Novi premijer Australije Anthony Albanese: Lider iz radničke klase

23.05.2022. 09:59 / Izvor: Agencije
Anthony Albanese

Pobjednik parlamentarnih izbora u Australiji, kaburista Anthony Albanese, koji od sutra postaje premijer, pragmatičan je lider iz radničke klase koji je obećao da će okončati podjele u zemlji.

Pobjednik parlamentarnih izbora u Australiji, kaburista Anthony Albanese, koji od sutra postaje premijer, pragmatičan je lider iz radničke klase koji je obećao da će okončati podjele u zemlji.

"Želim da promijenim zemlju. Želim da promijenim način na koji politika funkcioniše u ovoj zemlji. Želim da imam odnose saradnje", izjavio je jutros lider Laburista koji se priprema da preuzme vlast poslije devetogodišnje vladavine konzervativaca, prenosi Reuters.

Albanese je izrazio želju da okuplja i podstiče ljude na saradnju, uključujući države i teritorije, kao i lokalne vlasti.

On je obećao da će okupiti i sindikate i poslodavce i druge organizacije na predstojećem samitu o zapošljavanju.

Konzervativni premijer Scot Morrison prethodno je priznao poraz na izborima i čestitao Albaneseu na pobjedi.

Na konačne rezultate će se duže čekati pošto se završi prebrojavanje rekordnog broja glasova poslatih poštom.

Pedesetdevetogodišnji Albanese je u parlament prvi put ušao 1996. godine. 

Tokom unutarpartijskih sukoba u prvoj deceniji ovog vijeka, Albanese je otvoreno kritikovao obje strane. Stekao je reputaciju saradljivog političara koji je spreman da radi i sa onima koji zastupaju drugačije ideološke stavove, što se naročito pokazalo dok je predsjedavao parlamentom.

Nakon poraza 2010. godine, laburisti su uspjeli da oforme manjinsku vladu, a parlament je radio iznenađujuće efikasno - štaviše, to je bio najefikasniji australijski parlament kada je riječ o donošenju zakona, a predvodio ga je upravo Anthony Albanese.

Sa svega 12 godina, Albanese je učestvovao u organizovanju protesta podstanara, kako bi spriječio da se investitorima proda stambeni objekat u kojem je živio sa majkom, a koji je u državnom vlasništvu.

Oni koji ga poznaju, kažu da je pragmatičan, ali i borac za društvenu pravdu - osjećaj koji je stekao još u djetinjstvu.

"To mi svaki dan daje odlučnost, da pomažem ljudima koji su u situaciji u kakvoj sam ja nekad bio, da imaju bolji život", rekao je Albaniz u januaru za Nacionalni pres klub.

Tada je podsjetio kako je u djetinjstvu zavisio od komšija koji su ga hranili, kada njegova majka, koja je živjela od invalidske penzije, nije mogla da ga izdržava.

On je bio prvi u svojoj porodici koji je pohađao univerzitet - studirao je ekonomiju, kada se uključio i u studentsku politiku. Tada je polako počeo da gradi svoju političku karijeru.

Kada je riječ o političkim stavovima, Albanese je republikanac, i zalaže se za promjenu sadašnjeg statusa Australije kao ustavne monarhije. Međutim, povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete Druge, Albanese je izjavio:

"Ima mnogo Australijanaca koji ne podržavaju princip monarhije, ali koji je poštuju (kraljicu). Možete biti republikanac, kao što sam ja, a da ipak gajite veliko poštovanje prema kraljici. Svoju službu vrši sa vjernošću, integritetom i ljudskošću, a ponekad se potkrade i humor". 

Zalaže se i za pravo na abortus, navodeći da žene imaju pravo izbora. Smatra i da treba da bude legalizovano pravo na eutanaziju.

Zastupnik je prava LGBT populacije i često učestvuje na godišnjim paradama u Sidneju.

Protivio se politici vlade, koja je odbijala tražioce azila koji su u Australiju stizali brodovima. 

"Ja ne bih mogao da odbijem ljude, porodice s djecom kada bi stigli brodovima".

Kada su u augustu prošle godine talibani došli na vlast u Afganistanu, tražio je od vlade da izbjeglicama iz Afganistana omogući pravo stanovanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti