Sanja Čulina-Okić, direktorica CITT-a: U BiH se sve radi sa puno emocija

10.09.2018. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Sanja Čulina-Okić, direktorica CITT-a: U BiH se sve radi sa puno emocija

Sanja Čulina-Okić, jedna je od vodećih konsultanata i poslovnih žena u regiji.

Sanja Čulina-Okić, jedna je od vodećih konsultanata i poslovnih žena u regiji. Kao osoba čije je djetinjstvo obilježeno sportom, u djetinjstvu je maštala i živjela samo košarku. Ipak, nije zapostavljala studije i obrazovanje, što se uz košarkašku stipendiju i ne smije, ali je zaista živjela treninge, utakmice, takmičenja. 

No, dijelom zbog utjecaja majke pedijatrice, nije imala ambiciju ostati u sportu nakon završetka karijere. Iako je maštala o zvanju doktora sportske medicine, desilo se malo drugačije. Pronašla se u konceptu onoga čime se bavi danas. 

Tako je diplomirala na Florida Atlantic University, FL, SAD, 2001. godine, smjer međunarodno poduzetništvo i trgovina. Početkom 2003. godine stiče zvanje profesionalnog učitelja u poslovnoj edukaciji, nakon čega počinje svoje putovanje u svijet poslovne edukacije. Sa preko 13 godina iskustva u Americi kao konsultant, menadžer, supervizor i edukator, fokusirala se na poduzetništvo i unapređenje poslovanja. 

"Da se ne lažemo, mnogo je tu bilo nepredviđenih faktora i neplaniranih odluka, ali željela sam se baviti nečim poput ovoga čime se bavim danas. Da će to biti baš ovako – nisam znala, ali da je dio onoga što mene čini sretnom – jeste. I jako sam zadovoljna zbog toga", kaže na početku razgovora za portal Akta.ba Sanja Čulina-Okić.

Nedugo nakon povratka u BiH, od 2009. godine, postaje direktorica CITT d.o.o. i pod njezinim vodstvom kompanija proširuje svoje djelovanje na pružanje konsultantskih usluga, edukacija i treninga u sferama prodaje, menadžmenta i marketinga. 

KAO KOD KUĆE​​

Govoreći o tome da li je bilo teško donijeti odluku o povratku u rodni grad, kaže da nije tip koji se žali na svoje izbore. Odluke donosi brzo i bez žaljenja, i živi u onome što su današnji planovi i današnje obaveze.

"Nema povratka na raskrsnice na kojima smo već izabrali pravac, a u mom slučaju ni žaljenja zbog toga što sam izabrala. Amerika mi je mnogo dala i mnogo pomogla, ali Sarajevo je moj grad, Bosna i Hercegovina je moja domovina, i nigdje osim u Sarajevu se ne osjećam "kao kod kuće". Ne tvrdim da ne bih mogla živjeti u Ljubljani, Beču ili u New Yorku, ali znam da ne bih mogla živjeti bez Sarajeva. Danas moja djeca idu u vrtić i škole koje poznajem, samo u Sarajevu sam na domaćem terenu", ističe naša sagovornica.

Navodi da joj je iskustvo koje je stekla u Americi puno pomoglo u daljem radu, ali da ključnu zahvalnost ipak duguje svojim najbližima i iskonskoj prijateljici Azri Gačanin, koju zove i osjeća mamom #2.

"Ona mi je širokogrudno pomogla u 'slijetanju' u Bosnu i prilagođavanju bh. tržištu. To je bio ključni impuls koji će kasnije biti nadograđen radom na terenu", prisjeća se ona.

Iako se na pokretanje vlastitog biznisa odlučila veoma mlada, smatra da je pitanje mladosti relativno, kao i pitanje pravog vremena za pokretanje vlastitog biznisa. 

"Danas, širom svijeta, imate stotine hiljada tinejdžera koji su vlasnici biznisa čija se vrijednost mjeri milionima. Nikada nije prerano za ulazak u vlastiti biznis, ukoliko ste odvažni i spremni dio sebe unijeti u poslovnu ideju i izgradnju odnosa sa ljudima", poručuje Čulina-Okić.

Praveći paralelu između BiH i Amerike kada su u pitanju biznis, poduzetništvo, mentalitet, smatra da su za ovu temu ključni segmenti fleksibilnosti i kontrole.

"Američki biznis je izrazito strog, precizan, sistematičan i ukoliko se ne uklapate u taj kalup, mala je vjerovatnoća da ćete pronaći svoju sreću u američkom biznisu i vrijednostima. U Bosni i Hercegovini su čak i složeni sistemi fleksibilni i prilagodljivi, i sve što se radi – radi se sa mnogo više emocija. Sklad kontrole i fleksibilnosti nije samo dio opisa kompanija, nego i vrlo izražena potreba kompanija. I jedni i drugi imamo što naučiti o druge strane, i izvozno-orijentisane firme će najbolje razumjeti ovo o čemu govorim. Kada u bh. fleksibilnost uvedete samo nešto od kontrole, možete dobiti izuzetne poslovne sisteme. Oni će teško naučiti naš humor i naše vrijednosti, a mi iz njihove predanosti i ozbiljnosti možemo prosječne rezultate pretvoriti u izuzetne", navodi ona.

OBRAZOVANJE JE ŽIVOT 

Konstantno ulaže u svoju edukaciju (pretežno kroz američke edukacijske seminare i škole), i prati svjetske trendove poslovanja i tokove tržišta. Koristeći nove vještine i znanja, te stalno uvodeći inovativne metode poslovanja putem edukacija, donosi unapređenje poslovanja i kvalitetne rezultate svojim klijentima.

Obrazovanje je, kaže, život i događa se dok smo zaokupljeni drugim stvarima u životu. 

Ne mislim da je moj spektakularni obrazovni background, međunarodno iskustvo, nešto što čini moju ključnu vrijednost i ključnu vrijednost CITT-a. Ključne vrijednosti u poslu poput mog su u ljudskim sposobnostima da osjete, i prenesu poruku koja će olakšati, pomoći. Za to treba mnogo iskustva, ali ako me pitate za ključni faktor – to je sposobnost da se razumiju potrebe drugih, i da dajemo rješenja koje će prihvatiti. I još bitnija stvar: iz svakog ciklusa rada sa ljudima naučite mnogo, proces je obostran i intenzivan i nemoguće ga je do kraja kontrolisati. 

Presudnim za uspjeh u poslu smatra što nikada nakon rada sa klijentom odnos nije prekinut ili pokvaren. 

Efekti su nekada bili dobri a nekada izvanredni, ali ni jedan jedini radni dan „na terenu“ nije propao.

"To nije samo moj stav, to je stav klijenata CITT-a. Zato bih voljela da zapamte da su svi odnosi koje imamo posljedica ponašanja u kojem smo aktivno, u značajnoj većini slučajeva svjesno sudjelovali. Nema: desilo se, ima samo: odabrao/odabrala sam da postavim zid prema nekome. Zidovi su ono što nas čini nesretnim, i što u kompanijama pravi tjeskobu. Nikome ne trebaju", ističe naša sagovornica.

Na pitanje koje su to osobine za uspjeh u svijetu biznisa, smatra da ne postoje tako univerzalne lekcije, te da osobno najviše drži do kredibiliteta.

"Kada me direktori firmi pitaju za mišljenje o određenom uposleniku, obavezno odgovorim na pitanje: 'Vjerujete li mu?' Sa osobom kojoj vjerujete možete napraviti bilo što. Sa osobom sa kojom niste prevalili dilemu sumnje, ne možete ništa pametno napraviti", mišljenja je Čulina-Okić.

Ocjenjujući razvoj ženskog poduzetništva u BiH, ističe da je mnogo uspješnih poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, i mnogo je uspješnih ženskih preduzetničkih priča u ovoj zemlji. 

"Ne zaboravite da su i mnoge muške preduzetničke priče uspjele zahvaljujući ženama. Ne mislim da u sistemu poput našeg ima nečega naročito diskriminatornog u odnosu prema ženama. Ima otpora, ali otpora ima svuda i prema svima. Tako je u mom okruženju, što ne znači da je svuda, ali vratimo se na početak intervjua: sve je to nečiji izbor", poručuje.

Slobodno vrijeme ove uspješne poduzetnice je rezervisano za porodicu i prijatelje i kako kaže, ne smatra ga slobodnim. 

"Šetnja, ručak, razgovori sa supružnikom i djecom, roditeljima (nevjerovatno sam sretna i počastvovana kćerka sa vitalnom majkom i ocem u 82 godini života), užom i širom rodbinom, prijateljima… Opuštena varijanta u kojoj bezrezervno uživamo zajedno", priča nam ona.

PROFESIONALNI PLANOVI ZA BUDUĆNOST ​

Glavna ideja je dalji razvoj CITT resursa, u dva pravca: zadržati i učvrstiti status najprepoznatljivije bh. firme kada je u pitanju rad sa odjelima prodaje, i osnažiti kapacitete za druga polja konsaltinga, prije svega kapaciteta za full-service menadžment i HR konsalting.  "Vizija je intenzivnije raditi i na tržištima zemalja regiona, gdje još gradimo čvrste osnove, ali i tom cilju smo sve bliže. Vjerujem da kvalitetom pripadamo svakoj firmi i svakom timu koji ozbiljno i s posvećenošću pristupa prodaji", zaključuje Čulina-Okić.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti