Uspješni Sarajlija u SAD-u

Doktor Kenan Arnautović izabran za potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga

06.12.2023. 10:33 / Izvor: Akta.ba
kenan arnautović

Kenan Arnautović izabran je za prvog potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga (WFNS) za period od 2023. do 2025. godine.

Kenan Arnautović izabran je za prvog potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga (WFNS) za period od 2023. do 2025. godine.

Za potpredsjednika navedene federacije izabrali su ga neurohirurzi iz različitih dijelova svijeta te im se zahvalio zbog toga.

Impresivna karijera

Dr. Kenan Arnautović je stručnjak impresivne karijere. Kao neurohirurg svjetskog glasa cijeli život neumorno radi na sticanju novih znanja i vještina i nesebično ih prenosi na nove generacije. To je prepoznala i najprestižnija naučna institucija u našoj zemlji, Akademija nauka i umjetnosti BiH, čiji je također nedavno postao član. 

Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu kao najbolji student u klasi. Magistrirao je neurohirurgiju i odbranio doktorsku tezu na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a potom prvu specijalizaciju obavio u UKC Sarajevo, a drugu na univerzitetu u Arkansasu u SAD-u. Već 20 godina radi na klinici Semmes Murphey u Memphisu i predaje neurohirurgiju i neurologiju na Univerzitetu Tennessee.

Danas slovi za jednog od vodećih neurohirurga svijeta, a na pitanje šta ga svakodnevno pokreće na angažman i u praksi i u nauci, odgovara: "Prvi motiv je moja ljubav prema neurohirurgiji. Ja sam dva puta prošao specijalizaciju iz neurohirurgije, u Bosni i u Americi. To mislim da može samo onaj ko to jako voli. Ujutro se probudim zahvalan za mogućnost da radim ovaj teški, ali divni posao. Da svakodnevno operišem pacijente i u najvećem broju slučajeva riješim njihove probleme".

Članstvo u ANUBiH je ispunjenje sna

Dr. Arnautović je član brojnih strukovnih udruženja u SAD-u i svijetu. Trenutno je na čelu Odbora za međunarodne programe Američkog udruženja neurohirurga (AANS), predsjednik Sjevernoameričkog ogranka Neurohirurškog društva Jugoistočne Evrope (SEENS), član Svjetske akademije za neurohirurgiju (WANS), Evropske akademije nauka i umjetnosti (EAAS), počasni član neurohirurških društava Albanije, Hrvatske, Srbije i BiH, a odnedavno i Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Pitali smo ga šta mu znači najnovije priznanje koje je dobio u našoj zemlji.

"To je zaista jedan završen ili zatvoren krug. Član sam svih najvećih udruženja neurohirurga u SAD-u i svijetu, ali ovo priznanje je jedno od najdražih i ispunjenje sna. Velika je čast ući u to odabrano društvo najvećih naučnika Bosne i Hercegovine. Posebna mi je čast to što nisam formalno konkurisao za prijem, nego me je jednoglasno za prijem preporučila Medicinska sekcija ANUBiH. Ja sam, naravno, prihvatio kandidaturu, dostavio dokumente i onda aklamacijom primljen u članstvo. Nastojaću svojim radom dati doprinos u aktivnostima ANUBiH", kaže nam ovaj stručnjak.

Prijatelji u skoro svakom gradu svijeta

Za sebe kaže da je imao sreću da uči od najboljih neurohirurga svijeta i da im rado spominje imena – profesori Yasargil, Almefty, Krisht, Boop, Pait i mnogi drugi. Svoje znanje i iskustvo rado i kontinuirano prenosi na druge.

"Educiram svoje specijalizante, trenutno njih 17, na klinici u Memphisu, Univerzitet u Tennesseeju. Bio sam mentor 35 internacionalnih neurohirurga koji su prošli kroz moju edukaciju u trajanju 1-3 mjeseca ovdje u Memphisu. Zatim, educiram kolege putem predavanja na kongresima, simpozijima, sastancima i konačno, putem mojih objavljenih naučnih radova i knjiga, pobrojao je Arnautović te dodao kako mu je veliko zadovoljstvo pratiti mlade neurohirurge kako rastu i postaju izvrsni u svom poslu.

"Gotovo da nema grada u svijetu u kojem nemam prijatelja neurohirurga ili specijalizanata", ponosno zaključuje.

Govoreći o velikim tehnološkim izumima koji svakodnevno donose napredak u medicini, istakao je da oni poboljšavaju operativne tretmane, ali i zahtijevaju redovno praćenje, učenje i uključivanje u svakodnevnu praksu te da mu je zadovoljstvo što na klinici u kojoj radi ima najsofisticiraniju operativnu tehniku pa taj napredak može direktno primijeniti u svom radu.

U razgovoru smo se osvrnuli i na položaj ljekara u Bosni i Hercegovini, zemlji koja svjedoči masovnom odlasku stručnog kadra.

"Ljekare treba cijeniti, dati im odgovarajuće mjesto u društvu u svakom pogledu. U SAD-u, to je jedno od najcjenjenijih zanimanja. Bez zdravlja nema ni nauke, ni sporta, ni edukacije. Prema tome, ljekari moraju biti u fokusu svakog društva", kazao je naš sagovornik.

Naša dijaspora je čudo

Davne 2007. godine Arnautović je uz prof. Mirsada Hadžikadića osnovao Bosanskohercegovačko-američku akademiju nauka i umjetnosti (BHAAAS) s ciljem gradnje mostova između naše domovine i iseljeništva. Šesnaest godina poslije kaže da "nije ni sanjao na šta će izaći ta priča".

"Naša dijaspora je čudo. Mi imamo armiju obrazovanih ljudi, doktora, inžinjera, pravnika, profesora, IT stručnjaka i drugih koji su pupčanom vrpcom vezani za Bosnu i Hercegovinu i koji bi skoro uvijek nešto da učine za svoju domovinu na planu edukacije, pomoći, lobiranja itd. BHAAAS je pravi primjer za to. Mislim da će s vremenom ta komunikacija biti sve veća i sve obuhvatnija. Ova Akademija raste i napreduje. Sada imamo kancelariju u Sarajevu, nekoliko uposlenika i bezbroj volontera. To sve svjedoči da joj je budućnost svijetla. Ja ću, naravno, nastaviti pomagati njen rad najbolje što mogu".

I za kraj, ovog Sarajliju koji živi i radi u SAD-u, ali redovno posjećuje BiH, pitali smo s kakvim osjećanjima dolazi i šta nezaobilazno posjećuje.

"U Sarajevo dolazim 3-4 puta godišnje i ostajem po sedam dana. Mislim da će to sada biti i češće, naročito sa ovim članstvom u ANUBiH. Redovno obiđem rodbinu, kolege na Neurohirurgiji, prijatelje iz djetinjstva, drage ulice… Volim našu bosansku kuhinju, često odem do Kibeta ili Pod lipom. Slastičarne Jadranka i Palma su uvijek dio programa. Naravno, ćevapi su pod moranje. Moj brat misli da su najbolji kod Hodžića, ja više volim kod Želje, a supruga i kćerke kod Ferhatovića. Teško nam je zajedno odlučiti gdje da odemo", uz osmijeh kaže dr. Arnautović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti