Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH

21.12.2019. 09:44 / Izvor: Fena
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja je godišnja nagrada koja ima za cilj prepoznati i istaknuti napore kompanija privatnog sektora.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Švedske, po drugi put će nagraditi biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja je godišnja nagrada koja ima za cilj prepoznati i istaknuti napore kompanija privatnog sektora u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals - SDG) u BiH.

Kompanije koje implementiraju strategije zasnovane na održivom razvoju također se otvaraju novim i profitabilnim tržišnim mogućnostima.

Aktivnost je organizirana u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora, koji provodi UNDP i finansira Vlada Švedske, a čija je vrijednost milion i 140.000 dolara.

Proces prijave za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja otvoren je 15. decembra ove godine, a kompanije se mogu prijaviti do 1. marta 2020. godine.

Na konkurs se mogu prijaviti sve kompanije u privatnom vlasništvu, a koje su registrovane u BiH.

Proces se temelji na e-aplikaciji koja se može pronaći na zamisli2030.ba.

Firme se i ovaj put mogu prijaviti u dvije tematske oblasti - "Ljudi" i "Resursi i okoliš".

Nagrade će biti uručene u maju 2020. godine, u okviru SDG Poslovne sedmice 2020.

Prvi ciklus Nagrade održan je u junu 2019. godine, a 44 kompanije iz svih krajeva BiH podnijele su 55 prijava.

Kakanj Cement osvojio je titulu Biznis lider održivog razvoja – Apsolutni pobjednik za 2019. godinu, kao i obje tematske nagrade u svojoj kategoriji.

Nagrade su, također, dobili i Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, dm drogerie markt d.o.o., GOLD-MG d.o.o. Donji Žabar te Isatis Software Solutions.

Kao dodatna vrijednost, ove godine će se preduzeća upoznati s izvještavanjem na osnovu standarda Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative - GRI) kroz sam proces prijave.

Obrazac prijave slijedi GRI standarde tako da na kraju procesa prijave kompanije imaju osnovu za njihov prvi godišnji izvještaj o stanju provedbe ciljeva održivog razvoja na nivou kompanije, saopćeno je iz UNDP-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave