Energetski paket podrške BiH

Mjere, koraci i poticaji za poboljšanje energetske efikasnosti kompanija i domaćinstava

14.03.2023. 11:26 / Izvor: Akta.ba
Intera

Oko jedne trećine će biti distribuirano kao podrška mikro, malim i srednjim poduzećima i domaćinstvima za poboljšanje energetske efikasnosti.

Od 70 milijuna eura koliko je Bosni i Hercegovini dostupno kroz Energetski paket podrške od Europske unije, oko jedne trećine će biti distribuirano kao podrška mikro, malim i srednjim poduzećima i domaćinstvima za poboljšanje energetske efikasnosti.

Koje su potrebe za poboljšanjem energetske efikasnosti, kakve su prakse i iskustva takvih projekata u Bosni i Hercegovini i na koji način Europska unija podržava poduzeća, građane i institucije u BiH – važna su pitanja o kojima će se razgovarati tijekom stručne diskusije koju organizira Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru.

Na događaju će govoriti predstavnici Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini, predstavnici institucija vlasti, stručnjaci za energetsku efikasnost i predstavnici privatnog sektora koji su već proveli ovakve projekte.

Događaju je moguće prisustvovati u srijedu 15.3.2023. godine od 16:00 do 17:30, u dvorani Europa u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru.

Energetski paket podrške Europske unije Bosni i Hercegovini dolazi kao odgovor na značajan rast cijena za domaćinstva i poduzeća, uključujući račune za energente, i osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima. Od 70 milijuna eura trenutne pomoći namijenjenih Bosni i Hercegovini, 50 milijuna eura je namijenjeno za ublažavanje efekta visokih cijena. Najugroženije obitelji trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u FBiH, RS i Brčko distriktu. Dodatnih 10 milijuna eura bit će isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti 4.000 stambenih zgrada, dok je još 10 milijuna eura namijenjeno za oko 400 mikro, malih i srednjih poduzeća koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.

Europska komisija potpisala je i dostavila Bosni i Hercegovini Sporazum o financiranju Paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 milijuna eura, a nadležne institucije u Bosni i Hercegovini su trenutno u procesu pripreme za potpis i očekuje se da BiH dobije pozitivnu ocjenu Europske komisije o napretku u implementaciji Akcijskog plana kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo u prosincu 2022. godine. U ovom Akcijskom planu navedene su mjere koje će domaće vlasti primijeniti kako bi iskoristile sredstva iz Paketa energetske podrške i omogućile energetsku tranziciju zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave