Tijana Kolaković

Grafička dizajnerica Australiju zamijenila Bosnom i Hercegovinom

20.02.2023. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Tijana

Tijana Kolaković, grafička i odnedavno UX/UI dizajnerica imala je pozitivno iskustvo kada se iz Australije vratila u našu zemlju.

Odlazak iz BiH "trbuhom za kruhom" nije nikakva rijetkost. No, dolazak u Bosnu i Hercegovinu i jednostavan pronalazak posla još uvijek jeste. Tijana Kolaković, grafička i odnedavno UX/UI dizajnerica jedna je od rijetkih koja je imala pozitivno iskustvo povratka. Ona se iz Australije vratila u našu zemlju.

Nije joj bio plan da ostane, ali kako je brzo pronašla posao nije se vratila u Australiju.

"U decembru 2016. godine spakovala sam laptop, jednu torbu i kartu u jednom smjeru. Imala sam namjeru da provedem zimu sa mlađom sestrom koja se vratila tri godine ranije. Međutim, počela sam tražiti neki poslić na 3-4 mjeseca. I s obzirom na to da u životu često stvari ne budu onako kako ste planirali i meni se desilo suprotno", kazala nam je Tijana.

Tako se taj posao pretvorio u ozbiljan posao na duže vremena i ona je ostala u Sarajevu.

Pozitivno iskustvo povratka

U Australiji je provela 18 godina i to iskustvo je Tijanu oblikovalo u ono što je danas. Kako privatno tako i poslovno.

"U poslu sam fokusirana, predana i timski sam igrač, a u slobodno vrijeme obična djevojka koja uživa u društvu voljenih, prirodi i teretani", priča nam.

Radi od 13. godine, što je normalno u Australiji.  Biti nezaposlena uopšte joj nije bila opcija za razmatranje. U prvih mjesec dana dobila je nekoliko bizarnih ponuda koje nije ni razmatrala, ali i jednu koja se kako kaže ne odbija.

"Uvijek kažem ljudima da je generalno govoreći moje iskustvo povratka u BiH bilo pozitivno. Aplicirala sam za pozicije online i prolazila kroz intervju procese kao svi ostali", istakla je.

U međuvremenu dobila je ponudu da radi u Tershousu kao grafička i UX/UI dizajnerica.

"Nermin, vlasnik Tershouse-a, mi je dao ponudu koju nisam mogla odbiti. To je vjerovatno jedna od najboljih odluka koju sam napravila u zadnjih 6 godina", smatra Tijana.

Iako je u Australiji završila interior design & event management i to voli, ljubav prema grafičkom dizajnu bila je jača.

"Uvijek sam bila kreativna, i imala sam planove da pokrenem vlastitu firmu za dizajn interijera. Ipak nakon prve kampanje na kojoj sam počela učiti osnove grafičkog dizajna, brzo sam shvatila da je to ono čime se želim baviti", kazala je.

Tijana

Nedostaje joj Australija

Koliko je život u Australiji lijep Tijana je shvatila tek kada je otišla iz nje. Naravno, kao i na svakom drugom mjestu  i tamo  ima problema no ona se sjeća onih pozitivnih stvari.

"Kada se sada osvrnem na taj period sve je bilo dosta opušteno, usporeno i svako se bavi svojim životom. Uvijek sam se osjećala vrlo slobodno odrastajući tamo.  Osjećaj da možete biti ko god poželite i raditi šta god poželite. Osjećaj koji sam definitivno izgubila povratkom u BiH", naglasila je.

Često se osjećam kao da i dalje živim tamo.

"Ujutru prvo čitam vijesti iz Australije. U kontaktu sam svakodnevno sa familijom i prijateljima iz Australije. Sa sestrom većinom pričam na engleskom jeziku. Mislim da su to sve mali odbrambeni mehanizmi kako bi taj dio nastavio živjeti u meni. Neki dani su naravno, teži od drugih", istakla je.

Ništa ne gubimo napuštajući komfor zonu

Dani su joj ispunjeni poslom i slobodnim vremenom koje se trudi da ne provodi ispred ekrana.

"Vrijeme koje ne provodim za ekranom je bitno i to sam tek od nedavno počela praktikovati. Znala sam ranije i vikendima raditi, i to je imalo baš loš uticaj na moj odnos sa voljenim", kazala je.

Uči sebe da nema šta izgubiti napuštajući komfor zonu, a da mnogo može dobiti vjerujući u svoj potencijal.

"Naše vrijeme je ograničeno - samo idite naprijed i ne osvrćite se", poručila je za kraj našeg razgovora.

Razgovarala: Elvedina Obuća

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti