Katarska Jackie Kennedy: Upoznajte suprugu katarskog šeika, nazivaju je kraljicom stila

22.11.2022. 12:16 / Izvor: Akta.ba
Moza bint Naser

Jučer je počelo Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a ceremoniji otvaranja između ostalih prisustvovala je i Moza bint Naser, žena šeika Hamada Halifa Al Tanija

Ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru između ostalih prisustvovala je i Moza bint Naser, žena šeika Hamada Halifa Al Tanija, nekadašnjeg katarskog emira, i majka sadašnjeg emira.

Na glasu je kao osoba koja je vlastoručno uspjela modernizirati Katar i mnogi je smatraju najmoćnijom ženom te male i bogate države.

Ona je putem Instagrama svima poželjela dobrodošlicu:

"Došlo je vrijeme. Dobrodošli u Katar i sretno svima", napisala je u opisu fotografija na kojima je sa suprugom i djecom.

 

Ova dama poznata je kao kraljica stila, žena koja pomjera granice mode u arapskom svijetu, a za to je 2015. dobila i zvaničnu potvrdu kada je primljena u Međunarodnu kuću najbolje odjevenih žena na svijetu!

Ova 63-godišnjakinja je na otvaranju blistala u monohromatskom outfitu koji od glave do pete potpisuje brend Prada, a zanimljivo je da je ovo izdanje zapravo nostalgično podsjećanje na ono koje je nosila u decembru 2010. godine kada je u Cirihu objelodanjeno da će Katar biti domaćin ovog šampionata.

 

Moza je nosila dugu bordo haljinu od satena koja prati liniju tijela, a upotpunila ju je ogrtačem u identičnoj nijansi od šifona, te tradicionalnom maramom karakterističnom za žene u arapskom svijetu.

Kombinaciju je upotpunila skupocjenim, svjetlucavim brošem, te efektnim nakitom, kožnim, bordo salonkama i brendiranom torbom od kroko kože. Ljubičasti karmin se sjajno uklopio u ovu modnu priču, a šeikova supruga je izgledala otmjeno i moćno, kao i uvijek.

moza

Isti broj potomaka i doktorata

Legendarnu Mozu bint Nasser zovu i katarskom Jackie Kennedy, a Vogue ju je uvrstio među pet najbolje odjevenih žena na svijetu, a iako je jedna od tri supruge svog supruga, katarskog emira Hamad bin Khalifa Al Thani, Moza je jedina koju je oženio zbog ljubavi. Rodila mu je sedmero djece, a danas uživa ugled i u svojoj zemlji i u svijetu, a ima doktorata i diploma jednako koliko i potomaka – čak 7. 

Moza se za emira udala 1977. godine kada je još bila 18-godišnja studentica Univerziteta u Kataru na kojem je diplomirala sociologiju devet godina kasnije. Što se tiče njezinog imidža, postala je znana kao žena koja uživa, ali i cijeni luksuz. Ima nepogrešiv modni ukus, a poznato da su joj francuske modne kuće Dior, Givenchy i Chanel omiljene pa ju se tako nerijetko može vidjeti u komadima koji koštaju i više od 30.000 dolara, dok oni koji su dizajnirani posebno za nju dostižu cijenu i od 100.000 dolara.

Za razliku od većine drugih supruga monarha s Bliskog istoka, aktivno je uključena u politička i društvena zbivanja u svojoj zemlji koju redovito predstavlja u inozemstvu u društvu supruga.

Glasna je zagovornica prava na obrazovanje, predsjedateljica Fondacije za razvoj obrazovanja, nauke i zajednica, zaslužna je i za širenje obrazovnog programa sveučilišta u Kataru, a potaknula je i osnivanje katarskog filharmonijskog orkestra.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti