Muzička konferencija Beyond Europe Sarajevo 2022 od 02. do 04. juna

03.06.2022. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Muzička konferencija

Europe Jazz Network (EJN) i Jazz Fest Sarajevo od 2. do 4. juna ove godine u Sarajevu organiziraju muzičku konferenciju Beyond Europe Sarajevo 2022.

Europe Jazz Network (EJN) i Jazz Fest Sarajevo od 2. do 4. juna ove godine u Sarajevu organiziraju muzičku konferenciju Beyond Europe Sarajevo 2022, projekt koji se realizira u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta KS.

Konferencija će okupiti muzičke profesionalce članove mreže Europe Jazz Network, kao i druge promotore, agente, producente, muzičare i muzičke novinare iz zemalja regije. Na konferenciji će učestvovati predstavnici više od 30 zemalja.

Iako se region Balkana nalazi u samom srcu Evrope, neke zemlje su i dalje van granica Evropske unije. Beyond Europe 2022 ima za cilj ojačati saradnju i razmjenu između muzičara unutar balkanske regije s ostatkom Evrope.

Sinoć su u Narodnom pozorištu nastupili bh. pijanist Adis Sirbubalo i Trio Damira Imamovića, a prije koncerata dobrodošlicu gostima zaželio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji tom prilikom istakao razloge zbog kojih je Vlada KS podržala ovaj događaj.

"Nekad je u regionu postojala jaka muzička scena, kako u komercijalnoj, tako i u nezavisnoj muzici koja je povezivala ljude. Ono što moramo uraditi je da ponovo stvorimo osjećaj da pripadamo jedni drugima, ali u Evropskoj uniji. Jako je važno da ojačamo muzičku scenu, kulturu uopće, da promovišemo nezavisnu kulturu. Siguran sam da ćete uživati u Sarajevu i u nastupima bosanskohercegovačkih i muzičara iz regije. Provedite ih širom svijeta, dobro ih platite i onda se vratite po još", rekao je premijer Forto.

Beyond Europe Sarajevo 2022 će biti prilika za uspostavljanje kontakata i povezivanje domaćih muzičara sa organizatorima koncerata – predstavnicima festivala, koncertnih dvorana, klubova – iz Evrope i svijeta.

Bit će predstavljeni aktuelni projekti muzičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. U programu će gostovati i muzičari iz Slovenije, Turske, Španije, Irana i Kube, a bit će organizirani paneli, razgovori, uključujući i filmsku projekciju.

Osim toga, međunarodni gosti imat će priliku da se upoznaju sa kulturom i turističkom ponudom Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te da se iz Sarajeva pošalje lijepa slika u svijet.

Muzičku konferenciju Beyond Europe Sarajevo 2022 sufinansira EU program Creative Europe u okviru podrške mreži EJN.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave