BizVenture online šampionat u preduzetništvu će okupiti studente iz Banje Luke i Sarajeva

11.11.2022. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Biz

Razvojni program UNDP u BiH, u okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG 2).

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u  okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG 2) kojeg finansira Vlada Kraljevine Norveške, u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Sarajevu je najavio početak drugog BizVenture online šampionata čiji cilj je da studenti i studentice igranjem simulacijske igre steknu nova znanja iz osnova preduzetništva, testiraju svoju biznis ideju u virtuelnom svijetu, i uz to se odlično zabave.

BizVenture je simulacijska preduzetnička igra razvijena kroz IT Girls inicijativu koju implementiraju UNDP, UNICEF i UNWomen, a čiji je razvoj finansirala Švedska. Online šampionat počinje 11. novembra i traje do 2. decembra i pozvani su svi studenti i studentice Univerziteta u Banjoj Luci kao i Univerziteta u Sarajevu da u njemu učestvuju i pokušaju osvojiti vrijedne nagrade. Tri najbolje ocijenjena biznis model kanvasa razvijena kroz igru će biti nagrađena vrijednim nagradama poput laptopa, tableta i slušalica, ali i vrijednom podrškom u daljem razvoju biznis ideje.

Maja Arslanagić-Kalajdžić, direktorica Centra za istraživanje i razvoj Univerziteta u Sarajevu, uključila je Univerzitet u Sarajevu u ovogodišnji šampionat.

“Smatramo da je ovo izvrsna inicijativa koja za cilj ima poticanje digitalne transformacije i preduzetništva na univerzitetima kako bi se unaprijedile i digitalne i poslovne vještine univerzitetskih studenata i koja može rezultirati sa uspješnim poslovnim idejama koje će biti testirane u virtualnom svijetu sa potencijalom za prijenos i u stvarni svijet i na tržište. Ove aktivnosti su u skladu sa misijom Univerziteta u Sarajevu koji ulaže napore i kreira inspirativno, inkluzivno i atraktivno okruženje za učenje, proučavanje, istraživanje i umjetnički rad, što omogućava da studenti, istraživači, nastavnici i ostali akteri kritički promišljaju i shvataju dinamiku globalnih i lokalnih društveno-ekonomskih, tehničko-tehnoloških i političkih procesa te održiva i inovativna rješenja za unapređenje kvaliteta života za sve.”

Kako bi učestvovali u šampionatu, studenti i studentice trebaju se registrovati na ovdje i odigrati igru do kraja. Tokom igranja važno je posvetiti posebnu pažnju odgovorima na otvorena pitanja gdje se od studenata i studentica traži da upisuju vlastiti tekst, a koji će na kraju činiti njihov biznis model kanvas. Po završetku igre svaki igrač i igračica će imati priliku dobiti certifikat o završenoj igrici i snimiti svoj biznis model kanvas, a da bi učestvovali na šampionatu potrebno je da sve to pošalju na mail. Stručni žiri će pregledati i ocijeniti sve prijave, a tri najbolje će biti nagrađene sa vrijednim nagradama poput laptopa, tableta i slušalica, ali i vrijednom podrškom u daljem razvoju biznis ideje. Pobjednice i/ili pobjednici će biti proglašeni najkasnije do 16. decembra 2022. godine.

Anđela Pepić, rukovoditeljka Centra za razvoj i podršku istraživanju pri Univerzitetu u Banjoj Luci, naglasila je da je prošlogodišnje, prvo izdanje šampionata dalo izvanrednu virtuelnu priliku studentima i studenticama da testiraju svoje znanje i ideje o preduzetništvu.

"Uspješno održani prvi BizVenture šampionat na Univerzitetu u Banjoj Luci, pokazao je da studentice i studenti različitih fakulteta našeg Univerziteta imaju sjajnih ideja za poslovne poduhvate koje čekaju priliku da, uz podršku i dodatna znanja iz oblasti preduzetništva, zasijaju u svom punom sjaju nakon testiranja u virtuelnom okruženju poput BizVenture online igre. Upravo je ova igra način na koji su naše studentice i studenti mogli da, na zabavan način, testiraju svoje postojeće znanje u oblasti preduzetništva, da usvoje nova znanja, te da promišljaju o načinima kako da svoju ideju pretoče u budući poslovni poduhvat. S proširenjem šampionata i na Univerzitet u Sarajevu, smatramo da će studentice i studenti oba univerziteta ne samo imati priliku da uče kroz BizVenture online igru, nego i da kasnije razmijene svoje ideje, a možda i dobiju neke nove, zajedničke ideje za dalji razvoj uz mentorsku podršku koju će im oba univerziteta pružiti. Smatramo da je ovaj šampionat odličan primjer nastavka dosadašnje uspješne saradnje i razumijevanja između Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Sarajevu i UNDP-a u BiH, a s ciljem pružanja dodatnih mogućnosti za razvoj i sticanje znanja mladih generacija."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave