Tarik Jažić, vlasnik agencije Mentor: Cjeloživotno učenje je put ka uspjehu

09.11.2018. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Tarik Jažić, vlasnik agencije Mentor: Cjeloživotno učenje je put ka uspjehu

Prvi seminari su bili kreirani sa ciljem podučavanja drugih o tehnikama brzog čitanja.

Mladi u Bosni i Hercegovini sve više prepoznaju značaj poduzetništva kao dobar osnov za izgradnju ličnosti i profesionalni razvoj, ali je mali broj onih koji budu uporni i istrajni u sprovedbi svojih ideja.

Jedan od onih koji su uspjeli u realizaciji svoje ideje je i Tarik Jažić, inžinjer saobraćaja i komunikacijskih tehnologija i magistar menadžmenta i organizacije, koji je u aprilu 2014. godine osnovao agenciju "Mentor" čija glavna djelatnost je bavljenje uslugama iz oblasti organizacije različitih događaja, sa akcentom na događaje iz oblasti edukacije.

Jažić je u razgovoru za Akta.ba kazao da je još u vremenu studija prepoznao preduzetništvo kao dobar osnov za izgradnju ličnosti i profesionalne karijere, iako je kako kaže podneblje u kojem živimo još uvijek nedovoljno fleksibilno i spremno za eru razvoja startup kompanija i ulaganja u samostalne poduzetnike. Međutim, kako danas stvari stoje, to ga nije pokolebalo da osnuje firmu koja danas uspješno radi i posluje u domenu edukacije.

"U periodu od gotovo četiri godine razvoja i rasta kompanije, dešavalo se mnogo uspona, padova i promjena smjera poslovanja firme, ali me je sve to samo ohrabrilo da nastavim dalje i u 2019. godinu ulazim sa novim konceptom poslovanja, novim projektima i željom za kreiranjem novih društvenih i poslovnih vrijednosti", govori Jažić.

Kaže kako je danas svjestan ulaganja u poduzetništvo i bavljenja njime, ali to nije uvijek bilo tako. Zapravo nije ni slutio da će se baviti preduzetništvom. Nakon što je završio tehnički fakultet, pokušao je pronaći posao u struci. Međutim, dodaje on, bez radnog iskustva je bilo gotovo nemoguće doći na poziciju inžinjera u nekoj od prisutnih kompanija na tržištu.

"Tokom srednjoškolskih dana sam bio aktivan u nevladinom sektoru, a uvijek sam težio da sebi obezbijedim novac za džeparac. To sam ostvario kroz različite honorarne poslove koje sam radio, tako da sam veoma rano stekao radnu naviku. Shvativši da će biti teško doći do ozbiljnog posla, započeo sam svoj put izučavanja preduzetništva, pokretanja vlastite kompanije, tehničkih, finansijskih i pravnih karakteristika biznisa i slično. Sve polazi od ideje, ali ako se ideja ne pretoči na papir i ne pokuša realizovati, ona postaje bezvrijedna. Do ideje se često dolazi, a ja sam došao do nje kroz neku vrstu samoanalize. Razmišljao sam po čemu bih se ja to mogao razlikovati od drugih poduzetnika na tržištu i shvatio da imam jednu vještinu koji drugi nemaju", govori Jažić.

Njegova vještina se zove poznavanje tehnika brzog čitanja i vještina prenosa znanja te tehnike na druge. Tako je zapravo kaže Jažić, nastao "Mentor".

Prvi seminari su bili kreirani sa ciljem podučavanja drugih o tehnikama brzog čitanja. Korak po korak danas "Mentor" ima nekoliko desetina dostupnih predavača koji nude svoje usluge kompanijama i koji su dio prve bh. baze predavača koja ima cilj uspostavljanje njihove interakcije sa tržištem, a u cilju potencijalnog angažmana i prenosa znanja.

Kada je u pitanju kompanija "Mentor", najtraženije edukacije su svakako iz domena Managementa - međuljudski odnosi, upravljanje u stresnim situacijama, donošenje odluka, upravljanje prodajom i slično.

Jažić kaže da se u posljednje vrijeme sve više mladih osoba javlja sa željom da im pomognu u kreiranju njihovih startup kompanija, pojašnjavanju finansijskih i pravnih normi koje moraju zadovoljiti, pisanju biznis planova... Pored toga, njihovi prepoznatljiv seminar je i "Microsoft Excel" kojeg vodi certificirani Microsoft trener Almir Budalica i kojeg realizuju in-house, po zahtjevu kompanija koje ih kontaktiraju.

Na pitanje da li naše društvo ima dobru svijest oko ulaganja u edukaciju, Jažić kaže da nažalost, društvo još uvijek nije prepoznalo važnost cjeloživotnog učenja. Pomak je zasigurno vidljiv, ali je u globalu izuzetno mali.

"Nalazimo se u vremenu u kojem uspješne države počivaju na ekonomiji znanja. Informacija i znanje su postali najvrijedni resursi na planeti zemlji i sve većim prihvatanjem novih tehnoloških dostignuća, rast će i vrijednost ovog resursa. Razvoj se ne dešava preko noći. Uslovljen je sistemskim pristupom, analizama i multidisciplinarnim poduhvatima koji se mogu jednom riječju opisati kroz termin Triple Helix. Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na samom početku formiranja i zagovaranja Triple Helix modela koji će ujediniti akademsku zajednicu, privrednike i Vladu sa ciljem kreiranja i dugoročnog očuvanja znanja kao resursa", govori Jažić.

Pojašnjava da se svjest o važnosti cjeloživotnog učenja razvija još u predškolskom dobu.

"Ne smijemo dozvoliti da djeca upisuju srednju školu ili fakultete, a da ne znaju definisati razloge zbog kojih je upravo to njihov izbor. A nažalost, to nam se isuviše često dešava u društvu. Sa druge strane, našem društvu su hitno potrebne reforme u segmentu obrazovanja, kako bi se obrazovanje prilagodilo novim tokovima i potrebama tržišta i zajednice u cjelini", kaže Jažić.

Ipak u Bosni i Hercegovini, kako Jažić kaže, postoje kompanije koje prepoznaju važnost ulaganja u edukaciju uposlenika, svjesni svih promjena na tržištu.

Tu se zapravo posebno ističu menadžeri koji znaju kako upravljati promjenama, koji prepoznaju promjenu i reaguju kroz sistem doedukacije svojih uposlenika.

"Naš poslovni plan za 2019. godinu je što više okrenuti se ka organizaciji in-house treninga i pronaći što više zainteresovanih kompanija na tržištu kojima bismo mogli ponuditi naše predavače, treninge, pa čak i više od toga. Razvijamo poseban sistem kreiranja team building aktivnosti za veće kompanije, sa fokusom na edukaciju njihovih uposlenika", govori Jažić.

Ovaj mladi uspješni čovjek, rođen je 05. januara 1991. godine u Sarajevu. Pohađao je Prvu bošnjačku gimnaziju u Sarajevu nakon koje upisuje Fakultet za saobraćaj i komunikacije, smjer komunikacijske tehnologije nakon čijeg završetka 2013. godine u septembru upisuje studij na Ekonomskog fakulteta u Sarajevu na Odsjeku za menadžment i organizaciju na kojem magistrira 2016. godine. Trenutno je student i na master programu Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, smjer Zaštita od prirodnih katastrofa.

Svoje slobodno vrijeme najčešće kaže provodi u krugu porodice i bliskih prijatelja. A ima i hobi. Bavi se književnošću, piše poeziju i prozu i aktivan je izdavač knjiga. Ima jednu svoju objavljenu knjigu i nekoliko neobjavljenih, a urednik je i izdavač za tridesetak drugih autora.

Pokretač je i jednog divnog projekta Obilježavanja svjetskog dana poezije - 21. mart, gdje već nekoliko godina na jednom mjestu pokušava okupiti mlade bh. pjesnike i omogućiti im publikaciju njihovih najboljih radova u zborniku. U toku je priprema poziva za novu generaciju mladih autora, a projekat realizuje Udruženje "Metamorfoza" iz Sarajeva.

Svoj životni moto pronalazi u jednom od hadisa Muhammeda a.s. koji kaže: "Kada čovjek umre, njegova djela se prekidaju, osim u tri slučaja: ako je ostavio trajnu sadaku (dobročinstvo), ili znanje kojim se drugi koriste, ili lijepo odgojeno dijete koje moli za njega."

"Moja želja je da Mentor bude mjesto u kojem će se sakupljati i dijeliti znanje, od kojeg će društvo u konačnici najviše koristi imati. Znanje kojim se drugi koriste su i knjige koje ostaju iza nas", kaže za kraj razgovora Jažić.

Razgovarala: Ivana Mihajlović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti