Banjalučanin Marko Bjelonić dominira u svijetu robota

12.04.2022. 09:02 / Izvor: Nezavisne novine
marko bjelonić

Marko Bjelonić, Banjalučanin sa adresom u Cirihu, koji već 10 godina radi u oblasti robotike, a trenutno kao postdoktorski istraživač učestvuje u razvoju robota-dostavljača.

Marko Bjelonić, Banjalučanin sa adresom u Cirihu, koji već 10 godina radi u oblasti robotike, a trenutno kao postdoktorski istraživač učestvuje u razvoju robota-dostavljača pod nazivom "ANYmal", za "Nezavisne novine" govorio je o svom putu od rodnog grada na Vrbasu, do zaista velikih uspjeha u svijetu robotike.

Kako je naveo rođen je 1990. godine u Banjaluci, a tokom rata je zajedno sa roditeljima izbjegao u Njemačku.

"U Švicarsku, gdje i sada živim, sam došao 2017. godine na doktorski studij, koji sam završio prošle godine. Od tada radim kao postdoktorski istraživač na startupu pod nazivom 'Swiss-Mile'", rekao je Bjelonić, koji ne krije da ga je upravo ljubav prema matematici odvela u svijet robota.

"Volio sam matematiku kao tinejdžer u školi i stoga sam počeo s inženjerstvom na fakultetu. Uvijek sam želio doktorirati na ETH-u i  slučajno sam pronašao ovu suradnju između ETH-a i istraživačkog instituta u Australiji. Radeći tamo, uspio sam stvoriti potrebno iskustvo koje je na kraju postalo robotika", naveo je Bjelonić.

Školovao se u Njemačkoj, gdje je diplomirao i magistrirao na TU Darmstadt.

"Tokom tog vremena napravio sam jednogodišnju studentsku razmjenu na NTNU u Norveškoj i CSIRO u Australiji. Doktorirao sam na Ciriškom ETH", kazao je Bjelonić.

Jednu deceniju već radi u svijetu robotike, a sve je počelo u Australiji.

"Sada radim u robotici skoro deset godina počevši od CSIRO-a u Australiji gdje sam radio deset godina. Od diplomiranja radim u vlastitoj tvrtki 'Swiss-Mile'", rekao je Bjelonić.

Na razvoju robota "ANYmal" počeo je raditi na početku doktorskog studija, a ovaj robot postao je spin-off iz njihovog laboratorija prije četiri godine.

"Prije pet godina imao sam ideju da robotima s nogama dodam kotače što je pokazalo obećavajuće rezultate. Trenutno kupujem ANYmal robota, prilagođavam ga s kotačima i dodajem vrhunsku autonomiju. Imali smo mnogo upita velikih tvrtki i stoga sam odlučio napraviti novu tvrtku koja će se fokusirati na nove aplikacije s ANYmal robotom", pojasnio je Bjelonić, koji duboko vjeruje da će upravo ovakvi roboti, kakav je njegov ANYmal, biti sve učestali i potrebniji u budućnosti.

"Ovi roboti će nam moći pomoći u mnogim problemima budućnosti poput sve veće urbanizacije i sve većeg broja starijih ljudi. U industrijskom  okruženju, učinit će tvrtke sigurnijim i učinkovitijim", kazao je ovaj zaljubljenik u robote.

Bjelonić je potvrdio da se i dalje planira baviti naučnim područjem robotike, navodeći da će se jedino ubuduće manje baviti samim razvojem, a više poslovima vezanim za biznis.

Ističe da mu je bilo izazovno ostvariti ovakav uspjeh, posebno u stranoj zemlji.

"Kao izbjeglica u drugoj zemlji bez sredstava, vrlo je teško imati uspjeha. Uvijek sam osjećao da moram raditi deset puta više od svih mojih prijatelja i kolega", istakao je Bjelonić, poručujući mladima iz BiH, koji žele da se bave područjem nauke u kojem on već godinama radi, da danas imaju mnogo više mogućnosti nego što je on imao na početku.

"Danas postoji mnogo mogućnosti za online učenje od velikih umova diljem svijeta. Uvijek pokušajte predvidjeti budućnost i naučiti vještine koje će kasnije imati smisla. Na primjer, počeo sam s kodiranjem vrlo rano u životu jer sam znao da će to biti vještina broj jedan potrebna u budućnosti za inženjere", zaključio je Bjelonić za "Nezavisne novine".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti