Richard Branson, osnivač poslovne imperije Virgin: Gigant managementa

03.06.2013. 12:51 / Izvor: eKapija.ba
Richard Branson, osnivač poslovne imperije Virgin: Gigant managementa

Richard Branson je rođen 18. srpnja 1950. godine, u obitelji koja je pripadala srednjoj klasi u engleskoj oblasti Surrey. Branson je bio najstariji od troje djece.

U trenutku kada je napunila 99 godina, baka Richarda Bransona mu je napisala pismo, ispričavši mu priču o tome kako je prethodnih 10 godina predstavljalo najbolji period njenog života. Predložila mu je da pročita knjigu "Kratka povijest vremena" Stivena Houkinga. Njoj se ova knjiga izuzetno dopala. Ali iznad svega, njen savjet Richardu glasio je: "Imaš samo jedan pokušaj u životu, iskoristi ga na najbolji mogući način."

Ove su riječi ostavile izuzetno jak dojam na Richard Branson, prije svega zbog činjenice da su one pogađale u srce njegovog vjerovanja da se uspjeh može ostvariti samo ukoliko se osloniti sami na sebe.

Danas, rukovoditelj više od 400 tvrtki koje nose ime Virgin, čije se osobno bogatstvo procjenjuje na skoro 4,2 milijarde dolara, kaže da je do svega ovoga došao zahvaljujući tome što je slijedio taj osobni san i da je pokušao ga realizira na najbolji mogući način.

Osnivač i pokretačka snaga Virgin poslovne imperije, Richard Branson je stekao reputaciju jedne od najpopularnijih osoba u cijeloj Engleskoj. Karizmatični Branson privlači pozornost javnosti i medija gdje god da se pojavi i to ne samo zbog svojih poslovnih uspjeha, već i zbog svog avanturističkog stila života.

Na vrhuncu njegove popularnosti, ime Richard Branson je bilo vrlo primamljivo za premijera, pa čak i monarha njegove rodne Britanije. Brenson financijski nestašluci su postajali ozbiljni poslovni poduhvati, a njegova avanturistička osobnost zračila je aurom koja se činila većom od života.

On još uvijek drži rekord u najbržem prelasku brodom preko Atlantskog oceana. Pokušavao je da obiđe zemlju u balonu.

Ovo su uspjesi koje nitko nije očekivao od disleksičnog, kratkovidog dječaka.

Richard Branson je rođen 18. srpnja 1950. godine, u obitelji koja je pripadala srednjoj klasi u engleskoj oblasti Surrey. Branson je bio najstariji od troje djece. Njegov otac, Edward (Ted) Branson je bio odvjetnik, nastavljajući obiteljsku tradiciju Brensonovih. Većina se slaže da je Branson naslijedio nordijski izgled, kao i avanturistički duh od svoje majke, Iv Branson, nekadašnje plesačice i glumice i bivše stjuardese.

Koliko je Iv Branson bila energična i puna duha najbolje govori podatak da je naučila letjeti jedrilicom u vremenu kada je vrlo malo žena znalo voziti čak i automobil. U stvari, toliko je dobro letjela, da je tijekom Drugog svjetskog rata prošla i obuku sa pitomcima Kraljevske avijacije (RAF), kako bi mogla se priključi ratnim operacijama ukoliko se za tim ukaže potreba. Djeca Brensonovih su bila odgajana da postanu srčane, aktivne i hrabre osobe.

Richard Branson nije u dubini svoje duše avanturista. Jednom prilikom, majka ga je ostavila samog u prirodi, sa instrukcijama kako sam nađe put do kuće, krećući se kroz polja oblasti Devon. Branson je tada imao samo četiri godine, a nakon nekog vremena ga je pronašao susjed sa jedne od susjednih farmi, pozvavši Branson da dođu po svog sina. Mladi Richard, koji je proveo dan jureći leptire, bio fasciniran slobodom s kojom se susreo u tako ranim godinama svog života.

Godinama kasnije, nakon što su ga roditelji upisali u Stouv internat u Bakingemu, Richard je smatrao da je okruženje isuviše ograničavajuće za njega. Napustio je srednju školu i preselio se u London, gdje je zarađivao za život kao izdavač, otvorivši kasnije biznis prodaje glazbenih ploča.

Karizmatični poduzetnik Richard Branson stekao je svjetsku slavu kada su njegove kaskaderske poslovne taktike počeli pratiti i razni sportski pothvati, tijekom kojih je on prkosio smrti.

Mladi poduzetnik

Richard Branson je svoj prvi poslovni poduhvat započeo sa samo 17 godina, odmah po dolasku u London 1967. godine.

Počeo je objavljivati ​​magazin pod nazivom Student, koji je bio namijenjen mladim aktivistima. Prvi broj je objavljen u siječnju 1968. godine, a zanimljiv je podatak da je ovaj magazin, u trenucima svoje najveće popularnosti, imao nakladu od 100.000 primjeraka. Student je predstavljao izuzetno dobru odskočnu dasku za dalje Branson poslovne poduhvate, jer ga je njegov tržišni uspjeh motivirao da krene razmišljati u smjeru razvoja novih biznisa.

Svoj drugi poslovni pothvat Branson je otpočeo 1970. godine. Bila je to tvrtka Virgin Mail, koja se bavila prodajom ploča koje su se kupcima isporučivale poštom. Štrajk britanskih poštanskih službenika tijekom 1971. godine predstavljao je ozbiljnu opasnost za Virgin Mail, što je Brensona navelo da se preorijentira i umjesto poštanske isporuke otvori izuzetno uspješan diskont za prodaju ploča u Londonu.

Branson prvi koraci u kapitalizam su bili ohrabrujući, ali su ih u početku pratili i relativno ozbiljni financijski gubici. Nakon što je shvatio da su dugovanja njegovih biznisa narasla na gotovo 20.000 dolara, on je napravio prijevaru, zasnovanu na lažnom izvozu, koja mu je omogućila da izbjegne plaćanje poreza na proizvode koje prodaje. Dosta dugo je uspijevao izbjeći organe vlasti, ali je ipak na kraju priveden pravdi i uhićen. On (i njegova majka) su morali polože jamčevinu od 45.000 dolara, kako bi osigurali njegovu slobodu. Branson je napornim i ustrajnim radom, tijekom dužeg vremenskog razdoblja, uspio osloboditi naslijeđenih dugova koji su iznosili oko 90.000 dolara, uključujući kazne i zaostale poreze koje je morao platiti.

Prema Forbesovoj listi milijardera za 2011. godinu, Branson je četvrti najbogatiji državljanin Velike Britanije i 254. najbogatija osoba na svijetu.

Virgin Records

Godine 1973. Branson je proširio svoje poslovne interese osnivanjem tvrtke Virgin Records, koja je, između ostalog, imala za cilj i da pomogne u razvoju karijere Ričardovog talentiranog prijatelja, Majka oldfild. Oldfild je za novu tvrtku, Virgin Records, snimio album na kome se, između ostalih, našla i kompozicjia "Tubular Bells" koja je postala i vodeća pjesama jednog od najpoznatijih horor klasika, Egzorcista (The Exorcist).

Tijekom 1977. Branson je uspio u Virgin Records dovede i grupu Sex Pistols, što je predstavljalo poslovni potez koji je malu diskografsku kuću preko noći vinuo u vrh glazbenog biznisa punk rock ere.

Cenzori s radija i ostalih medija su odmah zabranili jedan od prvih hitova koji su Sex Pistols snimili za Virgin Records, bezosjećajni pjesmu pod nazivom "Bože, spasi kraljicu" (God Save the Queen). Seks Pistols, odlučni da njihova glazba dopre do širokih masa , su odgovorili organiziranjem "besplatnog koncerta" na rijeci Temzi, što je dovelo do prodaje 100.000 njihovih ploča tijekom samo jednog tjedna.

Nakon skandaloznog uspjeha Seks Pistolsa, Virgin Recordsu nije bilo teško privući veliki broj najpopularnijih izvođača tog doba, bez obzira na glazbeni pravac kom su pripadali, uključujući i Boy George i njegov bend Culture Club, koji su prodali 1,4 milijuna ploča u Velikoj Britaniji tijekom 1983. godine. Branson je uspio potpisati ugovore s pjevačima i gitaristima uključujući Petera Gebrijela, Fila Collinsa, Janet Jackson i Rolling Stouns. Do 1983. godine, Brensonova Virgin imperija se proširila u toj mjeri, da ju je sačinjavalo 50 različitih tvrtki.

U želji da isprati nagli razvoj svog poslovanja, Branson je u lipnju 1984. osnovao međunarodnu avio kompaniju, koja je u svom sastavu imala samo jedan avion, koji je uzet na leasing. Avio kompanija Virgin Atlantic Airways Limited je preživjela prijetnju prisilnog zatvaranja, prerastavši vremenom u trećeg najvećeg operatera u oblasti letova preko Atlantika.

Tajne uspjeha

Virgin Enterprises predstavlja konglomerat tvrtki koje su u njegovom potpunom vlasništvu i vanjskih partnerstava. Branson zadržava kontrolni paket u svakoj od tvrtki koju osniva. Poslovanje Virgina pokriva područja poput maloprodaje, turizma, zabave, hotelijerstva, financijskih usluga, kina, radio stanica i avio kompanije Virgin Europe.

Branson upravlja imperijom iz stare vile, locirane u londonskom Holand parku, u kojoj živi sa svojom obitelji. Svaki od biznisa predstavlja poseban poslovni pothvat i samostalno pravno lice. On nadgleda svaku kompaniju na početku njenog poslovanja, a zatim delegira upravljanje i prelazi na sljedeći poslovni pothvat. Branson se oslanja na kreativne oblike investiranja i isključivo na privatne holdinge.

Branson zadržava kontrolu kao CEO u poslovnim pothvatima koji su povezani s turizmom, čak iu situacijama kada pribavlja kapital iz vanjskih izvora, poput poslovnog poduhvata razvoja željezničke infrastrukture. Branson strateški pokušava svaka njegova tvrtka ostane mala i laka za kontrolu, unatoč Virginovoj strukturi konglomerata, upravljajući svakim poslovnim poduhvatom kao pojedinačnim malim biznisom. Njegove tvrtke pružaju zaposlenicima ugodno radno okruženje, a neformalna komunikacija predstavlja zaštitni znak Virginovog poslovanja. Prioritet se daje osobnim potrebama zaposlenih, tako da je Branson, čak iu najtežim financijskim situacijama, izbjegavao otpuštanja i smanjenje broja zaposlenih.

Virgin Travel

Branson je 1992. godine, nakon 22 godine vođenja, donio odluku kojoj se dugo opirao, o prodaji Virgin Music Group kompaniji Thorn EMI za sumu od gotovo milijardu dolara.

On se odlučio načini ovu žrtvu u interesu Virgin Airlinesa, koji se našao u stanju financijske katastrofe. Branson je dio novca, dobivenog prodajom, upotrijebio na nadogradnju aviona i ugradnju novih mogućnosti i usluga, poput monitora na svakom sjedalu, besplatnih slušalica, barova sa šankovima, sjedala koja su se pretvarala u krevete, luksuznih usluga poput masaža, manikure i besplatnog prijevoza limuzinom za putnike iz skupljih klasa.

British Airways, najznačajniji konkurent Virgin Atlantica, posegnuo je za izuzetno agresivnim metodama tržišne borbe protiv Branson tvrtke. U siječnju 1993. godine, Branson je dobio odštetu od gotovo milijun dolara na temelju sudske tužbe protiv British Airwaysa zbog nelojalne konkurencije.

Tradicionalni investitori nisu uspijevali shvatiti strukturu Virginovih resursa, koji su bili u Brensonovom vlasništvu, sačinjavajući kompleksnu mrežu trustova i holding tvrtka, koja se prostirala i preko Atlantika, sve do britanskih Djevičanskih otoka. Tijekom 1998, Branson je dodatno isprovocirao financijske stručnjake, nakon što je investirao svoja vlastita sredstva u niz željezničkih linija, uključujući i Britansku željeznicu. Kao i kod brojnih drugih Brensonovih poduhvata, i ova investicija je bila u totalnoj koliziji sa svakom tradicionalnom poslovnom taktikom i uobičajenom praksom koju su primjenjivale korporacije, ali je Branson i ovog puta uspio ostvariti svoje ciljeve.

Brensonov jedinstveni poslovni stil je naveo Davida Šefa da u Forbesu prokomentariše kako je Branson "jedan od najplodnijih svjetskih biznismena, s izuzetno neuobičajenim metodama poslovanja."

Godine 1999, manje od 30 godina nakon osnivanja Virgina, Brensonova imperija je, između ostalog, uključivala i više od 200 Megastoru diljem svijeta i posao s gaziranim bezalkoholnim pićem, Virgin-Colom, koja je bila izravni konkurent Coca-Coli.

Trenutno, Branson zapošljava oko 24.000 zaposlenih u 150 kompanija, čiji godišnji prihodi u zbroju iznose oko 5 milijardi dolara za cjelokupnu Virgin grupu, uključujući glazbene trgovine i avio kompaniju. Virgin imperija je, prema posljednjim procjenama, vrijedna oko 1,5 milijardi dolara, što je čini najvećim biznisom u Engleskoj koji se nalazi u privatnom vlasništvu.

U potrazi za avanturama i uzbuđenjem

Branson je stekao popularnost ne samo zbog svojih poslovnih pothvata, već i zbog nesreća tijekom svojih avanturističkih pothvata, koje su se umalo završavale tragično. Godine 1987. odlučuje se na skok "Virgin" padobranom i to samo nekoliko tjedana prije putovanja preko Atlantika, sa svojim kopilotom Per Lindstradom, u najvećem balonu koji je ikada napravljen. Tijekom priprema za let balonom, Branson je uzimao satove padobranstva koji su ga umalo stajali života, nakon što je nepažnjom otkopčao svoj padobran.

Hrabri instruktor padobranstva je uspio spasiti Brensona tijekom pada. Ubrzo nakon toga, Branson je obavio let balonom od Sugarloaf planina u Maineu, preko Atlantika, do Irske postavši tako prva osoba koja je preletjela Atlantik u balonu. Branson je pokušao sletjeti nakon dolaska nad tlo Irske, ali se pritom susreo sa izuzetno velikim problemima s vjetrom, jedva izbjegavši ​​smrt u valovima ledenog Atlantika.

Godine 1991, Branson je postao prva osoba koja je uspjela prijeći Pacifik u balonu.On je putovao 11.000 kilometara između Japana i Kanade, postigavši ​​pritom, u nekim momentima, i brzinu od gotovo 400 kilometara na sat. Ovo putovanje je bilo prožeto stresnim situacijama, poput one kada su sa balona otpala dva spremnika za gorivo. Gubitak mogućnosti kontrole visine leta balona primorao je posadu letjeti na zastrašujućim visinama, koje su nekad znatno prelazile i 12.000 metara. Pilot i kopilot su na kraju promašili željenu lokaciju slijetanja za više od 3.000 kilometara. Umjesto u Los Angeles, koji je bio njihov prvobitni cilj, sletjeli su u udaljenje krajeve kanadskih Stjenjaka.

U siječnju 1997. Branson je izveo jedan od svojih prvih pokušaja da uspješno obleti zemljinu kuglu u balonu na topli vazduh.Decembra 1998. po četvrti put je pokušao izvesti ovaj podvig. Zajedno sa Lindstroma i Steveom Fawcett je poletio u želji da postane prva osoba u povijesti koja je uspjela da načini ovaj podvig. Poletevši iz Marakeša u Maroku, oni su uspjeli da prelete Malu Aziju, Aziju i da stignu do Pacifika, ali ih je uragan primorao da se prinudno spuste nedaleko od obale Havaja.

Za ove i ostale poduhvate, Branson je od strane Business Weeka prozvan pripadnikom nove generacije "kaskadera" top menadžera, koje moraju smiruju bordovi direktora, a sve u interesu šerholdera, a sve u cilju sprječavanja tragičnih ishoda koje sa sobom nosi izlaganje ekstremnom riziku. Branson se u svakom slučaju uklapa u ovu sliku, zbog svoje ljubavi prema ekstremnom skijanju, trkanju brzim brodovima, koje predstavljaju samo dodatak na njegovu pasiju prema skakanju padobranom i vožnji balona.

Branson je 1979. godine kupio ostvro na Karibima.Ovo parče zemljišta, pod imenom Neker, ima površinu od 74 hektara. Otok je kupio za iznos od 300.000 dolara, investiravši od tada u njegovo sređivanje 20 milijuna dolara. Na njemu je izgradio vilu s deset spavaćih soba, dvije gostinjske kuće, tvornicu za desalinizaciju vode, generatore i vrta s najrazličitijim biljnim vrstama, koje se savršeno uklapaju sa žbunjem po kojem je otok i dobilo ime. Danas, on iznajmljuje ovaj otok po cijeni od 20.500 dolara za noć. Lista njegovih gostiju uključuje brojne slavne ličnosti poput pokojne princeze od Walesa, Diane, redatelja Stevena Spielberga, glumca Mela Gibsona i televizijske zbezde Opre Winfrey.

Unatoč svom ogromnom bogatstvu i medijskoj popularnosti, Branson se nije mnogo promijenio, nastavivši da se neformalno oblači u odjeću u kojoj se ugodno osjeća. Godine 1972. se oženio s Kristen Tomasi, od koje su razveo 1976 i 1989. Branson je oženio Joan Templmen iz Glasgowa, a prilikom dolaska na vjenčanje je visio iz helikoptera. Branson i Joan imaju dvoje djece, Holly i Sam.

(Izvor: profirmagazin.com)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti