka patentnog prava, donoseći potom na tržište lijekove sa nižom cijenom.

Na naše pitanje o reformskoj agendi i važnosti provođenja sveobuhvatne, transparentne, finansijski održive i razumne reformske agende u smislu reforme zdravstvenog sustava direktorica Udruženja misli da reforma zdravstvenog sistema bi trebala naći načina da riješi probleme u vezi s finansiranjem zdravstvenog sektora. Udruženje se i u ovom domenu, kaže stavlja na raspolaganje svim relevantnim predstavnicima vlasti kao partner koji može pomoći u rješavanju tih problema.

"Svakako podržavamo dosadašnja nastojanja da se ovoj reformi posveti puna pažnja.  Uočili smo i neke pozitivne trendove u vezi s izdvajanjem dijela sredstava od akciza na duhan i goriva koji bi trebali biti usmjereni za finansiranje zdravstvenog sektora.  Naravno, smatramo da je sada ključno da se preciziraju ciljani projekti koji će se finansirati iz ovih sredstava, te da će ista omogućiti ulazak novih terapija na tržište BiH što se nažalost nije desilo evo već nekoliko godina.  Nadamo se da po ovom pitanju postoji jasna vizija koja neće uključivati puko pokrivanje dugova, već unaprijeđenje sistema zdravstva s ciljem unaprijeđenja zdravlja stanoviništva bez čega nema ni razvoja društva."

Ženama koje tek počinju svoj profesionalni put, poručuje da trebaju imati prije svega jasno definiranje cilja – ono što se želi postići i profesionalno i osobno. 

"Na prvo mjesto bih stavila obrazovanje, kao i konstantno praćenje novih trendova u svijetu, u oblasti u kojoj radite. Nakon toga svakako je ključno dobro poznavanje radnog okruženja, partnera, ali i konkurenata.  U izgradnji karijere ili bilo kakvih odnosa, mislim da je najvažnija stvar poštivanje i razumjevanje osobe, s kojim surađujete ili gradite partnerski odnos, a isto tako i oponenta . Mišljenja sam da se većina  problema može rješiti ukoliko postoji iskrena i otvorena komunikacija.  Što se tiče prisustva žena u BiH poslovnom svijetu, nažalost mislim da ih je malo, naročito u zdravstvu, gdje je udio žena veliki ali mali broj njih se odlučuje za intezivniju profesionalnu karijeru.  Tim više, svakoj ženi koja je uspjela da se izdvoji i napreduje u zdravstvenom sektoru, iznimno se divim i poštujem, kao i svim ostalim ženama  koje su odlučile da njihovi standardi rada, poslovanja i ponašanja treba da nadilaze standarde u BiH."

Na pitanje koje osobine treba posjedovati uspješan menadžer? Kaže kako uspiješna menadžerica/menadžer mislim da treba prvo dobro poznavati sebe, svoje adute i  slabe strane.   Smatra da, naročito danas, morate imati širinu znanja, razumijevanja koja će vam omogućiti fleksibilnost i brzu prilagodbu poslovnim situacijama. Također, smatra da je poznavanje područja u kojem radite uz uvažavanje i poštivanje svojih kolega, partnera i naravno konkurencije,  je ključna stvar u opisu dobrog menadžera.

"Dobar menadžer treba biti sposoban da iznese i brani svoje stavove uz dovoljno vještine da pronađe nove načine kako da postigne svoje ciljeve. Naravno, kruna svega je  sposobnost da kreira i vodi tim, jer u svojoj osnovi zadatak menadžera i jeste da upravlja ljudima i procesima, jer bez dobrog tima nema ni rezultata", zaključuje Ane Petrović.

O BIZNIS PORTALU AKTA.BA

Na kraju razgovora direktorica Petrović rekla je nešto i o poslovnom portalu Akta.ba. "Mislim da je vaš portal izuzetno dobar, te da ima sažete i aktuelne informacije iz cijele BiH.  Nadalje, ima  širinu u praćenju događanja, u smislu da se povezuju određene teme.  U nekom jutarnjem pregledavanju i čitanju portala – vijesti  Akta.ba sigurna spada u prva tri portala koje pogledam jer ste aktuelni, brzi i imate provjerene informacije."

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti