Uspon i pad: Milijarderki Elizabeth Holmes koja je prevarila cijeli svijet počinje suđenje

01.09.2021. 09:32 / Izvor: CNN
Uspon i pad: Milijarderki Elizabeth Holmes koja je prevarila cijeli svijet počinje suđenje

Ove sedmice počinje suđenje Elizabeth Holmes, osramoćenoj osnivačici i bivšoj izvršnoj direktorici kompanije "Theranos".

Ove sedmice počinje suđenje Elizabeth Holmes, osramoćenoj osnivačici i bivšoj izvršnoj direktorici kompanije "Theranos".

Naime, prošlo je više od tri godine otkako je protiv nje podignuta optužnica za više prevara zbog navoda da je svjesno pogrešno predstavljala mogućnosti tehnologije za testiranje krvi svoje kompanije.

Neko vrijeme Holmsova je bila hvaljena kao vizionarka. Odustala je od Univerziteta Stanford i 2003. u dobi od svega 19 godina osnovala "Theranos" s uzvišenom misijom revolucioniranja testiranja krvi. Nadahnut njenim strahom od igala, "Theranos" je obećao pacijentima mogućnost testiranja na stanja poput raka i dijabetesa sa samo nekoliko kapi krvi, piše CNN, prenosi Index.hr.

Od početaka 2003. godine, kad je osnovala "Theranos", preko vrhunca u 2014, kad ju je "Forbes" proglasio najmlađom milijarderkom, do, kako se čini, konačnog pada, slika Holmsove u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće preduzetničke nade do prevarantkinje koja zlostavlja svoje zaposlenike. Od ideje koja ju je lansirala u zvijezde, revolucionarne metode vađenja i analiziranja krvi, danas su ostale samo ruševine.

Zvali su je "sljedeći Steve Jobs"

S lancem apoteka "Walgreensom" 2013. godine sklopila je maloprodajno partnerstvo i privukla moćne partnere poput bivših američkih državnih sekretara Henrya Kissingera i Georga Shulca, kao i generala i budućeg ministra odbrane Jamesa Matisa. Kako je vrijednost kompanije skočila, dosegnuvši ubrzo devet milijardi dolara, tako su se povećali i njen profil i neto vrijednost. Na naslovnicama časopisa bila je hvaljena kao najbogatija žena koja je sama stvorila svoje bogatstvo i "sljedeći Steve Jobs", a ovaj imidž je i sama forsirala.

A, onda se sve srušilo. Istraga "Wall Street Journala" u oktobru 2015. dovela je u pitanje mogućnosti kompanijskog uređaja za testiranje krvi nazvanog "Edison", kao i "Theranosove" metode ispitivanja. Ulagači su "Theranos" naknadno su ga tužili zbog prevare, američka vlada mu je oduzela dozvolu za ispitivanje krvi i na kraju u septembru 2018. kompaniju se ugasila.

Nakon višemjesečnih odgađanja zbog pandemije i rođenja njenog prvog djeteta, Holmsova (37) će se sada na Saveznom sudu u San Hozeu suočiti sa dvije tačke optužnice za zavjeru radi prevare i 10 tačaka optužnice za serijsku prevaru. Odabir porote počinje danas, a očekuje se da će slučaj trajati mjesecima.

Je li namjerno lagala?

Holmsova i Rameš Balvani, "Theranosov" bivši glavni operativac, koji su bili u intimnoj vezi dok su radili zajedno, optuženi su da su se uključili u višemilionsku šemu za prevaru ulagača od 2010. do 2015. godine, kao i u šemu prevare doktora i pacijenata koji su platili za usluge testiranja krvi od 2013. do 2016. Oboje su se izjasnili da nisu krivi te im prijeti kazna do 20 godina zatvora, kao i novčana kazna od 250.000 dolara, plus odšteta za svaku tačku prevare.

Pravni stručnjaci kažu da će centralna tačka suđenja biti pitanje o tome šta je Holmsova znala, kada je to znala i je li namjeravala prevariti."Je li imala uređaj koji nikad ne bi mogao raditi ili koji još nije mogao raditi. Ovo drugo je prilično mutno", rekla je Nancy Gertner, bivša američka federalna sutkinja i predavačica na Pravnom fakultetu Sveučilišta Harvard.

Prije novih otkrića iz dokumenata koji su prethodno zapečaćeni, odvjetnici Holmes prošle su godine najavili da planiraju izvesti dokaze "koji se odnose na duševnu bolest ili defekt ili bilo koje drugo psihičko stanje optuženika koje se odnosi na pitanje krivnje". Naveli su planove za korištenje svjedočenja kliničkog psihologa čiji se rad usredotočuje na psihosocijalne posljedice nasilja, traume i viktimizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti