Rialda Spahić

Uspješna Bosanka u Norveškoj korača putem nauke u vještačkoj inteligenciji

04.03.2024. 10:14 / Izvor: Akta.ba
Rialda

Bosanka Rialda Spahić je jedna od rijetkih žena koja uspješno korača putem nauke u vještačkoj inteligenciji.

Bosanka Rialda Spahić je jedna od rijetkih žena koja uspješno korača putem nauke u vještačkoj inteligenciji. Rođena je i odrasla u BiH, gdje je završila fakultet i magistarski iz kompjuterskih nauka i inžinjeringa na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu.

Zatim se preselila u Norvešku, prije skoro šest godina, gdje je završila doktorat iz inžinjerske kibernetike. Trenutno radi kao lider i specijalista iz odgovorne vještačke inteligencije u globalnoj energetskoj kompaniji Equinor.

Njena ljubav prema računarskoj nauci se rodila u srednjoj školi i interesu za novim tehnologijama, video igricama i programiranju.

“Nakon upisa kompjuterskih nauka i inžinjeringa, ta se ljubav produbila više i s vremenom promijenila smjer ka istraživanju i vještačkoj inteligenciji. Ta se promjena desila u toku magistarskog studija gdje sam istraživala tehnologije procesiranja prirodnog jezika i kognitivne komputacije”, kazala je Rialda za Akta.ba.

Posao i doktorat u Norveškoj

U Sarajevu je radila u toku svog Bachelor i magistarskog studija. Radila je na raznim projektima koji su se većinom zasnivali na osnaživanju žena u svijetu tehnologije i edukaciji ili reedukaciji odraslih ka IT poslovima.

"Na samom početku mog magistarskoj sam dobila posao u Equinor-u u Norveškoj, i nakon magistriranja sam se preselila u Trondheim da radim u istraživačkom centru u Equinor-u u odjelu softverskih inovacija. Tu sam radila dvije godine na različitim projektima od praćenja brodova, projektima za gasne proizvode, do praćenja energetske proizvodnje sa vjetrenjača na okeanima u Sjevernom moru", kazala je.

Nakon te dvije godine dobila je priliku i poziciju na Norveškom Univerzitetu Nauke i Tehnologije da radi doktorat iz inžinjerske kibernetike. Dobila je podršku Equinor-a i završila doktorat u toku protekle tri godine.

"U toku doktorata radila sam na metodama vještačke inteligencije i ispitivanja rizika prema podvodnim dronovima koji vrše inspekcije na podvodnim cijevima za naftu i gas. U toku doktorata sam imala priliku da prezentiram svoja istraživanja od Amerike, Brazila do Irske, Njemačke, Italije. Krajem doktorata sam osvojila istraživački grant da radim istraživanja na prestižnom univerzitetu u Berkeley, Kaliforniji, gdje sam radila na posljednjem projektu svog doktorata i pisala posljednje stranice svoje doktorske teze”, ispričala nam je.

Prošlo ljeto je uspješno odbranila doktorat i vratila se u Equinor na novu poziciju lider i specijalista u domeni odgovorne vještačke inteligencije.

"U sklopu ovog posla, ja analiziram međunarodne standarde o vještačkoj inteligenciji, trenutne i nadolazeće zakonske obaveze i tehničke smjernice za usvajanje vještačke inteligencije u industriji usklađene s etičkim standardima i društvenim vrijednostima koje povećavaju povjerenje i naglašavaju sigurnost u sistemima novih tehnologija. Drugi aspekat mog trenutnog posla je umrežavanje sa drugim kompanijama u Norveškoj i regionu, te držanje predavanja i rasprava sa savjetodavnim institucijama", pojasnila je.

rialda

Vještačka inteligencija jedna od najaktuelnijih tema

Nije strano da je vještačka inteligencija trenutno jedna od tema o kojima se najviše govori. Kako u industriji, tako i politici i drugim institucijama.

“Odgovorni algoritmi vještačke inteligencije su ključni za organizacije kako bi osigurale da je usvajanje ove tehnologije usklađeno sa zakonskim i internacionalnim standardima. Sa predstojećim Zakonom o vještačkoj inteligenciji u Europskoj Uniji, organizacije se suočavaju sa novim zakonskim obavezama usredsređenim na upravljanjem rizicima, upravljanjem podacima, ublažavanjem pristrasnosti i držanjem odgovornosti, sve to sa naglaskom na visokorizične slučajeve upotrebe”, istakla je.

Stoga je naglašava ključno ispitati najbolje prakse i smjernice za dizajniranje i usvajanje odgovornih algoritama kroz etička razmatranja, najbolje tehničke prakse i usklađenost sa internacionalnim propisima.

Važno je imati otvoren um

Za Rialdu je uvijek bilo važno imati otvoren um, biti znatiželjna, kreativna te nalaziti mentore koji je inspirišu.

“Mislim da je jako bitno tražiti inspiraciju čak i na mjestima koja ne izgledaju na prvi pogled povezana sa vašim interesima. U isto vrijeme, tražiti savjete i učiti od mentora koji vas inspirišu i pitati pitanja bez straha. Imati nekoga od koga možete da učite i na koga možete da se oslonite jedna od najboljih smjernica koje meni pomažu”, kazala je.

rialda

Bezbroj hobija

Rialda je jako znatiželjna osoba i voli da isprobava nove hobije. Njeni mnogobrojni hobiji kreću od učenja rada sa glinom do heklanja i šivanja odjeće. Iako, kako naglašava, mnogi hobiji ne traju dugo.

“Neke moje redovne aktivnosti u slobodno vrijeme uključuju časove violončela na koje idem svake sedmice, mjesečne radionice iz obrade drveta i pravljenja malog drvenog namještaja, te slikastvo sa akrilnim bojama”, ispričala je.

Sa profesionalne strane, u slobodno vrijeme je ambasador za žene u vještačkoj inteligenciji u Norveškoj. To radi u sklopu globalne organizacije koja povezuje preko 150 država. Tu surađuje sa mnogo stručnjakinja iz njene i srodnih oblasti širom svijeta.

Nađite ono što vas ispunjava

Rialdin savjet je da držimo otvoren um i budemo znatiželjan prema onome što svijet i tehnologija mogu da nam pruže.

“Isto tako je važno odlučiti šta je ono što vas ispunjava, kako biste mogli jasnije da prioritizirate vrijeme, svoju energiju i lakše kažete ‘ne’ nečemu što ne vodi ka vašim ciljevima. Kada nađemo nešto što nas ispunjava, onda je put pred nama jasniji, bilo da je to u gradu u kojem ste odrasli ili na drugoj strani planete. I na kraju svega, ukoliko vas nešto interesuje - prijavite se i vjerujte u sebe, nikada ne znate gdje vas može odvesti i koja nova vrata otvoriti”, poručila je.

U nastavku pogledajte video u kojem Rialda govori o svojoj doktorskoj disertaciji i onome što radi.

Razgovarala: Elvedina Obuća

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti